Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi helpottaa katolilaisten avioeroa

Avioliiton asema ei muutu, mutta sen mitätöiminen nopeutuu

Ulkomaat
 
Tony Gentile Reuters
Paavi Franciscus
Paavi Franciscus Kuva: Tony Gentile Reuters

Paavi Franciscus helpottaa katolilaisten avioeroa. Kyseessä on suurin muutos katolisen kirkon avioliittosäädöksissä yli 250 vuoteen, uutistoimisto AFP kertoo.

Katolinen kirkko ei tarkkaan ottaen tunnusta avioeroa, vaan avioliitto on kirkon elinikäinen ja purkamaton pyhä sakramentti.

Kun ihmiset kuitenkin eroavat, asia hoidetaan mitätöimällä ensimmäinen avioliitto. Mitätöimisprosessi perustuu ajatukseen, että avioliitto ei alun alkaenkaan ollut pätevä. Mitätöimismenettely on monimutkainen, pitkä ja usein kallis, sillä pariskunnat tarvitsevat yleensä asiantuntija-apua luoviakseen sääntöviidakossa.

Franciscus ei tee muutoksia itse avioliiton asemaan, vaan avioliitto säilyy vastakin kirkon silmissä ikuisena. Tavoite on nopeuttaa mitätöimisprosessia, jotta ihmisten ei Franciscuksen sanoin tarvitsisi "olla ahdistettuina epäilyksen pimeydessä niin pitkään".

Uuden säännön mukaan piispat voivat julistaa avioliiton mitättömäksi heti, jos molemmat osapuolet ehdottavat sitä. Näin helpoissa tapauksissa tavoitteena on ratkaisun antaminen 45 vuorokaudessa. Nykyisin mitätöiminen kestää usein vuosia, ja moni jättää hakematta mitätöimistä kokonaan.

Pelkän siviililain puitteissa uudelleen avioituneiden katsotaan elävän synnissä, eikä heitä esimerkiksi hyväksytä pyhälle ehtoolliselle.

Mitätöintimenettelyn pitäisi myös tästä lähin olla maksuton.

Paavi nimitti avioeron helpottamista pohtineen juristityöryhmän viime vuonna. Näin nopea muutos näin suuressa kysymyksessä on katoliselle kirkolle hyvin poikkeuksellinen. Monsignor Pio Vito Pinto Vatikaanin vetoomustuomioistuimesta Rota Romanasta sanoi tiistaina, että avioliittosäädöksiä on viimeksi muutettu näin radikaalisti paavi Benedictus XIV:n kaudella 1740–1758.

Katolisen kirkon tiukka avioerokanta on aiemmin aiheuttanut suuria mullistuksia.

Kun kirkko ei suostunut mitätöimään Englannin kuninkaan Henrik VIII:n avioliittoa Katariina Aragonialaisen kanssa 1500-luvulla, Henrik irtisanoutui katolisesta kirkosta, mikä johti anglikaanisen kirkon perustamiseen vuonna 1533.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat