Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Lähettäisikö Suomi meidät takaisin Unkariin?"

HS kulki pakolaisten matkassa Unkarista kohti Itävaltaa ja Saksaa

Ulkomaat
 
HS matkusti pakolaisten kanssa yön halki Itävaltaan: Rajan takana odotti toivo
HS matkusti pakolaisten kanssa yön halki Itävaltaan: Rajan takana odotti toivo
Unkari kuljetti sata bussilastillista pakolaisia Itävallan rajalle yhdessä yössä ja aamupäivässä. Sieltä matka jatkuu useimmilla Saksaan. Toimittaja: Virve Kähkönen. Kuvaus ja editointi: Rio Gandara.

Naisen laukkua koristavat Eiffelin torni, Riemukaari ja perhoset. Sana "Pariisi" pistää silmään.

Mutta ei tässä mihinkään Ranskaan olla menossa, vaan täpötäydessä bussissa keskellä yötä kohti Itävallan rajaa.

Sieltä matka jatkuu toivottavasti Saksaan, sanoo Pariisi-laukkua kantavan naisen aviomies, 45-vuotias perheenisä Muhammed.

"Haluan lapset kouluun Saksassa. Se on ykkösasia. Olen valmis tekemään mitä työtä tahansa."

Muhammedin katse on arka ja silmät väsyneet mutta samalla jotenkin toiveikkaat. Bussin lattialla ja penkeillä on uupuneita ihmiskehoja limittäin ja solmussa. Vessaa ei bussissa ole, mutta eipä ole monella mitään juotavaakaan. Niin äkkiä lähtö Budapestin rautatieaseman pakolaisleiriltä keskellä yötä tuli.

Unkari päätti lauantain vastaisena yönä yllättäen panna Keletin asemalle leiriytyneet ja Itävaltaa kohti marssivat pakolaiset busseihin ja kuljettaa heidät Itävallan rajalle. HS matkusti pakolaisten kanssa Budapestistä Hegyeshalomin rajanylityspaikan kautta itävaltalaiseen Nickelsdorfin kylään, jossa pakolaiset siirrettiin Wieniin ja Saksaan kulkeviin juniin.

Unkari lähetti Itävaltaan noin sata bussilastillista pakolaisia alle vuorokaudessa. Itävaltaan oli saapunut iltapäivällä rajan yli 6 500 ihmistä.

Bussit tiputtivat pakolaiset vastoin itävaltalaisten toivetta Unkarin puolelle rajanylityspaikkaa, mistä johtuen pakolaiset kävelivät Itävallan puolelle sateessa. Monet kantoivat käsivarsillaan pikkulapsia, joillakin oli jalka paketissa, osalla eurooppalaisten rajavartioiden aiheuttamia mustelmia.

Yksi kulkijoista, afganistanilainen Alireze Daniel, kertoi viettäneensä Budapestin rautatieasemalla viikon.

"Se oli kauheaa."

25-vuotias Daniel lähti kotikaupungistaan Kabulista neljä vuotta sitten. Ennen lähtöään hän työskenteli Yhdysvaltojen merijalkaväen tulkkina.

Matka on kulkenut Iranin, Turkin, Kreikan, Makedonian ja Serbian kautta.

"Haluaisin mennä Suomeen", Daniel sanoo yllättäen, tajuamatta että puhuu suomalaistoimittajan kanssa.

"Olen kuullut että se on hyvä maa. Enoni asuu siellä."

Nickelsdorfin juna-asemalla ihmiset asettuvat jonoon aina kun tieto uudesta junasta Wieniin tai muualle tulee.

Perheet ovat levittäytyneet tallatulle nurmelle odottamaan vuoroaan. Vapaaehtoiset jakavat heille lisää huopia, hedelmiä ja juotavaa. Asemalla ja rajanylityspisteellä on röykkiöittäin kenkiä, vaatteita, makuupusseja, hygieniatarvikkeita ja ruokaa, joita itävaltalaiset ovat tuoneet.

Myös HS:n toimittajan ja kuvaajan nuutunut ulkomuoto saa erään itävaltalaisnaisen pysäyttämään auton ja ojentamaan ikkunasta leipää.

Syyrian Damaskoksesta kaksi vuotta sitten paenneet Fatima ja Khaled Alissa kertovat rasittavasta marssista, jonka seurauksena Khaledin jalkapohjaan varpaiden väliin on ilmestynyt kipeä suuri rakko. Mies riisuu sukan ja esittelee rakkoa, ja nostaa sitten lahjetta ja näyttää pomminsirpaleiden jättämät tummat kuopat sääressään. Kuoppia on myös kyljissä ja rinnassa.

Vaunuissa vieressä nukkuu pariskunnan yksivuotias tytär. Maya syntyi Libanonissa. Hän tuli vanhempiensa kanssa Turkista EU:n alueelle Kreikkaan veneellä, johon oli kuulemma sullottu 20 aikuista ja 20 lasta.

Alissat eivät tiedä, minne haluaisivat. He voisivat ehkä jäädä Itävaltaan tai tulla Suomeen.

Fatimalla on kysymys, jonka hän esittää hieman arastellen.

"Tiedätkö lähettäisikö Suomi meidät takaisin, koska olemme rekisteröityneet Unkarissa?"

Tulee paha olo, kun miettii mitä vastaisi. Pitäisikö kertoa Sampo Terhosta, jonka mukaan Suomi on äärirajoilla?

Jos jokin on äärirajoilla, niin nämä itävaltalaisen kylän nurmikolle uuvahtaneet ihmiset. Pitää siis sanoa, mitä sydän sanoo.

"Toivottavasti ei lähetä."

Virve Kähkönen HS
Budapest/Hegyeshalom/Nickelsdorf

Rio Gandara HS
Pakolaiset matkustivat bussilla Budapestista kohti Itävallan rajaa.
Pakolaiset matkustivat bussilla Budapestista kohti Itävallan rajaa.
Unkarista lähtenyt pakolaisjuna saapui Münchenin asemalle
Unkarista lähtenyt pakolaisjuna saapui Münchenin asemalle
Junalastillinen kodeistaan paenneita saapui junalla Unkarin Budapestistä Saksan Müncheniin lauantaina sen jälkeen, kun Saksa ilmoitti päästävänsä tulijat maahan. Saksa arvioi, että maahan saattaa tulla yksin lauantaina 10 000 turvapaikanhakijaa. Videolla rauhalliset poliisit valvovat, kun Saksaan pääsystä ilahtuneet lapset, naiset ja miehet purkautuvat junasta asemalle. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat