Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin presidentti etsii itseään – hurskas muslimi hylkäisi radikaalin islamismin

Yhdeksän vuotta sitten kirjoittamassaan esseessä Egyptin presidentti al-Sisi hahmotteli demokraattista ja vapaata Lähi-itää. Kuinkas sitten kävikään?

Ulkomaat
 
Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkikuvan taakse.

Tammikuussa Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi kiipesi Kairossa puhujalavalle ja lausui jotakin odottamatonta.

Paikka oli islamilainen Al-Azharin yliopisto ja yleisönä lähinnä uskonoppineita.

"Sanon ja toistan uudelleen: tarvitsemme uskonnollista vallankumousta", Egyptin voimamies ripitti tarkoittaen vallankumouksella radikaalin islamismin hylkäämistä.

Kuka?

Hurskas muslimi avioitui serkkunsa kanssa

 Abdel Fattah al-Sisi (s. 19. 11. 1954) on Egyptin presidentti, sotamarsalkka ja entinen tiedustelujohtaja.

 Hän on syntynyt Kairon vanhassa kaupungissa Gamaleyan alueella, jossa muslimit, kristityt ja juutalaiset elivät vielä hänen varhaislapsuudessaan rinnakkain.

 Al-Sisi on varjellut yksityis- ja perhe-elämäänsä tarkoin. Hänen sanotaan osaavan Koraanin ulkoa. Hän on naimisissa äidinpuoleisen serkkunsa Entissar Amerin kanssa. Heillä on kolme poikaa ja yksi tytär. Sekä vaimo että tytär pitävät perinteistä hiukset peittävää hijab-huivia.

 Abdel Fattah Al-Sisillä on läheiset suhteet Saudi-Arabiaan, jossa hän palveli sotilasasiamiehenä presidentti Hosni Mubarakin kaudella ennen nousuaan Egyptin tiedustelujohtajaksi.

"Te imaamit kannatte vastuun Jumalan edessä. Koko maailma odottaa teitä. Koko maailma odottaa, mitä sanotte, sillä islamilainen maailma on rikki, se on tuhottu, se on hukassa. Ja se on meidän omaa syytämme."

Sanat olivat poliittisesti poikkeuksellisen epäkorrekteja arabi-johtajan suusta.

Sanoissa tiivistyy se, millaisena johtajana al-Sisi haluaa itsensä nähtävän: henkisenä uudistajana, joka pyrkii luotsaamaan 86 miljoonan asukkaan Egyptin poliittisen islamin varjon alta kohti modernia valtiota.

Kenraalitaustainen al-Sisi, 60, on ristiriitainen hahmo. Häntä kuvaillaan hiljaiseksi, pidättyväiseksi ja älykkääksi, mutta usein, kun hän on televisioesiintymisissä puhunut maataan koettelevasta terrorismin aallosta, al-Sisi on näyttänyt menettävän malttinsa.

Jos kuuntelee, mitä al-Sisillä on sanottavanaan, länsimaisen liberaalin on helppo nyökytellä päätään. Mutta jos katsoo, mitä hän tekee, nyökkäykset jähmettyvät.

Al-Sisi on Egyptin entinen tiedustelujohtaja, jonka presidentti Mohammed Mursi nimitti armeijan johtoon vuonna 2012. Mursi edusti islamistijärjestö Muslimiveljeskuntaa.

Vuotta myöhemmin al-Sisi johti laajojen kansanjoukkojen tukemana vallankaappausta, jonka päätteeksi Mursi vangittiin ja Muslimiveljeskunta tukahdutettiin poikkeuksellisen väkivaltaisesti.

Lopulta vuonna 2013 al-Sisi valittiin presidentiksi vaaleissa, joissa hän kahmi yksinvaltaiset 97 prosenttia äänistä.

Al-Sisin noustua valtaan 86 miljoonan asukkaan Egypti on palannut vuosia kestäneen poliittisen vuoristoradan päätteeksi vanhalle uralle. Maata johtaa taas kovakourainen ja koppalakkinen mies – jonka kansansuosio ei kylläkään ole täysin tekaistua ja jonka johtajuuden myös länsivallat ovat hyväksyneet.

Muslimiveljeskunnan brutaalista tukahduttamisesta huolimatta al-Sisi nähdään lännessä liittolaisena – roistona, mutta meidän roistonamme. Ympäröivästä sekasorrosta johtuen paljon huonompiakin vaihtoehtoja olisi nimittäin tarjolla.

Mitä tiedämme al-Sisistä ja hänen persoonastaan?

Varsin vähän.

Jotakin al-Sisin poliittisesta ajattelusta on mahdollista kaivaa esiin opinnäytetyöstä, jonka al-Sisi kirjoitti vuonna 2006 opiskellessaan Yhdysvalloissa sodankäynnin strategiaa.

Lakonisesti otsikoitu 13-sivuinen essee Democracy in the Middle East on löydettävissä verkosta.

Esseen perusteella al-Sisillä näyttäisi olevan melko realistinen käsitys Lähi-idän yhteiskuntien demokratian tilasta ja siihen liittyvistä ongelmista.

Hän listaa kaksi keskeistä tekijää, jotka muovaavat Lähi-idän poliittista todellisuutta: alueen väestön syvä uskonnollisuus ja toisaalta alueen strategisesti merkittävä asema. Tämä johtuu valtavista öljy- ja kaasuvaroista sekä sijainnista maailman tärkeimmän kauppareitin varrella.

Esseessä al-Sisi osoittaa olevansa hyvin perillä islamilaisesta valtiokäsityksestä. Hän näkee varsin paljon vaivaa islamilaisen kalifaattikäsitteen esittelyyn.

Kalifaatti oli profeetta Muhammedin 600-luvulla perustama islamilainen ihannevaltio, jonka aikakautta kesti noin seitsemänkymmentä vuotta.

Al-Sisi kuvailee suorastaan hurskaan salafistimuslimin tavoin, kuinka kalifaattia pidetään Lähi-idässä yhä "ihanteellisena hallitusmuotona" – se jopa "tunnustetaan laajasti kaikkien uusien hallintomuotojen tavoitteeksi", hän kirjoittaa.

Al-Sisi korostaa, etteivät länsivallat voi tuoda demokratiaa Lähi-itään pakolla. Demokraattinen Lähi-itä on hänestä mahdollinen, mutta alueen väestön uskonnollisen luonteen vuoksi se voi perustua vain islamilaisille arvoille ja perinteelle, al-Sisi väittää.

Väite voisi yhtä hyvin olla peräisin Muslimiveljeskunnan johtajan kynästä.

Al-Sisi painottaa, että demokratian toteutumien Lähi-idässä edellyttää väestön kouluttamista ja köyhyydestä nostamista.

Kiinnostavaa on myös hänen näkemyksensä vapaan median roolista. Hänen mielestään media on este demokratian toteutumiselle Lähi-idässä niin kauan kuin se kulkee hallitusten talutusnuorassa eivätkä hallitukset suostu päästämään sitä otteestaan.

Hän vihjaa esseessään jopa toivovansa, että kansainvälinen media ja demokraattiset valtiot painostaisivat Lähi-idän maita, jotta riippumaton tiedonvälitys pääsisi ottamaan ensi askeleensa.

Miten al-Sisin vuonna 2006 kirjaamat näkemykset suhteutuvat hänen johtamaansa politiikkaan arabikevään jälkeisessä Egyptissä?

Oppositioliike on nuijittu maan rakoon. Uusien terrorismilakien myötä mediasta on tehty hallitusta pelkäävä puudeli.

Maltillisena pidetty islamistijärjestö Muslimiveljeskunta on luokiteltu terroristijärjestöksi, vaikka samaan aikaan hallitus jatkaa yhteistyötä veljeskuntaakin konservatiivisempien salafistien kanssa – niiden, jotka kaikkein hartaimmin toivovat paluuta profeetta Muhammedin aikaiseen kalifaattiutopiaan.

Köyhyyden vähentämisestä tai koulutuksen parantamisesta ei ole ainakaan vielä näyttöä al-Sisin johtamassa Egyptissä.

Sen sijaan Persianlahden maista virtaavalla rahalla on käynnistetty megalomaanisia hankkeita, kuten uuden Suezin kanavan rakentaminen ja suunnitelma kokonaan uuden hallintopääkaupungin rakentamisesta.

Ristiriita on hämmentävä. Joko al-Sisi on viskannut aiemmat ihanteensa roskakoriin tai sitten ympäristön epävakaus on pakottanut hänet johtopäätökseen, ettei Lähi-itä ole vielä kypsä demokratialle ja itsevaltaisten hallintojen kumoamiselle.

Tai sitten valta on kihahtanut hänenkin päähänsä.

Hurskas muslimi, joka vaatii islamin uudistamista. Kalifaatista unelmoija, joka ei kuitenkaan kannata kalifaattia käytännössä.

Vapaan median puolestapuhuja, joka tukahduttaa median ankaralla lainsäädännöllä. Terrorismin vastustaja, jonka otteet omia kansalaisiaan vastaan lähentelevät paikoitellen terrorismin määritelmää.

Al-Sisin hahmossa ruumiillistuu vanha sanonta:

Ihanteet ja käytäntö eivät kulje käsi kädessä.

Asmaa Waguih reuters
Abdel Fattah al-Sisi on ristiriitainen Egyptin johtaja, jonka ihanteet ja käytännön toimet voivat olla hyvinkin erilaiset.
Abdel Fattah al-Sisi on ristiriitainen Egyptin johtaja, jonka ihanteet ja käytännön toimet voivat olla hyvinkin erilaiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat