Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portti on auki Münchenin asemalla

Münchenin rautatieasemalle saapui viikonlopun aikana yli 10 000 pakolaista. Viranomaiset ja vapaaehtoiset tekevät töitä vuorotta.

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Tuhansien pakolaisten vastaanottaminen etenee sujuvasti Münchenissä
Tuhansien pakolaisten vastaanottaminen etenee sujuvasti Münchenissä
Vastaanotto Münchenin asemalla toimii erittäin sujuvasti, Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki kertoo. Ensin kaupungin viranomaiset, poliisit ja vapaaehtoiset johdattavat saapujat vastaanottotelttoihin, missä he saavat paitsi hieman juotavaa ja syötävää, myös tiedon siitä, jäävätkö muutamaksi päiväksi odottamaan Müncheniin vai jatkuuko matka heti vastaanottokeskukseen jossain muualla Saksassa. Toimittaja: Tiina Rajamäki. Kuvaus ja editointi: Christian T. Joergensen

Münchenin rautatieasemalla on yötä päivää poikkeustila.

Kun Saksa ilmoitti lauantain vastaisena yönä ottavansa vastaan Unkarista tulevat pakolaiset, on junista purkautunut välillä muutama kymmenen, välillä nopeasti satoja ihmisiä.

Fakta

Tuhansia pakolaisia päivässä

 Sunnuntai-iltaan mennessä pelkästään Müncheniin oli saapunut viikonlopun aikana enemmän kuin 10 000 pakolaista.

 Saksan viranomaiset eivät pysty arvioimaan Unkarista Itävallan läpi tulevien pakolaisten määrää. Arvio kasvoi sunnuntaina 3 000 hengellä.

 Saksalle on jäämässä tänä vuonna 5,7 miljardia ylijäämää, jota aiotaan käyttää pakolaisten kuluihin.

 Saksaan odotetaan ainakin 800 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

Suuri enemmistö on syyrialaisia, mutta joukossa on afganistanilaisia, irakilaisia ja afrikkalaisia. He tulevat Unkarista, yleensä Itävallan kautta. Vaatteita on vähän, ja monen matkatavarat mahtuvat taskuihin.

Baijerilaiset ovat tarttuneet poikkeustilaa sarvista ja päättäneet paiskia töitä asemalla sen eteen, että Euroopan laidalta tulleet pakolaiset saisivat ystävällisen vastaanoton ja tarvitsemansa huolenpidon.

Pakolaisia vastassa olevat müncheniläiset taputtavat ja vilkuttavat yhä uudestaan uupuneille tulijoille. Monen tulijan silmiin syttyy epäuskoinen hymy.

Aseman taakse on pystytetty pakolaisille pikavastaanottokeskus. Teltoissa työskentelee yhteensä vuoroissa 21 lääkäriä, jotka tarkastavat tulijoiden terveydentilan. Lisäksi he saavat ruokaa ja juomaa. Vieressä odottavat bussit, jotka vievät ihmiset parin tunnin hallimajoitukseen ennen kuin matka jatkuu taas jonnekin puolelle Saksaa.

Bussien vieressä on ambulanssijono, sillä melko usein joku tarvitsee heti sairaalahoitoa. Eilen Müncheniin saapui Budapestissa ilman apua syntynyt vauva, joka kiidätettiin sairaalaan.

Vapaaehtoistyöntekijä ja tulkki Moses Olol pyörittää rautatieaseman tulkkien päiväjärjestystä. Yhden täytyy olla junaa vastaanottamassa, toista tarvitaan lääkärin luona. Olol yrittää koordinoida, että arabian, farsin, tigrignan, somalin ja venäjän tulkit ovat oikean ihmisen luona oikeaan aikaan.

"Minulla ei yleensä ole montaa sekuntia yhtä ihmistä kohden. Moni on vain kysynyt: missä minä olen. He eivät ole uskoneet, että nyt he ovat Saksassa", Olol kertoo.

Hän on ollut paikalla viime tiistaista lähtien aina kuin on voinut. Poliisi, vapaapalokuntalaiset ja Münchenin ylipormestari saavat Moses Ololilta kehut.

"Koko München on halunnut auttaa. Itse teen tätä niin kauan kuin jalat kantavat ja vaimon ymmärrys riittää", hän sanoo.

Münchenin ylipormestari Dieter Reiter on käynyt asemalla joka päivä ja osallistunut itsekin. Münchenin majoitustilat ja auttajien jaksaminen alkavat kuitenkin lähestyä rajojaan.

"Nyt tarvitaan solidaarisuutta kaikkialla Saksassa. Älkää jättäkö meitä yksin. Me hoidamme tämän vastaanoton niin hyvin kuin osaamme, mutta heti seuraavassa vaiheessa tarvitaan kaikkien osavaltioiden apua", Reiter sanoo.

Ihmiset jaetaan eri osavaltioihin niin sanotun Königsteinin avaimen mukaan. Se määrittelee, millaisella laskukaavalla osavaltiot osallistuvat yhteisiin menoihin, ja se perustuu pääasiassa verotuloihin ja asukaslukuun.

Viikonvaihteessa tuhansia pakolaisia lähti busseilla eteenpäin, mutta silti Münchenin vastaanottokeskukset alkavat olla täynnä. Baijerin oma osuus on 15 prosenttia Saksaan saapuvista pakolaisista.

Münchenissä majoituskapasiteetin rajat ovat tulossa vastaan, vaikka viikonloppuna otettiin kaksi messuhallia, lukion urheiluhalli ja junavarikon tehdashalli käyttöön. Ihmiset rekisteröidään vasta vastaanottokeskuksissa, joihin he Münchenistä päätyvät. Niistä käsin he myös hakevat turvapaikkaa.

Saksan yhteistyö Unkarin kanssa on ollut vaikeaa, joten tieto kulloinkin tulevista pakolaisista ei kulje.

Baijerin CSU-puolue on alkanut arvostella kärkevästi Angela Merkelin linjaa pitää portit Unkarista tuleville auki.

Tiina Rajamäki, teksti
Christian T. Jørgensen, kuva

Münchenin asemalla tulkkauksesta vastaavalla Moses Ololilla (kesk.) on koko ajan kädet täynnä työtä. Vapaaehtoisilla on keltaiset liivit.
Münchenin asemalla tulkkauksesta vastaavalla Moses Ololilla (kesk.) on koko ajan kädet täynnä työtä. Vapaaehtoisilla on keltaiset liivit.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat