Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orbánin viesti pakolaisille: Älkää tulko, pysykää Turkissa

Unkari vastustaa suunnitelmia siitä, että EU jakaisi pakolaiset kiintiöiden mukaan

Ulkomaat
 
Viktor Orbán
Viktor Orbán

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin mukaan Unkari tekee moraalisesti oikein, kun se estää pakolaisten tuloa rajojensa yli Eurooppaan. Hänen mukaansa pakolaisten pitäisi pysähtyä Turkkiin ja Serbiaan, koska Eurooppa ei voi hyväksyä kaikkia.

"Moraalista ja inhimillistä on tehdä selväksi, että älkää tulko. Miksi teidän täytyy tulla Turkista Eurooppaan? Turkki on turvallinen maa, pysykää siellä", Orbán sanoi torstaina Brysselissä, jossa hän keskusteli pakolaiskriisistä EU-johdon kanssa.

Unkari on pystyttänyt Serbian vastaiselle rajalle 175 kilometriä pitkän aidan, jolla se pyrkii hillitsemään maahan kohdistuvaa pakolaisvirtaa. Lisäksi poliisit ovat estäneet Budapestin rautatieasemalle leiriytyneitä pakolaisia jatkamasta matkaa Saksaan.

Orbánin mukaan Unkarin velvollisuus on suojella vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkorajaa.

"Me unkarilaiset, jotka nautimme vapaasta liikkuvuudesta, kunnioitamme sitä ja haluaisimme pitää sen. Siksi meidän on puolustettava rajoja."

Budapestin rautatieasemalla on vallinnut päiväkausia täysi kaaos, kun pakolaisia on välillä päästetty pakkautumaan Saksaan suuntaaviin juniin ja välillä suljettu aseman ulkopuolelle. Orbán sanoi, ettei Unkari voi päästää ketään jatkamaan matkaa, jos heitä ei ole rekisteröity.

"Tämä ei ole eurooppalainen ongelma. Tämä on saksalainen ongelma. Kukaan ei halua pysyä Unkarissa eikä myöskään Slovakiassa, Puolassa tai Virossa. Kaikki he haluavat Saksaan."

Unkari on aidan rakentamisen lisäksi päättänyt kiristää maahanmuuttolakejaan. Lakipaketti tulee voimaan 15. syyskuuta.

Unkari vastustaa muiden itäisen Keski-Euroopan maiden tavoin suunnitelmia, että EU-maat ryhtyisivät jakamaan turvapaikanhakijoita automaattiseen kiintiöjärjestelmään nojaten.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin on määrä antaa ehdotuksensa uusista toimista ensi viikolla. Kiintiöiden lisäksi komissio suunnittelee EU:lle listaa niistä maista, joiden katsotaan olevan turvallisia lähtömaita ja joihin hakijat voidaan palauttaa nopeasti.

AFP:lle puhunut EU-lähde kertoi torstaina, että Juncker aikoo esittää 120 000:n Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin saapuneen turvapaikanhakijan sijoittamista muihin EU-maihin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan sanoi, että ainakin 100 000 tulijaa täytyy jakaa EU-maiden kesken.

Tusk moitti Orbánin saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungissa esittämiä väitteitä, että muslimipakolaiset uhkaavat maanosan kristillisiä juuria.

"Kristitylle ei pitäisi olla väliä sillä, mitä rotua, uskontoa ja kansallisuutta hädässä oleva henkilö edustaa."

Orbán puolestaan sanoi, että Unkarilla on oikeus olla haluamatta suurta määrää muslimeja.

Myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho tukee ajatusta, että Euroopan kannattaisi ottaa vastaan ensisijaisesti kristittyjä turvapaikanhakijoita. STT:lle puhunut Halla-aho on sitä mieltä, että sotaa ja vainoa pakenevat muslimit olisi kotouttamisongelmien takia syytä sijoittaa muslimimaihin.

Muut suomalaiset europarlamentaarikot tyrmäävät Halla-ahon ajatuksen.

"Kaikkia ihmisiä, joilla on hätä, on autettava", sanoi kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen torstaina Brysselissä.

"Ei missään nimessä pidä lähteä tällaiseen. Jos meidän kulttuurimme ei tätä kestä, niin sitten se ei kestä", totesi Petri Sarvamaa (kok).

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula oli Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla siinä, että kristittyjen kotouttaminen Suomeen on helpompaa. Hän piti kuitenkin lähtökohtana sitä, että jokaista hädänalaista autetaan.

Takkula ja Anneli Jäätteenmäki (kesk) vastustavat suunnitelmaa pakollisesta kiintiöjärjestelmästä. Sarvamaa, Nils Torvalds (r) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd) kannattavat kiintiöjärjestelmän hyväksymistä mutta muistuttavat, että se on vain osa ratkaisua.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat