Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia vetää omaa niukkaa pakolaislinjaa

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Vierailin viime viikolla Ranskan rannikkokaupungissa Calais'ssa, jossa tuhannet Syyriasta, Irakista ja muualta paenneet epätoivoiset yrittävät keinolla millä hyvänsä Kanaalin yli tai ali Britanniaan.

Calais'n reunamilla sijaitsevassa hökkelikylässä eli niin sanotussa viidakossa tapasin muun muassa syyrialaisen kokin. Hän tiedusteli, sattuisinko tietämään, josko Britannian pääministeri David Cameron lähettää piankin bussin Calais'hen pakolaisia noutamaan. Miehen mielestä se olisi Britannian moraalinen velvollisuus.

En osannut arvata Cameronin aikeita. Syyrialainen kokki jaksoi olla kuitenkin optimistinen. Yhtä toiveikkaita eivät olleet monet muut "viidakon" asukkaat. Jotkut olivat jopa koristelleet hökkelinsä ovensuun kukkaruukuin. Calais'sta oli tullut puolipysyvä koti.

Eilen maanantaina pääministeri Cameron kertoi brittiparlamentin alahuoneelle, että Britannian moraalinen velvollisuus on auttaa syyrialaisia. Cameron ilmoitti, että Britannia ottaa seuraavan vajaan viiden vuoden aikana Syyriasta 20 000 pakolaista. Britanniaan on tullut vuodesta 2011 lähtien jo 5 000 syyrialaista.

Cameron painotti, että vastaanotettavien syyrialaisten määrästä päättäminen kuuluu yksin Britannialle. Tässä hän on juridisesti oikeassa, sillä EU:n päätökset sisä- ja oikeusasioissa eivät sido Britanniaa. Cameron ilmoitti myös, että syyrialaiset valitaan suoraan pakolaisleireiltä. Britannia ei siis aio osallistua Eurooppaan jo saapuneiden turvapaikanhakijoiden jakoon jäsenmaiden kesken. Calais'ssakin odotetaan turhaan.

Cameronin konservatiivihallituksen lupaama 20 000 syyrialaista vuoteen 2020 mennessä on pieni ponnistus, jos sitä vertaa esimerkiksi Saksan satsaukseen. Brittihallituksen panostus olisi voinut jäädä tätäkin pienemmäksi, elleivät kuvat hukkuneesta syyrialaisesta pikkupojasta olisi herättäneet tavallisten brittien halua auttaa. Kaupungit, kansalaiset ja järjestöt ympäri maata ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleeksi Britanniaan. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ja labourin johtoon pyrkivä Yvette Cooper ovat tarjonneet epäsuorasti kotiaankin.

Brittihallitus ei ole yhtä vieraanvarainen. Syynä on se, että maahanmuutto on Britanniassa kuuma poliittinen kysymys. Julkisessa keskustelussa pakolaiset, turvapaikanhakijat ja siirtolaiset menevät usein sekaisin. Cameron on halunnut pelata varman päälle ja vetää niukkaa linjaa syyrialaistenkin suhteen. Linjasta oli tulla niin niukka, että se nolotti jo brittejäkin.

Annamari Sipilä HS annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat