Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari hylkäsi tienposkeen

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Pakolaisten matkaa seuratessamme yritimme valokuvaaja Rio Gandaran kanssa viikonloppuna saada pariin otteeseen peukalokyytiä Itävallan ja Unkarin rajalla.

Ohitsemme sujahti monta autoa, joissa oli Unkarin rekisterikilvet. Yksikään autoista ei pysähtynyt, vaikka tilaa takapenkillä olisi ollut.

Ensimmäinen Itävallan kilvillä varustettu auto pysähtyi.

"Liian paljon pakolaisia", yritti hotellin respa selitellä tätä ja muutakin kylmää käytöstä, jota unkarilaisten puolelta kohtasimme.

Pakolaisten kohtelussa unkarilaisten ja itävaltalaisten erot vasta löivätkin silmille.

Kansainvälisten lehtien mukaan moottoritien vartta Itävaltaa kohti perjantaina marssinut perhe sai tylyn vastauksen, kun vanhemmat anelivat unkarilaisautoilijaa ottamaan lapsensa ja itsensä kyytiin edes kilometrin matkalle: Poliisi tulee pidättämään teidät!

Pakolaisten olot Budapestin Keletin asemalla olivat kurjat, ja perjantain ja lauantain välisenä yönä unkarilaiset kippasivat tuhansia ihmisiä Itävallan rajan tuntumaan huonosti organisoiduilla bussikuljetuksilla. He jättivät uupuneet ja jopa sairaat pakolaiset kävelemään viimeisen kilometrin rajan yli sateessa sen sijaan, että olisivat Itävallan ehdotuksen mukaisesti vieneet heidät suoraan rautatieasemalle tai vastaanottokeskukseen. Näimme kuinka kyyryselkäiset mummot, jalkansa satuttaneet perheenäidit ja pikkulapsia sylissään kantavat könkkäsivät tienpieltä pitkin kohti Itävaltaa.

Itävallassa pakolaiset otettiin avosylin vastaan, ja itävaltalaiset ajoivat kauempaakin tuomaan heille apua.

Koskaan ei pidä yleistää, että yksi kansa on yhdenlainen ja toinen toisenlainen. Joka puolelta maailmaa löytyy sekä myötätuntoa että itsekkyyttä.

Itävallassa esimerkiksi riittää kannatusta äärioikeistolaisille maahanmuuton vastustajille aivan kuten Unkarissakin. Budapestin rautatieasemalla unkarilaiset vapaaehtoiset taas osoittivat pakolaisille yhtä suurta lähimmäisenrakkautta kuin itävaltalaiset rajalla, jakamalla heille esimerkiksi vaatteita ja ruokaa.

Pakolaisten kohtelua kahden maan rajalla seuratessa tulee kuitenkin väkisin mieleen, että kriisitilanteita hoidetaan Euroopassa monella tavalla. Tulee myös mieleen, että myötätunnosta olisi hyvä aloittaa.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat