Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili Exitin jäätiköllä: Alaska sulaa silmissä

HS kävi Exitin jäätiköllä vuosina 2007 ja 2015. Jäätikkö oli sinä aikana vetäytynyt yli sata metriä.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Turisteja Exit-jäätikön seinämän luona Alaskassa heinäkuussa 2007.
Turisteja Exit-jäätikön seinämän luona Alaskassa heinäkuussa 2007.

Hei Hollanti, hei Malediivit! Kun siellä mietitään, mistä matalia rantoja uhkaava merivesi tulee, vastaus on Alaska.

Alaskan jäätiköt ovat paljon pienemmät kuin Etelämantereen tai Grönlannin, mutta ne sulavat nopeammin. Pelkästään Alaskan jäätiköistä vapautuva vesi on nostanut maailman merten pintaa nelisen millimetriä parinkymmenen vuoden aikana.

Fakta

Alaska valuu meriin

 Alaskan ja Washingtonin yliopistojen ja geologisen tutkimuskeskuksen kesäkuussa julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi 116 Alaskan jäätikön massaa vuosina 1994–2013. Apuna käytettiin Nasan ilmakuvia.

 Tutkimuksen mukaan Alaskan jäätiköistä on sulanut 75 gigatonnin eli 75 kuutiokilometrin verran vettä vuosittain. Merenpinta nousee noin millimetrin jokaista 360 vesigigatonnia kohti.

 Näin ollen pelkästään Alaskan sulaneet jäätiköt ovat nostaneet merien pintaa 4 millimetrin verran tutkimusaikana.

Eli kuten täälläpäin sanotaan: Se, mikä tapahtuu Alaskassa, ei jää Alaskaan.

"Alaskan jäätiköiden osuus merenpinnan noususta on suurempi kuin mitä jäätiköiden koko antaisi olettaa. Tämä johtuu siitä, että Alaskan jäätiköiden lämpötila on lähellä nollaa, kun taas napojen lähellä jäätiköt ovat kylmempiä", kertoo apulaisprofessori Chris Larsen Alaskan yliopiston geofysiikan laitokselta.

"Ilmaston lämmetessä Alaskan jäätiköt ovat valmiita sulamaan."

Larsenin työryhmän perusteellinen tutkimus Alaskan jäätiköiden sulamisesta julkaistiin kesäkuussa. Tutkimuksessa käytettiin hyväksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ilmakuvia 116 Alaskan jäätiköstä 19 vuoden ajalta. Tulos: ei hyvältä näytä, ei Alaskalle eikä Malediiveille.

"Alaskan jäätiköt menettävät 75 gigatonnia – 75 miljardia tonnia – vettä joka vuosi", presidentti Barack Obama sanoi maanantaina Alaskassa Larsenin tutkimukseen vedoten.

Larsen vertaa gigatonnia kuutiokilometriin vettä: altaaseen, joka on kilometrin korkea, kilometrin leveä ja kilometrin syvä. Kun 75 näitä kaadettaisiin samaan maljaan, saataisiin Alaskan jäätiköistä yhtenä vuonna sulava vesi.

Kuulostaa uskomattomalta. Mennään katsomaan.

Kansallispuiston työntekijä John Uriarte seisoo syyskuussa 2015 paikassa, josta jutun toinen kuva on otettu vuonna 2007. Jäätikköseinä on sulanut, ja jäätikön reuna siirtynyt kauemmas. Uriarte on rakentanut uuden polun jäätikön uuden reunan luo.
Kansallispuiston työntekijä John Uriarte seisoo syyskuussa 2015 paikassa, josta jutun toinen kuva on otettu vuonna 2007. Jäätikköseinä on sulanut, ja jäätikön reuna siirtynyt kauemmas. Uriarte on rakentanut uuden polun jäätikön uuden reunan luo.

Exitin jäätikkö sijaitsee Kenain luonnonpuistossa 200 kilometrin päässä Anchoragesta. Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen ja valokuvaaja Dermot Tatlow kävivät jäätiköllä heinäkuussa 2007. Me olemme Tatlow'n kanssa paikalla kahdeksan vuotta myöhemmin, syyskuun alussa 2015.

Jäätikölle johtavan tien varrelle on pantu kylttejä merkeiksi siitä, missä asti jäätikkö on aiemmin ollut. Vuonna 1899 jäävirta on yltänyt laaksoon. Nyt samassa paikassa kasvaa metsä. Kun kohottaa katseensa, näkee jäätikön roikkuvan vuorenrinteessä kuin olalle viskattu naalipuuhka.

Nykyisen parkkipaikan kohdalle jäätikkö ylsi vuonna 1917. Kun parkkipaikalta lähtevää polkua kävelee kymmenen minuuttia ylämäkeen, tulee kallionnyppylälle, jossa Mykkänen ja Tatlow seisoivat vuonna 2007. Kuvista näkee, että silloin jääseinämää olisi voinut koskettaa tästä.

Nyt polkua on jouduttu jatkamaan rinnettä ylös. Jäätikön reuna on vetäytynyt yli sata metriä, ja sen pinta on painunut ainakin kymmenisen metriä alaspäin. Metsänvartijoiden mittaukset vahvistavat luvut.

Kerrostalon kokoinen lohkare jäätä on poissa – vain kahdeksassa vuodessa.

"Minä huomaan eron jäätikössä joka ikinen vuosi", sanoo metsänvartija Tom Osborne. "Jos vielä kiistää ilmastonmuutoksen, täytyy olla joko sokea tai päättänyt kieltää kaiken."

Jäätikön alta kuuluu lorinaa. Pieni joki purkautuu laaksoon.

Obaman mukaan Alaskassa näkyy se, mikä koko maapallolla on edessä: eroosion seurauksena mereen sortuvia kyliä, pahenevia metsäpaloja, sulavan roudan takia rikkoutuvia taloja. Kuivuutta, tulvia ja myrskyjä, joista seuraa lisää pakolaisia.

Viime vuosi oli Alaskan lämpimin mittaushistorian aikana, ja tämän vuoden toukokuu rikkoi toukokuiden ennätyksen. Suurimmassa kaupungissa Anchoragessa kuluu enemmän energiaa heinäkuussa ilmastointiin kuin tammikuussa lämmitykseen.

"Ilmastointilaitteiden myynti on kasvanut parissa vuodessa noin 50 prosenttia", kertoo Mooren ilmastointimyymälässä työskentelevä Fred Downs.

Amerikkalaisten on kuitenkin erityisen vaikea tottua ajatukseen siitä, että heidän pitäisi kuluttaa vähemmän. Yhdysvaltoihin on aina muutettu, jotta elämä olisi parempaa; niukkuus on sen vastakohta.

Obama pyrkii kuitenkin vakuuttamaan maailman siitä, etteivät talouskasvu ja ilmastonmuutoksen torjunta ole ristiriidassa. Alaskassa Obama muistutti, että viime vuonna maailmantalous kasvoi, vaikka hiilidioksidipäästöt eivät lisääntyneet. Uusi ilmastosopimus on määrä solmia Pariisissa joulukuussa.

Myös tutkija Chris Larsen on toiveikas. Vaikka hän ei näe loppua jäätiköiden sulamiselle, hän uskoo ihmisen kekseliäisyyteen: tiedemiehet ja insinöörit pystyvät kehittämään uusia, puhtaita energiamuotoja, jotka korvaavat saastuttavat energianlähteet.

"Meille tulee parempi elämäntapa pienemmillä kustannuksilla. Siinä on tekemistä seuraavaksi sadaksi vuodeksi", Larsen sanoo.

Laura Saarikoski HS, teksti
Dermot Tatlow, kuvat
Kenai Fjords

Korjaus 6.9.2015 kello 8.05: Jutun jälkimmäiseen kuvaan oli yhdistetty julkaisussa väärä kuvateksti. Se on vaihdettu nyt kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat