Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaskassa jäätikön raja vetäytyi sata metriä alle kymmenessä vuodessa – jään sulaminen vaikuttaa Suomeenkin

Meri nousee, kesä lämpenee ja jäänmurtajille on tilausta

Ulkomaat
 
Mika Ranta HS
Malmilaiva odotti viime vuoden marraskuussa lastausvuoroa Norjan Kirkkoniemessä, josta tulee Koillisväylän myötä liikenteen solmukohta.
Malmilaiva odotti viime vuoden marraskuussa lastausvuoroa Norjan Kirkkoniemessä, josta tulee Koillisväylän myötä liikenteen solmukohta. Kuva: Mika Ranta HS

Arktiksen kosto. Näin tutkijat ovat luonnehtineet niitä äärisäitä, joita arktisen merijään sulaminen on saanut aikaan napapiirin eteläpuolella.

Jäätikön sulaminen näkyy muun Alaskassa, jossa HS vieraili Exitin jäätiköllä. Edellisen vierailun Exitissä HS teki heinäkuussa 2007. Nyt syyskuussa 2015 jäätikön reuna oli vetäytynyt yli sata metriä.

Yhdysvaltain itärannikkoa sekä Itä-Aasiaa, erityisesti Kiinaa, ovat viime talvina koetelleet entistä paukkuvammat pakkaset ja sakeammat lumimyräkät. Ne ovat yhteydessä pohjoisen merijään sulamiseen.

"Kun jää sulaa, meri luovuttaa voimakkaasti lämpöä ilmakehään. Alailmakehän lämpeneminen vaikuttaa ilmanpainekenttiin, ja ilmanpainekentät vaikuttavat tuulikenttiin, jolloin kylmän purkaukset Itä-Aasiaan ja Pohjois-Amerikan itärannikolle ovat voimistuneet", selittää tutkimusprofessori Timo Vihma Ilmatieteen laitoksesta.

Suomi kuitenkin välttyy napa-alueen kostotoimilta.

"Ennen kaikkea Suomen talvisää on voimakkaasti länsivirtausten ja Pohjois-Atlantin olosuhteiden säätelemää. Suorat vaikutukset Keski-Arktikselta ovat paljon vähäisemmät", Vihma sanoo.

Kesäsäällä on kuitenkin pieni kytkös jään sulamiseen Labradorin meressä. Se sijaitsee Kanadan koillisosien ja Grönlannin eteläkärjen välissä.

"Alustavien tulostemme mukaan, jos keväällä pintalämpötilat ovat Labradorin merellä korkeita, se suosii lämpimämpää kesää Suomessa. Ja päinvastoin: jos Labradorin merellä on kylmää, kesä on Suomessa kylmempi", Vihma kertoo.

Arktiset alueet lämpenevät ilmastonmuutoksessa 2–4 kertaa nopeammin kuin muu maapallo. Pohjoisessa sijaitseva Suomi on lämmennyt vauhdikkaammin kuin maapallo keskimäärin mutta hitaammin kuin napa-alue.

Muita alueita nopeampi lämpeneminen johtuu osaksi merijään ja lumipeitteen hupenemisesta. Pohjoisen merijään loppukesän pinta-ala on kaventunut noin puoleen siitä, mitä se oli runsaat kolmekymmentä vuotta sitten. Samaa tahtia jää on myös ohentunut. Alkukesäinen lumipeite on huvennut maa-alueilta vieläkin vauhdikkaammin.

Jäätön meri imee lähes kaiken auringonvalon lämmön itseensä, kun jääpeite heijastaa melkein kaiken auringonvalon takaisin avaruuteen. Samoin tumma lumeton maa vähentää takaisinheijastumista.

On hyvä muistaa, että vaikka pohjoinen napajää sulaisi kokonaan vedeksi, merenpinta ei siitä nouse. Sen sijaan mannerjäätiköiden, kuten Grönlannin ja Etelämantereen jään sulamisesta virtaa lisää vettä meriin, mikä kohottaa merenpintaa myös Suomen rannikolla.

"Merenpinta nousee 3,2 millimetriä vuodessa, mikä tekee 32 senttimetriä sadassa vuodessa. Nousu on kuitenkin kiihtymään päin", kertoo Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikön päällikkö Jari Haapala.

"Etelämantereella on jäätiköitä, jotka voivat sulaa äkillisesti. Niiden sulamisen riski voi toteutua sadassa tai kahdessa sadassa vuodessa. Silloin merenpinta voi nousta yli metrin sadan vuoden aikana", Haapala sanoo.

Pohjoisten mannerjäätiköiden sulaminen voi myös hidastaa merivirtoja. Sulavesi on makeaa ja vähentää suolaisen meriveden tiheyttä. Se puolestaan voi heikentää Atlantin suurta kiertoliikettä, joka tuo lämmitä vettä etelästä pohjoiseen. Tutkimuksissa tästä on jo nähty merkkejä.

Mitään äkillistä kierron pysähtymistä ei nykykäsityksen mukaan voi tapahtua. Myös havaittu virtauksen hidastuminen menee Jari Haapalan mukaan luonnollisen vaihtelun tiliin.

"Vaikka merivirrat heikkenisivät, ilmasto lämpenee silti. Joillain merialueilla lämpeneminen olisi hitaampaa, mutta Suomessa se ei vaikuttaisi", Haapala sanoo.

Väistyvä jää tekee tilaa ihmisen lisääntyvälle toiminnalle hyisessä pohjoisessa. Mittavat luonnonvarat ja kesäksi avautuvat laivaväylät tekevät Jäämerestä erään uumoilun mukaan Välimeren kaltaisen teollisen ja kaupallisen keskuksen. Siitä myös Suomi haaveilee osaansa.

"Meriväylien avaaminen on iso taloudellinen mahdollisuus", sanoo Lapin yliopiston arktisen politiikan professori Lassi Heininen.

Mahdollisuuteen ovat tarttuneet etenkin Japani, Korea ja Kiina. Rahtialuksen matka Koillisväylän kautta Euroopasta Japaniin on pari viikkoa lyhyempi kuin eteläistä reittiä.

"Kiinalaiset ja korealaiset jo rakentavat aluksia, jotka pystyvät kulkemaan pohjoista reittiä. Tähän suomalaiset eivät pääse mukaan, mutta Suomen jäänmurtajaosaaminen on ihan huippua", Heininen sanoo.

Suomalaisten pitäisi vain osata myydä osaamisensa. Ja viivyttely maksaa.

"Jos jäädään odottamaan liikaa, ollaan myöhässä. Silloin toimijat ovat jo siellä, eikä siellä ole enää paljon jaettavaa", Heininen sanoo.

Professorin mielestä Suomen pitää kuitenkin edetä ympäristö edellä eikä kannata ruveta palvelemaan alueen öljyteollisuutta.

"Suomalainen jäänmurtaja voi mennä vähäksi aikaa auttamaan jonnekin, mutta siitä koituva pr-tappio syö äkkiä siitä saadut voitot. Suomi voisi sanoa, ettei off shore -öljyn- ja kaasunporauksessa arktisella alueella ole mitään järkeä. Ympäristöriskit ovat liian isoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat