Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin kirjoitukset pakolaisuudesta hämmentävät kristillisiä avustusjärjestöjä

Järjestöt arvostelevat ulkoministerin näkemyksiä pakolaispolitiikasta

Ulkomaat
 
Azad Lashkari Reuters
Jesidit osoittivat mieltään Isisin terroria vastaan Irakissa Erbilin maakunnassa elokuussa.
Jesidit osoittivat mieltään Isisin terroria vastaan Irakissa Erbilin maakunnassa elokuussa. Kuva: Azad Lashkari Reuters

Kristillistaustaiset järjestöt arvostelevat ulkoministeri Timo Soinin (ps) kirjoituksia pakolaispolitiikasta.

Soini kirjoitti blogissaan ja kommentoi STT:lle, että kristityt ja jesidit pitää huomioida Syyrian pakolaisia valittaessa. STT:n kysyessä Soinilta suoraan, pitäisikö kristittyjä ja jesidejä suosia pakolaispolitiikassa, Soini vastasi: "Se katsotaan sitten aikanaan."

Artikkeliin liittyvät

Ulkoministeri perustelee kantaansa jihadistijärjestö Isisin vainolla kristittyjä ja jesidejä kohtaan.

Soini puolusti kantaansa blogissaan kuvailemalla kristittyjen olevan "maailman suurin vainottujen ryhmä".

Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Rolf Steffansson in mielestä Soini nostaa ihmisoikeuskysymyksiä valikoiden esiin.

"Miksi pitää asettaa eri ryhmien ihmisoikeuksia vastakkain? Ensimmäinen ajatukseni oli, että tässä yritetään sekoittaa keskustelua, kun pitäisi puhua meidän velvollisuuksistamme tässä pakolaiskriisissä", Steffansson sanoo.

"Jos tätä pakolaiskriisiä katsoo kristillisen arvomaailman näkökulmasta, niin ihmisiä pitää auttaa riippumatta heidän uskonnostaan."

Sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen Kirkon ulkomaanavusta huomauttaa, että kaikki Syyriasta pakenevat ovat erityisen suuressa vaarassa.

Rytkönen sanoo vierastavansa uskonryhmien kuolleiden ja pakolaisten määrien vertailua. Hän kuitenkin huomauttaa, että Isisin uhreista suurin osa on itse asiassa muslimeja.

"Tämä koskee sekä kuolonuhrien että pakolaisten määrää", uskonnollisten johtajien rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkönä toimiva Rytkönen sanoo. "Tämä vastakkainasettelu, joka siitä blogista tulee, on turhaa."

Soini osallistui viikonloppuna EU:n epäviralliseen ulkoministerikokoukseen. HS ei tavoittanut häntä kommentoimaan kokousta tai pakolaiskysymystä viikonlopun aikana.

Suomalaispoliitikoista perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on sanonut suoraan, että Euroopan pitäisi ottaa vastaan ensisijaisesti kristittyjä turvapaikanhakijoita.

Lauantain blogissaan Soini kirjoitti, ettei hänen kannanottonsa ollut ketään vastaan. Järjestöjen mielestä pakolaisten valikointi uskonnon perusteella voisi lisätä tahattomasti vastakkainasettelua.

"Jos me rupeamme asettamaan uskontoon kuulumista avun perusteeksi, se näyttää siltä, että vaalimme vain omia etujamme. Se voi vain lisätä paineita näitä vähemmistöjä kohtaan. Syntyy katkeruutta, jos tulee mielikuva etuoikeutetuista ryhmistä, joilla on oikotie apuun", Steffansson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat