Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"En tiedä, kauanko jaksan yrittää"

Unkarin Budapestissa Eurooppaan tulleet rynnivät määränpäähänsä Saksaan. Ranskan Calais'ssa turvapaikanhakijat yrittävät päästä Englannin kanaalin alitse Britanniaan.

Ulkomaat
 
Maria Manner
Laszlo Balogh Reuters
Siirtolaiset ryntäsivät torstaina junaan Keletin asemalla Budapestissa sen jälkeen kun poliisi oli vetäytynyt asemalta.
Siirtolaiset ryntäsivät torstaina junaan Keletin asemalla Budapestissa sen jälkeen kun poliisi oli vetäytynyt asemalta. Kuva: Laszlo Balogh Reuters

Vapaan liikkuvuuden ihanne on EU:ssa koetuksella, kun pakolaiset ja siirtolaiset Syyriasta, Irakista ja muualta yrittävät päästä turvaan Eurooppaan. Tämä näkyi torstaina selvästi eri puolilla Eurooppaa pakolaiskriisin kuumimmissa keskuksissa.

Ranskan rannikolla sijaitsevassa Calais'ssa siirtolaiset osoittivat mieltään ja vaativat vapaata liikkumisoikeutta ja turvallista kotia kaikille.

"Yritämme päästä veljeni kanssa Britanniaan. Vaimoni ja kaksi lastani ovat yhä Syyriassa. Haluan saada perheenikin turvaan", sanoi Syyrian sotaa pakoon lähtenyt Amar siirtolaisten asuttamalla jättömaalla eli niin sanotussa viidakossa. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Amarin mukaan hänen oli paettava Syyriasta, koska muuten hänet olisi otettu väkisin armeijaan. Hänestä Britannian moraalinen velvollisuus on ottaa vastaan syyrialaisia.

"Kuinka nopeasti Suomessa saisi paperit?" hän kysyi.

Ranskan rannikolla sijaitseva Calais on ollut jo vuosia paikka, josta siirtolaiset yrittävät Britanniaan. Parhaillaankin Calais'hen ja sen ympäristöön on leiriytynyt 3 000–4 000 Afrikasta, Lähi-idästä ja muualta matkannutta, joille Britannia näyttäytyy toivemaana. Monet ovat loukkaantuneet yrittäessään hypätä rekan tai junan kyytiin. Kuolleita on jo yhdeksän.

"Britanniaan on vaikea päästä. En tiedä, kauanko jaksan yrittää. Rahatkin ovat lopussa, ja ruoanjakelu 'viidakossa' lopetettiin tänään", kertoi Irakista paennut Muhammed.

Muhammed sekä hänen toverinsa Abdulqader, Aeub ja Garmian matkasivat Irakista Turkin, Makedonian, Serbian, Unkarin, Itävallan ja Saksan kautta Ranskaan. Alkutaival oli 70 kilometrin kävely ilman ruokaa ja juomaa. Lopullinen määränpää on kuitenkin Britannia.

"Unkari oli paha, Saksa hyvä, mutta Britanniassa olisi paras. Britanniassa riittää työtä", Muhammed tulkkaa ystäviään, joista kukaan ei puhu englantia. Kellään ei ole myöskään passia.

Samassa seurueessa päivää viettävä syyrialainen Komang sanoo, että hän voisi harkita myös Suomeen lähtöä: "Ovatko ihmiset siellä ystävällisiä?"

Tällä viikolla sadat siirtolaiset yrittivät Lontooseen matkalla olleeseen Eurostar-junaan, mikä pysäytti kanaalin alaisen junaliikenteen Ranskasta Britanniaan. Suurin osa Calais'n paperittomista on nuoria miehiä, mutta joukossa on naisiakin. Britanniaan halutaan, koska siellä uskotaan riittävän työtä ja sosiaaliavustuksia. Osalla on Britanniassa tuttuja tai sukulaisia.

Britannia on ulkoistanut rajatarkastukset Ranskan puolelle. Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, jonka sisärajoilla rajatarkastuksia ei säännönmukaisesti tehdä. Ranska puolestaan kuuluu Schengeniin, joten EU:n alueelle päässeiden siirtolaisten on suhteellisen helppo matkata Etelä-Euroopasta Ranskan Britannian-vastaiselle rannikolle.

Euroopan pakolaistilanteen yhdeksi symboliksi on noussut Unkarin Budapestin päärautatieasema, jossa tilanne oli torstaina kaoottinen. Poliisit päästivät siirtolaiset asemalle kahden päivän sulun jälkeen.

Pakolaiset nousivat rajaa kohti lähteneeseen junaan ja toivoivat pääsevänsä Saksaan tai kenties Itävaltaan. Heistä monet pakenivat junasta tai heittäytyivät kiskoille makaamaan, kun selvisi, että poliisi yritti panna heitä vastaanottokeskukseen noin 35 kilometrin päässä Budapestista.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta sanoo, että Unkarin toiminta loukkaa vapaan liikkuvuuden periaatetta, mutta ennakkotapausta sille ei ole.

"Schengenin sopimuksen perusteella jäsenmaa voi rajoittaa liikkuvuutta, jos yleinen järjestys ja turvallisuus tai kansanterveys on vaarassa. Nyt Unkari tekee tavallaan juuri päinvastoin, se yrittää estää ihmisiä pääsemästä toiseen jäsenmaahan."

Voisiko jokin maa sitten pakolaiskriisin edessä sulkea rajansa turvapaikanhakijoilta? Ei, Raitio sanoo.

"Ainoita perusteita rajoituksille ovat yleinen järjestys ja turvallisuus, ja on hyvin vaikea kuvitella, miten niille voisi nykysopimusten puitteissa olla perusteita. Kyseessä ovat nyt hädänalaiset ihmiset. He eivät ole hyökkäämässä mihinkään maahan kuten vihollisen sotavoimat."

Raitio ei usko, että itse vapaan liikkuvuuden periaate Euroopassa on uhattuna – niin keskeinen se on sisämarkkinoille. Hän vertaa keskustelua puolalaisilla putkimiehillä pelotteluun Itä-Euroopan maiden liittyessä Euroopan unioniin.

Turvapaikanhakijan asia pitää Dublinin sopimuksen mukaan käsitellä ensimmäisessä maassa, johon ihminen saapuu. Sääntöä painavampi on kuitenkin saman sopimuksen vaatimus ihmisarvoisesta kohtelusta, Raitio sanoo. Asiasta on EU-tuomioistuimen päätös, jonka mukaan turvapaikanhakijan palauttaminen Kreikkaan ei täyttänyt ihmisarvoisen kohtelun vaatimusta.

Raitio arvioi, että Saksan ja Ranskan johdolla pakolaiskysymykseen on odotettavissa Euroopan laajuisia ratkaisuja.

"Tämä on se kuuma peruna. Käytännössä se todennäköisesti tarkoittaa, että suurten pakolaismäärien ei voi olettaa sijoittuvan Välimeren maihin vaan heitä alkaa tulla lisää kohti pohjoista, jotta heidän ihmisarvoinen kohtelunsa voidaan varmistaa."

Annamari Sipilä HS
Maria Manner HS
Calais/Helsinki

Nikolai Jakobsen
Siirtolaiset osoittivat mieltään asuttamallaan jättömaalla Calais'ssa torstaina.
Siirtolaiset osoittivat mieltään asuttamallaan jättömaalla Calais'ssa torstaina.
Budapestin asemalle jumiutuneet siirtolaiset rynnivät juniin
Budapestin asemalle jumiutuneet siirtolaiset rynnivät juniin
Unkarin viranomaiset sulkivat tiistaina Budapestin rautatieaseman ja keskeyttivät junaliikenteen. Torstaina portit taas aukesivat, mutta junien kulkua rajoitetaan yhä. Kuva: Reuters
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat