Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio: Pakolaisista voisi hakea vapautusta

Ehdotuksen mukaan poikkeusluvan saanut EU-maa olisi hyvitysvelvollinen muille jäsenmaille

Ulkomaat
 

EU-komissio aikoo tänään keskiviikkona ehdottaa, että EU-maat voisivat poikkeustapauksessa jättäytyä ulos pakolaisten ottamisesta ja sen sijaan maksaa hyvitystä muille heidän osuutensa kantaville maille.

HS:lle puhuneen EU-lähteen mukaan EU-maat voivat anoa lupaa jäädä väliaikaisesti ulos taakanjaosta, jos ne ovat "suurissa ongelmissa". Suuri ongelma voi olla esimerkiksi luonnonkatastrofi tai jäsenmaan kohtaama yllättävä ja mittava pakolaisaalto.

Fakta

Turvalliset lähtömaat listalle

 EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esittää tänään keskiviikkona nipun toimia, joilla unioni vastaa pakolaiskriisiin. Niihin sisältyvät muun muassa kiintiöt, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautusten nopeuttaminen sekä EU:n yhteinen lista niin kutsutuista turvallisista lähtömaista.

 Tiettävästi kymmenellä jäsenmaalla on tätä nykyä käytössä oma lista turvallisista lähtömaista. Niistä tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemukset yleensä hylätään, joten heidän hakemuksensa ja palautuksensa voidaan käsitellä nopeutetusti.

 Yhteiselle EU-listalle joutuvat luultavasti Balkanin maat Serbia, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina sekä ehkä Albania ja Montenegro. Myös Afrikan maita voi päätyä listalle.

Lupa haettaisiin komissiolta, joka harkitsee ovatko syyt taakanjaosta luistamiseen perusteltuja. Luvan voisi saada korkeintaan 12 kuukaudeksi.

"Perusteluksi ei kelpaa se, että jäsenmaa ei halua ottaa muslimeja", sanoi esityksestä hyvin perillä oleva EU-lähde.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esittää tänään keskiviikkona, että jäsenmaat jakavat keskenään 120 000 Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin saapunutta turvapaikanhakijaa pakollisen kiintiöjärjestelmän mukaisesti. Suomen osuus tästä olisi 2 400. Lisäksi Juncker esittää pysyvän taakanjakojärjestelmän perustamista.

Jos jäsenmaa saisi poikkeusluvan luistaa pakolaisten ottamisesta väliaikaisesti, sen pitää maksaa EU-budjettiin korvausta. Korvaus menee niiden maiden hyväksi, jotka ottavat pakolaiset heidän sijastaan.

EU maksaa jäsenmaille 6 000 euroa jokaisesta järjestelmän puitteissa vastaanotetusta turvapaikanhakijasta. Vielä on kuitenkin epäselvää, paljonko jäsenmaa joutuisi maksamaan korvausta, jos se saa väliaikaisen luvan jättäytyä ulos järjestelmästä.

"Emme halua laittaa hintalappua ihmisille", EU-lähde sanoo.

Kiintiöjärjestelmien lisäksi Juncker esittää tänään keskiviikkona muun muassa sitä, että EU-maat ottaisivat käyttöön yhteisen listan niin sanotuista turvallisista alkuperämaista.

Näistä maista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset voitaisiin käsitellä nopeutetussa aikataulussa.

Heidät voisi myös palauttaa kotimaahansa nopeutettua aikataulua noudattaen.

EU-maiden sisäministerit käsittelevät komission esityksiä 14. syyskuuta järjestettävässä ylimääräisessä kokouksessaan.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat