Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kašinin murhayritys ehkä selvitetty

Venäläinen toimittaja pahoinpideltiin viisi vuotta sitten henkihieveriin

Ulkomaat
 
Gleb Garanitš Reuters
Toimittaja Oleg Kašinin puolesta järjestettiin mielenosoitus Venäjän suurlähetystön ulkopuolella Kiovassa hänen pahoinpitelynsä jälkeen vuoden 2010 marraskuussa.
Toimittaja Oleg Kašinin puolesta järjestettiin mielenosoitus Venäjän suurlähetystön ulkopuolella Kiovassa hänen pahoinpitelynsä jälkeen vuoden 2010 marraskuussa. Kuva: Gleb Garanitš Reuters

Maineikas venäläinen tutkiva journalisti Oleg Kašin, 35, kertoo blogikirjoituksessaan viiden vuoden takaisen murhayrityksensä tutkinnan ratkenneen kuluneena kesänä. Kašin paljasti maanantaisessa kirjoituksessaan epäiltyjen nimet – kaikki kolme ovat Pihkovan alueen kuvernöörin hallitseman yhtiön palveluksessa.

Tutkintaviranomaiset eivät kommentoineet Kašinin paljastusta mutta totesivat, että hän on voinut saada tietoja tutkinnasta asianajajansa välityksellä. Pihkovan kuvernööri Andrei Turtšak kieltäytyi Lifenews-uutissivuston mukaan kommentoimasta tapausta.

Kašin pahoinpideltiin henkihieveriin kotinsa ulkopuolella Moskovassa vuoden 2010 marraskuussa. Hän työskenteli tuolloin Kommersant-lehden politiikan toimittajana ja oli tutkinut muun muassa äärioikeistoa sekä raportoinut niin sanotusta Himkin metsäkiistasta. Aktivistit vastustivat tuolloin suojelumetsän läpi rakennettavaa moottoritietä. Asiasta raportoinut paikallislehden toimittaja oli pahoinpidelty kirjoittelun vuoksi raa'asti kaksi vuotta aiemmin.

Kašin oli pahoinpitelyn jälkeen viikon koomassa, ja tuolloinen Venäjän presidentti Dmitri Medvedev määräsi liittovaltion pääsyyttäjän ja sisäministerin johtamaan tutkintaa. Tapausta selvitettiin murhan yrityksenä.

Tutkinnasta ei kuulunut mitään, ja vuonna 2013 Kašin muutti perheineen Sveitsiin mutta on jatkanut työskentelyä venäläisille verkkojulkaisuille.

Maanantaisen paljastuksen mukaan murhayrityksestä on pidätetty kaksi miestä ja kolmas on etsintäkuulutettu. Kašinin mukaan etsintäkuulutettu majailee nykyään Valko-Venäjällä. Toimittaja paljasti pidätettyjen nimet ja syntymäajat ja kertoi heidän joutuneen tutkintavankeuteen jo kesäkuussa.

Toimittaja on varma tietojensa todenperäisyydestä.

"Nimin ja syntymäajoin tunnistettujen ihmisten nimittäminen julkisuudessa palkkatappajiksi on valtava riski", Kašin kirjoittaa.

"Siitä joutuu oikeuteen kunnianloukkaukseen syyllistyneenä, enkä minä pysty todistamaan mitään. Minun tapauksessani tätä riskiä ei kuitenkaan ole."

Kaikki kolme epäiltyä ovat työskennelleet turvamiehinä pietarilaisessa konepajassa, joka kuuluu Leninets-holdingyhtiölle. Sen osakkeet ovat lehtitietojen mukaan kuvernööri Turtšakin perheen hallussa. Kašinin mukaan poliisi on kuulustellut kolmikon esimiestä todistajana, mutta tämän osuus olisi tulossa oikeuden tarkasteltavaksi jo tämän viikon keskiviikkona.

Kašinin mukaan pidätetyt ovat kertoneet kuulusteluissa, että heidän esimiehensä maksoi tekijäkolmikolle yhteensä 3,3 miljoonan ruplan eli tuolloisen kurssin mukaan noin 78 000 euron palkkion.

Uhri itse epäili julkisuudessa pian pahoinpitelyn jälkeen murhayrityksen tilaajaksi "Putin-nuorten" eli Naši-järjestön johtajaa Vasili Jakemenkoa, joka puolestaan syytti toimittajaa kunnianloukkauksesta.

Kašin kiittelee kirjoituksessaan sekä Medvedeviä, liittovaltion tutkintakomission johtajaa Aleksandr Bastrykinia että rikostutkijoita tapauksen selvittämisestä.

Kašinin ja kuvernööri Turtšakin väleistä ei ole julkisuudessa ollut muuta tietoa kuin kuvernöörin vuonna 2010 vaatima anteeksipyyntö toimittajan blogikirjoituksen vuoksi.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat