Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valehäistä tuli nuorten villitys Argentiinassa – alttarilla voi tapahtua lähes mitä tahansa

Ulkomaat
 
Maria Manner
Valehäiden ideaan kuuluu, että osallistujat panostavat pukeutumiseen.
Valehäiden ideaan kuuluu, että osallistujat panostavat pukeutumiseen.

Morsian, sulhanen, pappi ja häävieraat iltapuvuissaan. Baari on auki aamuyöhön asti, pöytä täynnä ruokaa. Bändi soittaa musiikkia.

Kaikki on kuten perinteisissä häissä – paitsi että aviopariksi on palkattu näyttelijät ja vieraat ovat maksaneet pääsylipuista.

Kyseessä on argentiinalainen innovaatio: valehäät.

Ilmiö sai alkunsa viiden ystävän ideasta La Platan kaupungissa Buenos Airesin maakunnassa. Kaverukset olivat kyllästyneet käymään aina samoissa yökerhoissa. He olivat järjestäneet jo muutamia tapahtumia tavoitteenaan keksiä jotain erilaista ja luovaa.

"Tahdoimme juhlia häitä ystävien kanssa, mutta näytti lähes mahdottomalta, että siihen tulisi tilaisuus", kertoo puhelimitse Martin Acerbi, yksi tapahtuman alullepanijoista.

"Argentiinassa on yhä harvemmin häitä, tavat muuttuvat. Nuoret muuttavat usein asumaan yhteen ilman, että he menevät välttämättä naimisiin."

Ystävykset päättivät silti järjestää hääjuhlan, koko pitkän kaavan mukaan. Sillä erotuksella, että kukaan ei menisi oikeasti naimisiin.

Etukäteen ystäviä epäilytti, tulisiko juhliin tarpeeksi ihmisiä. Mutta sana kiiri nopeasti. Ensimmäiset valehäät pidettiin vuonna 2013 ja kaikki 300 lippua myytiin pian loppuun.

Vieraat ovat keskimäärin 23–35-vuotiaita, usein keskiluokkaa tai ylempää keskiluokkaa. Liput maksavat 300–550 Argentiinan pesoa eli 30–55 euroa.

Järjestäjät olivat alun perin epävarmoja siitä, olisivatko varsinkaan nuoret miehet valmiita pukemaan ykköset ylle. Epäilys haihtui nopeasti.

"Vieraiden laittautuminen ylitti odotuksemme. Jo ensimmäisissä juhlissa kaikki kunnioittivat pukukoodia. Vaatteista tuli yksi juhlien valteista", sanoo Acerbi. Hän työskentelee mainosalalla, mutta nyt valehäät vievät yhä enemmän hänen aikaansa.

Tapahtuman Facebook-sivusta tykkää yli 19 000 ihmistä. Argentiinalaiset kyselevät sivulla jatkuvasti, milloin heidän kaupunkiinsa saadaan valehäät. Tähän mennessä on järjestetty yhteensä kuudet valehäät, ja loppuvuodesta niitä on tulossa useita lisää.

Osa juhlien houkutusta on, että jokaiseen tapahtumaan kehitetään erityinen tarina. Hääparin tarina julkaistaan videona ennen juhlia.

Telenoveloiden eli television saippuasarjojen hengessä valehäissä voi tapahtua miltei mitä tahansa.

Erään kerran aviopari sai alttarilla aikaan riidan ja morsian hylkäsi sulhasen vain hetkeä ennen kuin oli aika sanoa "tahdon".

Toisissa juhlissa sulhanen tunnusti alttarilla, että hänellä on miespuolinen rakastaja. Morsian karkasi juosten paikalta, ja sulhanen päätyi naimaan rakastajansa hääyleisön kannustaessa. Argentiina oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka salli samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Morsianta näytellyt Mercedes Barragán kertoi BBC Mundolle, että valehäiden vieraat rakastavat roolileikkejä.

"Koko juhlan ajan miehet tulivat luokseni tarjoamaan lohdutusta, koska olin joutunut tulevan aviomieheni hylkäämäksi", hän sanoi.

Juhlavieraiden yksi keino lähestyä tuntemattomia naisia on kysyä, mahtaako neito olla morsiamen serkku.

"Kaikki tapahtuu kuvitteellisessa kontekstissa, jossa valhe on osa pelin luonnetta. Miehet käyttävät illan tarinaa valloittaakseen naisia", Acerbi sanoo.

Valehäistä on tullut jo vientituote. Järjestäjistä yhden veli asuu Moskovassa, jossa idea herätti heti innostusta. Kolme ystävyksistä matkusti viime vuonna kaupunkiin tangofestivaaleille, jotka huipentuivat argentiinalaistyylisiin leikkihäihin.

Venäjällä on entuudestaan perinnettä vastaavista teemajuhlista. Pietarissa sijaitsee yökerho Purga, jossa vietetään joka ilta uutta vuotta. Sille avattiin sisarravintola Purga-2, jossa mennään joka ilta leikisti naimisiin.

Argentiinalaisilla on tavoitteenaan ei sen vähempää kuin maailmanvalloitus.

"Toivottavasti voimme vielä järjestää valehäät kaikissa maailman maissa. Tämä on kulttuurisesti hyvin joustava konsepti. Hääperinteet vaihtelevat, mutta häitä juhlitaan kaikkialla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat