Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätämajoitustilat uhkaavat loppua

Maahanmuuttovirasto alkaa perustaa vastaanottokeskuksia ilman kuntien lupaa, ellei perustamistahti kiihdy pian

Ulkomaat
 
Jussi Partanen
Turun vastaanottokeskuksessa Pansiossa on jouduttu turvautumaan osin telttamajoitukseen. Heimo Nurmi opastaa Irakista tulleita Hamzaali Algboria ja Salwan al-Baroodia.
Turun vastaanottokeskuksessa Pansiossa on jouduttu turvautumaan osin telttamajoitukseen. Heimo Nurmi opastaa Irakista tulleita Hamzaali Algboria ja Salwan al-Baroodia. Kuva: Jussi Partanen

Jopa hätämajoituspaikat uhkaavat loppua vastaanottokeskuksista muutamassa päivässä.

Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen kahden viime viikon aikana enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tilanne on kärjistynyt niin äkillisesti, että kaikkien tulijoiden majoittamiseksi Suomeen pitäisi perustaa kolme uutta vastaanottokeskusta joka viikko, arvioi ylitarkastaja Visa Knape Maahanmuuttovirastosta.

Uusia vastaanottoyksiköitä on juuri avattu tai avataan lähiviikkoina useille paikkakunnille. Niihin mahtuu 1 500–2 000 ihmistä, mutta silti Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti etsivät kuumeisesti lisätiloja.

SPR neuvottelee uusista keskuksista parhaillaan noin kymmenessä kunnassa, ja Maahanmuuttovirasto seuloo virastoon tulleita tilaehdotuksia.

Tähän asti Maahanmuuttovirasto on kysynyt kuntien halukkuutta keskusten perustamiseen. Ellei tahti kiristy nopeasti, vapaaehtoisuudesta luovutaan.

"Ollaan aika lähellä sitä, ettei kuntien kantaa enää kysytä. Tästä on tehty esitys ministeriöön, ja olemme saaneet sieltä vastauksen", Knape sanoo.

Esimerkiksi Forssa, Keuruu ja Vihti ovat torjuneet keskukset, joihin olisi mahtunut yhteensä noin tuhat ihmistä.

"On huomattavasti helpompaa mennä eteenpäin niin, että mukana ovat myönteisesti suhtautuvat kunnat. Mutta kun vapaaehtoisuus loppuu, meillä on valtuudet käynnistää toiminta niissäkin kunnissa, jotka eivät tätä haluaisi."

Valtio maksaa kunnille vastaanottokeskusten ylläpidosta aiheutuvat kustannukset.

Viime viikolla noin 850 ihmistä anoi turvapaikkaa, ja tällä viikolla hakijoita saapui maanantain ja keskiviikon välillä yli 500. Suurin osa on Irakista, Syyriasta, Somaliasta ja Afganistanista.

Yhteensä hakijoita on tullut tänä vuonna jo noin 7 000. Viime vuonna hakijoita oli 3 651.

Erityisen kovilla ovat rajanylityspaikat Helsingissä, Turussa ja Pohjois-Suomessa. Turun vastaanottokeskuksessa Pansiossa on jouduttu turvautumaan osin telttamajoitukseen.

"Niissä on nukkunut molempina öinä yhteensä runsaat 20 ihmistä. Olemme varautuneet pystyttämään lisää telttoja, mutta tasainen maa ei tahdo riittää", sanoo vastaava ohjaaja Heimo Nurmi.

Vastaanottokeskuksessa oli torstaina lähes 600 turvapaikanhakijaa, kun paikkoja on 225.

"Olemme saaneet jonkin verran lisää kerrostalohuoneistoja. Lisäksi muun muassa seurakunnat ovat luvanneet hätämajoitustiloja", Nurmi kertoo.

Turku tiedotti torstaina tarjoavansa Pernon koulua 200 hengen hätämajoitustilaksi. Turun tilanne helpottuu hieman, sillä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama Heinänokan leirikeskus Turun Satavassa siirtyy väliaikaisesti SPR:lle pakolaisten majoitustilaksi.

Asiasta päätti torstaina kokoontunut yhteinen kirkkoneuvosto. Heinänokassa on valmius sadan pakolaisen sijoittamiseen jo ensi maanantaista lähtien.

Telttoja saatetaan pystyttää myös muualle. Asiaan on varauduttu ainakin Joutsenossa ja Rovaniemellä. SPR:llä on telttoja jopa 10 000 hengelle.

SPR:n Lapin-piirin 800 majoituspaikkaa Rovaniemellä, Torniossa ja Kemissä ovat tupaten täynnä. Uudet Ruotsista tulleet ja tulevat turvapaikanhakijat majoitetaan nyt hätämajoitukseen Rovaniemelle entiseen motelliin ja emäntäkouluun.

"Jännityksellä odotetaan viikonloppua, että riittävätkö tilat. Tänne tulee päivittäin 10–50 uutta turvapaikanhakijaa", sanoo SPR:n Lapin-piirin toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Oinaala.

"Telttamajoituksesta on keskusteltu siltä varalta, että paikat loppuvat. Telttoihin saadaan lämmitys, mutta pesutilat ja muut pitäisi silti järjestää."

Helsingin seudulla on avattu kaksi isoa tilapäisyksikköä Koskelan sairaalaan ja Kirkkonummen Evitskogiin. Niihin mahtuu yhteensä 500 ihmistä, mutta tulijoita on päivittäin kymmeniä.

SPR:n Helsingin-piiri on avaamassa keväällä 2014 suljettua Siuntion Harjulinnan yksikköä. Sinne sijoitetaan 35 yksin maahan tullutta 16–17-vuotiasta.

"Pikimmiten tehdään tätä, jotta pystytään purkamaan painetta", sanoo piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat