Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussit vievät pakolaisia uusiin kotikaupunkeihin

Saksan hallitus lupasi pakolaisille kuusi miljardia euroa ja kiristi samalla turvapaikkasääntöjä

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Tuhannet pakolaiset matkustavat nyt Münchenin väliaikaisista majoituspaikoista eri puolille Saksaa.
Tuhannet pakolaiset matkustavat nyt Münchenin väliaikaisista majoituspaikoista eri puolille Saksaa. Kuva: Christian T. Jørgensen

Münchenin messuhalli numero neljä on juuri herännyt kirpeään syysaamuun. Messuhallin edessä on unisia matkalaisia, jotka yrittävät höristää korviaan jatkobusseista kertovien kuulutusten varalta. Kaksi pikkupoikaa laulaa toiveikkaasti "sokolaade, sokolaade". Nyt maistuisi suklaa.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä messuhallin telttasängyissä nukkui 2 500 pakolaista, jotka olivat saapuneet yöllä rautatieasemalle Itävallasta ja Unkarista. Täytyi avata kolmas majoitushalli.

Fakta

Saksaan lisää turvahakemusten käsittelijöitä

 Saksan hallituspuolueiden johtajat päättivät varhain maanantaina kuuden miljardin euron lisärahoituksesta pakolaiskriisin hoitoon.

 Rahoituspaketista on tarkoitus käyttää suoraan 3 miljardia euroa turvapaikanhakijoista huolehtimiseen. Sen lisäksi osavaltiot ja kunnat saavat 3 miljardia.

 Kuntia tuetaan talviasuttavien asuntoloiden rakentamisessa. Rahoitus koskee 150 000 hengen paikkaa.

 Saksa aikoo määritellä Balkanin maat Kosovon, Albanian ja Montenegron turvallisiksi lähtömaiksi.

 Turvapaikkahakemusten käsittelijöitä ja poliiseja palkataan lisää.

 Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat aletaan käännyttää kolmessa kuukaudessa kuuden kuukauden sijaan.

 Vastaanottokeskuksissa pitää hallituksen mukaan alkaa suosia ruoka- ja tavara-avustuksia käteisen tukirahan sijaan.

 Turvapaikanhakijat saavat alkaa tehdä myös vuokratöitä kolmen kuukauden jälkeen.

Kaiken mittakaava on täällä suuri: hallien, vilttien, ruuan, lääkkeiden.

Messujen naulakkotilassa toimii nyt terveysasema. Maanantaina kävi ilmi, että pelkästään Müncheniin saapui viikonlopun aikana kaksikymmentätuhatta pakolaista. Maanantain arvio oli kymmenentuhatta. Saksan hallituspuolueet päättivät antaa pakolaistilanteen hoitamiseksi kuusi miljardia euroa lisää. Samalla se suunnittelee kiristävänsä turvapaikanhakuun liittyviä sääntöjä.

Osa Itävallasta tulevista junista ohjattiin maanantaina Münchenin ohi, sillä kaupungin majoituspaikat olivat lähes täynnä.

Nyt Saksassa kaavaillaan, että Münchenin lisäksi esimerkiksi Leipzigista voisi tulla pakolaisten väliasema.

Messuhalli nelosen sivulle on ajanut kahdeksan linja-autoa. Neljän tuulilasiin on kiinnitetty kohde: Hannover. Hymyilevä kuljettaja farkkuliivissään esittäytyy herra Wiesheuksi. "Yleensä firmalla on tähän aikaan hiljaista. Lähinnä koululaiskuljetuksia. Nyt sitten on hommaa", Wiesheu sanoo.

Bussien kupeeseen alkaa nopeasti kerääntyä erilaisia ryhmiä. Nuoria miehiä Afganistanista, syyrialaisia perheitä, irakilaisia ja muutamia afrikkalaisia. Yhteensä satoja ihmisiä.

Kovaäänisistä kaikuu kuulutus arabiaksi ja farsiksi.

Nyt on käsillä se hetki, jona koko pitkän Länsi-Balkanin reitin kulkeneet tekevät yhden ratkaisevimmista päätöksistään. Jos nyt nousee bussiin Hannoveriin, uusi elämä alkaa siellä. Tai maatalousvaltaisen Meckelenburg-Vorpommernin bussiin. Kovin moni ei tiedä, missä on tyhjentynyttä maaseutua tai missä on tehty asuntoloiden tuhopolttoyrityksiä.

"Me menemme Bremeniin, koska siellä asuu mieheni Anasin kaksi veljeä", sanoo Mohaym Alyrmouk. Lapset Maha, 12, Mohammad, 9, ja Ali, 2, ovat tottuneet odottamaan. Nyt on alkamassa pitkä mutta ehkä viimeinen etappi Pohjois-Saksaan.

Monella on joku sukulainen jossain päin Saksaa. Eno tai serkku Hampurissa määrittävät esimerkiksi afganistanilaisen Toofan Nezamin bussivalinnan. Messuhallissa ei ole byrokratiaa eikä kukaan vartioi kenenkään tulemisia ja menemisiä. Pakolaiset kuitenkin tietävät, että hakeakseen turvapaikkaa heidän täytyy ilmoittautua Saksan viranomaisille.

Eräs poika tulee kysymään: Entä Berliini, millainen kaupunki se on? Ah, pääkaupunki. Onko se hyvä kaupunki?

Saksassa on menossa valtava bussi- ja junavaellus. Tulevina päivinä ja viikkoina ympäri Saksaa asettuu tuhansia turvapaikkaa etsiviä.

 

Tiina Rajamäki HS
München

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat