Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Usko Minskin sopimukseen hiipuu vaalien alla

Ulkomaat
 
Aleksandr Jermotšenko reuters
Itä-Ukrainassa käytävät taistelut kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä ovat raunioittaneet muun muassa Donetskin aluetta.
Itä-Ukrainassa käytävät taistelut kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä ovat raunioittaneet muun muassa Donetskin aluetta. Kuva: Aleksandr Jermotšenko reuters

Moskova on oudon vaitelias
Ukrainan lokakuisista paikallisvaaleista näyttää tulevan viimeinen naula Minskin tulitaukosopimuksen arkkuun. Itä-Ukrainan separatistit suunnittelevat omia paikallisvaalejaan, jotka pidettäisiin heidän valvonnassaan ja eri aikaan kuin vaalit muualla Ukrainassa.

"Ukrainan lain mukaan Ukrainan paikallisvaalit järjestää Ukrainan keskusvaalilautakunta", huomauttaa kiovalainen politiikan tutkija Volodimir Fesenko. "Niihin ottavat osaa Ukrainan poliittiset osapuolet, niitä seuraavat Ukrainan joukkotiedotusvälineet ja niin edelleen. Mitään tällaista ei tietenkään tule."

Fesenkon mukaan tilanne on vuosi sitten separatistialueilla järjestettyjen näytösvaalien toisto: viime syksyn vaalit tappoivat ensimmäisen Minskin tulitaukosopimuksen, ja edessä olevat vaalit tekevät selvää helmikuussa solmitusta niin sanotusta Minsk-kakkosesta.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Helmikuisen Minsk II -sopimuksen mukaan ulkomaisten joukkojen ja vapaaehtoisten pitäisi poistua Itä-Ukrainasta vaalien jälkeen ja alueen siirtyä Ukrainan joukkojen valvontaan.

Viimeistään viime vuoden elo–syyskuun taisteluiden jälkeen on ollut selvää, että Venäjän sotilaallinen tuki on ratkaisevaa kapinallisten menestymiselle. Moskova pitää kuitenkin kiinni väitteestään, ettei se ole kriisin osapuoli. Separatistien vaalisuunnitelmilla kuten useimmilla muillakin heidän linjaratkaisuillaan saattaa olla Venäjän hyväksyntä, mutta virallista näkemystä Moskova ei ole esittänyt.

Itse asiassa Venäjän kannanotot ovat olleet huomattavan vaisuja. Ulkoministeri Sergei Lavrov vakuutti viikko sitten Venäjän noudattavan Minskin sopimuksia "ilman mitään laiminlyöntejä tai temppuja".

"Minskin sopimusten virhe ja epäloogisuus on siinä, että pykälä ulkomaisten joukkojen poistumisesta on sen viimeinen", Fesenko sanoo. "Miten äänestetään, jos paikalla ovat aseelliset ryhmittymät? Rynnäkkökiväärin piipun edessä, kuten Krimin kansanäänestyksessä?"

Ukrainan parlamentti hyväksyi täpärästi viikko sitten ensimmäisessä käsittelyssä perustuslain muutokset, jotka lisäävät hieman alueiden itsenäisyyttä. Lakipakettiin kuuluu pykälä 18, joka antaa erityisoikeuksia separatistien nyt hallitsemille alueille Donetskin ja Luhanskin lääneissä – tämäkin on Minskin sopimuksen saavutuksia.

Toisessa käsittelyssä laki tarvitsisi kahden kolmasosan määräenemmistön, ja siitä tuskin on toivoakaan.

Minskin sopimuksen poliittisten osien romuttuminen ei välttämättä merkitse uutta sotaa. Tulitaukoloukkaukset ovat olleet arkipäivää, mutta esimerkiksi viime viikolla tulitauko piti usean päivän ajan hyvin.

"Minun mielestäni edessä on vain yksi vaihtoehto: yritys lujittaa nykyistä, osittaista tulitaukoa", Fesenko sanoo.

"Se merkitsee konfliktin jäädyttämistä, kuten kaikissa entisen Neuvostoliiton alueen konflikteissa on käynyt."

Toisenlaisiakin ennusteita on esitetty. Venäläisen verkkolehden Gazeta.ru:n haastattelemat, nimettömät Kremlin lähteet kertoivat kuluneella viikolla, että Moskovalla on yhä suunnitelmansa: paikallisvaalien jälkeen Itä-Ukrainassa järjestettäisiin kansanäänestys Venäjään liittymisestä.

Fesenko ei pidä vaihtoehtoa kovin todennäköisenä.

Donetskin "kansantasavallan" johtaja Aleksandr Zahartšenko vakuutti viime viikolla samaa: mitään kansanäänestystä Venäjään liittymisestä ei tule.

Zahartšenko tuskin istuisi tuolillaan ilman Kremlin hyväksyntää, joten tätä ilmoitusta on syytä toistaiseksi pitää Moskovan virallisena kantana.

Pekka Hakala HS
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat