Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: EU haluaa paljastaa Venäjän bluffin Ukrainassa

Ulkomaat
 
Angela Merkel
Angela Merkel

EU:n ytimessä ja Euroopan pääkaupungeissa vain harva enää uskoo siihen, että Venäjä toteuttaisi oman osansa Minskin tulitaukosopimuksesta.

Siksi EU on ottanut käyttöön käänteisen lähestymistavan: se painostaa Ukrainaa toteuttamaan omat velvoitteensa pilkulleen. Kiovan pitää sopimuksen mukaan luovuttaa lisää itsemääräämisoikeutta Itä-Ukrainan separatistialueille ja järjestää siellä paikallisvaalit, joiden rehellisyyteen ja onnistumiseen EU-päättäjät tuskin itsekään uskovat.

Miksi EU oikein haluaa Ukrainan järjestävän vaalit, joiden onnistumista ei voi mitenkään taata? Miksi Ukrainan pitäisi noudattaa sopimusta, josta useimmat uskovat Venäjän luistavan?

Tämän hieman nurinkuriselta kuulostavan taktiikan tarkoituksena on, että EU aikoo paljastaa Venäjän bluffin. Jos EU saa Ukrainan toteuttamaan oman osuutensa täydellisesti, ei kenellekään pitäisi olla enää vuodenvaihteen jälkeen epäselvää, ketä Ukrainan rakoilevasta rauhasta voi syyttää.

Syksyn edetessä EU joutuu miettimään ankarasti sitä, mitä tapahtuu Minskin sopimuksen epäonnistuttua.

Suljettujen ovien takana tunnustellaan mahdollisuutta kiristää Venäjän vastaisia talouspakotteita, joiden pitäisi umpeutua ensi vuoden tammikuussa. Muun muassa Venäjän energia- ja rahoitussektoriin kohdistuvien pakotteiden jatkaminen lienee väistämätöntä, jos ja kun Minskin sopimus ei toteudu. Pakotteiden kiristäminen on kuitenkin monille EU-maille yhä vaikea kysymys.

Viime viikolla EU-maat pääsivät poliittiseen yhteisymmärrykseen niin kutsutun mustan listan jatkosta. EU on koonnut mustalle listalle 150 separatistia ja venäläistä, joiden varat unionin alueella on jäädytetty ja matkustaminen estetty. Pakotteet olisivat umpeutuneet syyskuun puolivälissä, mutta nyt ne jatkuvat ensi vuoden puolelle.

Vaikka välit ovat viileät, neuvottelut Venäjän, Ukrainan ja EU:n välillä jatkuvat. Tällä viikolla Venäjän ja Ukrainan kauppaministerit ja EU:n edustaja kokoontuvat jälleen neuvottelemaan huolista, joita Venäjällä on EU:n ja Ukrainan vapaakauppasopimuksesta. EU ja Ukraina eivät aio rukata sopimustaan Venäjän toiveiden mukaisesti, mutta ovat kuitenkin valmiita neuvottelemaan.

Myös EU:n välittämiä Venäjän ja Ukrainan kaasuneuvotteluja on viritelty uudelleen. Ukrainan energiansaannin varmuus on tärkeää EU-maille, jotka ostavat suuren osan kaasustaan Venäjältä.

Jatkuvaa huolta herättää myös Ukrainan heikko taloustilanne. Siihen tosin tuli hiljattain helpotusta, kun Ukraina sai sovittua velkojen leikkaamisesta yksityisten velkojien kanssa, mikä puolestaan takasi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoituksen jatkumisen.

Välitön hätä on ohitettu, mutta lisäapu on tarpeen – ja EU:n kassasta irtoavat varat käytännössä huvenneet.

Ukraina on pitkään toivonut unionilta myös viisumivapautta. EU arvioi viisumivapautta harkitessaan sitä, miten Ukraina on edistynyt rajavalvonnassa, asiakirjaturvallisuudessa ja maahanmuuton hallinnassa. Näissä Petro Porosenkon hallinto on ottanut merkittäviä askeleita, mutta monien EU-maiden silmissä Ukraina on yhä liian korruptoitunut ja kaukana oikeusvaltiosta, jotta sille voitaisiin myöntää viisumivapaus.

Myös Euroopan pakolaiskriisi hillitsee EU-johtajien haluja vapauttaa liikkumista, vaikka periaatteessa sen ei pitäisi olla peruste viisumivapauden antamiselle tai kieltämiselle.

Virve Kähkönen HS
Kirjoittaja on HS:n Brysselin kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat