Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman maine on nyt Iranin varassa

Ulkomaat
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Tällä viikolla varmistui, ettei Yhdysvaltain kongressi kykene kaatamaan Iranin kanssa neuvoteltua ydinsopimusta.

Kun Barbara Mikulski ilmoitti tukevansa sopimusta, sen takana on 34 senaattoria. Se tarkoittaa sitä, ettei senaatti pysty kumoamaan veto-oikeutta, jota presidentti on ilmoittanut käyttävänsä, jos ja kun kongressi hylkää sopimuksen.

Amerikkalainen päätöksentekosysteemi kuulostaa monimutkaiselta, ja sitä se onkin. Seuraavaksi aletaan jännittää, löytyykö sopimuksen tueksi 41 senaattoria. Jos löytyy, vähemmistö voi jarruttaa asian käsittelyä niin, ettei senaatti pääsee lainkaan äänestämään sopimuksesta, eikä presidentin tarvitse käyttää vetoaan.

Kävi miten kävi, sopimuksen läpimeno on nyt varmaa.

Sopimuksen vastustaminen on ollut republikaaneille helppoa, koska he vastustavat lähes kaikkea, mitä Obama tekee, eivätkä Iranin ajatollahit ole amerikkalaisäänestäjien suosiossa.

Sen sijaan sopimuksen kannattaminen on ollut demokraateille vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on ollut niille demokraateille, joilla on läheiset suhteet juutalaisiin, sillä Israel on vastustanut sopimusta ankarasti.

Yhdysvaltain juutalaiset ovat jakautuneet sovun kannattajiin ja vastustajiin, ja tunteet ovat käyneet tulikuumina. Republikaanit toivovatkin voivansa lyödä kiilaa demokraatteja perinteisesti tukeneen juutalaisyhteisön riveihin.

jonathan ernst reuters
Ympäristöasioihin Alaskan maisemissa tällä viikolla perehtynyt Barack Obama saavuttaa presidenttikautensa ehkä tärkeimmän ulkopoliittisen päätöksen, kun Iran-sopimus astuu voimaan.
Ympäristöasioihin Alaskan maisemissa tällä viikolla perehtynyt Barack Obama saavuttaa presidenttikautensa ehkä tärkeimmän ulkopoliittisen päätöksen, kun Iran-sopimus astuu voimaan.

Sopimuksen läpimenon ratkaisi lopulta se, etteivät vastustajat kyenneet lyömään pöytään uskottavaa vaihtoehtoa. Republikaanit toistelivat, että huonon sopimuksen vaihtoehto on hyvä sopimus, mutta kukaan ei selittänyt, miten sellaiseen päästäisiin – varsinkin, kun sopimuksen viisi muuta allekirjoittajamaata Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä ilmoittivat, ettei niillä ole mitään aikomusta palata neuvottelupöytään.

Se olisi tarkoittanut sitä, että muut maat olisivat luopuneet pakotteista ja vallanneet Iranin lupaavat markkinat. Yhdysvallat olisi jäänyt yksin mutta saanut syyn kaikesta.

Lopulta riittävän monta poliitikkoa tuli siihen tulokseen, että vaikka Iran-sopimus ei ehkä ole hyvä sopimus, se on kuitenkin paras mahdollinen sopimus.

Obamalle Iran-sopimus on hänen presidenttikautensa tärkein ulkopoliittinen päätös. The New York Times ehti jo kutsua sitä voitoksi, joka saattaa määritellä Obaman presidenttikauden perinnön.

Yhdysvalloissa presidenttien ulkopolitiikka muistetaan usein yhdestä suuresta asiasta, kuten Richard Nixonin Kiinasta, Jimmy Carterin Camp Davidin rauhansopimuksesta – ja George W. Bushin Irakin sodasta.

Voitosta on kuitenkin vielä liian aikaista puhua, sillä sopimus ulottuu 15 vuoden päähän. Jos Iran rikkoo sopimusta tai käyttää sopimuksen sille palauttamat miljardit tuhon levittämiseen, riemuvoitto voi kääntyä katastrofiksi.

Siitä muistutti pääkirjoituksessaan myös The Wall Street Journal: "Iran-sopimus on vedenjakajahetki, josta historia muistaa, millä puolella poliitikot seisoivat. Herra Obama on itsekin myöntänyt, että jos Iran saa ydinaseen "siinä on minun nimeni"."

Mutta Obaman nimi sopimuksessa on silloinkin, jos se onnistuu estämään Irania hankkimasta ydinaseen. Puhumattakaan siitä, jos sopimus saa Iranin avautumaan muulle maailmalle tai onnistuu edes vähän hölläämään Lähi-idän nykyistä apinannyrkkisolmua, kuten toiveikkaimmat uskovat.

Jos sopimus pitää, Obama on muistuttanut amerikkalaisille, että kaikkein vaikeimpiakin ongelmia voi ratkoa muutenkin kuin asein. Se olisi rauhan nobelistille kelpo perintö.

Saska Saarikoski
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat