Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljymaiden rajat suljettu pakolaisilta

Syy rikkaiden maiden nihkeyteen voi olla halu vaalia poliittista vakautta

Ulkomaat
 
muhammad hamed reuters
Syyrialaisia pakolaisia on sijoitettu Jordaniassa muun muassa Azraqin leirille. Toisin kuin rikkaat öljymaat Syyrian naapurimaat ovat ottaneet vastaan miljoonia sotaa paenneita.
Syyrialaisia pakolaisia on sijoitettu Jordaniassa muun muassa Azraqin leirille. Toisin kuin rikkaat öljymaat Syyrian naapurimaat ovat ottaneet vastaan miljoonia sotaa paenneita. Kuva: muhammad hamed reuters

Euroopan maat ovat viime kuukausien aikana kinastelleet siitä, miten taakka maanosaan saapuvista pakolaisista pitäisi jakaa.

Nyt myös Persianlahden varakkaiden arabimaiden halutaan ottavan vastaan syyrialaisia pakolaisia. Qatar, Kuwait, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman ja Arabiemiraatit eivät ole ottaneet vastaan virallisesti yhtään syyrialaista pakolaisstatuksella.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Sara Hashash kutsui niiden toimintaa uutistoimisto Reutersin mukaan "todella häpeälliseksi".

"Taakanjaolla ei ole mitään merkitystä Persianlahdella. Saudien, emiraattien ja Qatarin lähestymistapa on ollut kirjoittaa šekkejä ja antaa kaikkien muiden hoitaa asiat", myös Human Rights Watchin Lähi-idän toiminnanjohtaja Sarah Leah Whitson sanoi sanomalehti The New York Timesille.

Mikään näistä maista ei ole allekirjoittanut YK:n pakolaissopimusta, jossa määritellään pakolaisten oikeudet ja valtioiden vastuut pakolaisten auttamiseksi.

Vaikka Persianlahden maat eivät virallisesti ota pakolaisia, myös niissä on kuitenkin The New York Timesin mukaan satojatuhansia syyrialaisia työntekijöinä.

Esimerkiksi Saudi-Arabiassa on puoli miljoonaa syyrialaista, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustaja Nabil Othman arvioi uutistoimisto Bloombergille.

Arvostelu maailman rikkaimpiin kuuluvien maiden tympeää pakolaispolitiikkaa kohtaan on kiihtynyt arabiankielisessä sosiaalisessa mediassa.

Kolumnisti Zeid al-Zeid kirjoitti kuwaitilaisessa Al-An-lehdessä, että joidenkin Euroopan maiden hallitusten ja kansalaisten nyt herännyt auttamishalu antaa toivoa. Samaan aikaan hän ihmettelee monien arabimaiden passiivisuutta. "Me todistamme skandaalimaista hiljaisuutta", al-Zeid kirjoittaa.

Arvostelua kiihdyttää osiltaan se, että Persianlahden maista on virrannut rahallista tukea Syyrian kapinallisryhmille.

Persianlahden maat eivät ole kuitenkaan osoittaneet heltymisen merkkejä. Muun muassa Arabiemiraatit on ehtinyt vedota siihen, että se antaa syyrialaisille humanitaarista apua lähempänä heidän kotimaataan.

Arabiemiraattien hallinnon edustaja puolustautui uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että maa on rahoittanut esimerkiksi yhden pakolaisleirin kokonaan Jordaniassa ja sadantuhannen ihmisen hoidot kenttäsairaalassa. Edustaja arvioi Arabiemiraattien antaneen myös 537 miljoonaa dollaria eli noin 482 miljoonaa euroa humanitaarista apua.

Saudi-Arabia on antanut The New York Timesin mukaan 16,5 miljoonaa dollaria syyrialaisten auttamiseen, Kuwait taas noin 273 miljoonaa dollaria.

Persianlahden arabimaat ovat tiukan autoritaarisia maita. Yksi syy nihkeyteen pakolaispolitiikassa voi olla halu vaalia poliittista vakautta ja turvallisuutta.

Persianlahden maat ovat erittäin epäluuloisia esimerkiksi Muslimiveljeskunta-järjestöä kohtaan. Ne pelkäävät, että osa syyrialaisista pakolaisista voisi levittää ideologioita, jotka horjuttaisivat poliittista järjestystä.

Pakolaisten vastaanottaminen saattaisi keikuttaa myös väestön tasapainoa. Arabiemiraateissa ja Qatarissa kantaväestö on itse asiassa jo nyt vähemmistönä, sillä siirtotyöläisiä on niin paljon.

Suurimman vastuun syyrialaisista pakolaisista ovat kantaneet selvästi köyhemmät Syyrian naapurit.

Myös Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä on murto-osa siitä ihmismäärästä, jonka Syyrian naapurimaat ovat vastaanottaneet. Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa ja Irakissa on YK:n arvion mukaan yhteensä neljä miljoonaa pakolaista. Syyrian sisällä kodistaan paenneita on vajaat kahdeksan miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat