Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmaiskut Isisiä vastaan kiihtyvät

Ranska valmistelee ilmaiskuja Isis-järjestön asemiin. Myös Britannia on iskenyt järjestöön.

Ulkomaat
 
Bassam Khabieh Reuters
Mies kantoi tyttöä Damaskoksessa Syyriassa elokuun loppupuolella presidentti Bashar al-Assadin kannattajien tekemän iskun jälkeen.
Mies kantoi tyttöä Damaskoksessa Syyriassa elokuun loppupuolella presidentti Bashar al-Assadin kannattajien tekemän iskun jälkeen. Kuva: Bassam Khabieh Reuters

Ranska valmistelee ilmaiskuja Syyrian ja Irakin alueella vaikuttavan ääri-islamilaisen Isis-järjestön asemiin. Ranska ilmoitti tiistaina ryhtyneensä kartoittamaan maaperää mahdollisille iskuille tekemällä ensimmäisen tiedustelulennon Isisin asemiin, uutistoimisto AFP kertoi.

Aiemmin Britannia on iskenyt useita kertoja lennokeilla Isisin alueelle tappaakseen taistelijoita, joita epäillään terrori-iskujen suunnittelusta.

Britannian pääministeri David Cameron paljasti maanantaina puheessaan parlamentille, että Britannian Kuninkaalliset ilmavoimat surmasi kaksi Britannian kansalaista lennokki-iskuissa Syyriassa elokuun 21. päivänä.

Molemmat heistä olivat Britannian mukaan Isisin taistelijoita.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi tiistaina Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa, että iskut olivat täysin laillisia. Sanomalehti Telegraphin mukaan toinen surmatuista oli suunnitellut iskua muun muassa Japanin antautumisen muistotilaisuuteen 6. elokuuta. Lontoossa pidettyyn muistotilaisuuteen ottivat osaa pääministeri Cameron ja kuningatar Elisabet.

Cameronin tiedottajan mukaan päätös surmaamisesta tehtiin jo joitain kuukausia sitten, ja päätöstä olivat tekemässä Britannian turvallisuusneuvoston korkea-arvoiset jäsenet.

Britannia teki myös elokuun 24. päivänä iskun, jossa kuoli yksi Britannian kansalainen. BBC kertoo nähneensä näyttöä, jonka perusteella on syytä epäillä hänen suunnitelleen iskuja Britanniaa vastaan.

Parlamentti päätti kaksi vuotta sitten, että Britannia ei ryhdy sotatoimiin Syyriassa. Suunnitelma ei ole muuttumassa, mutta Cameron sanoi maanantaina, että Britannian pitää olla valmis laajentamaan pommituslentojaan.

Lennokki-iskut jatkuvat melko varmasti joka tapauksessa.

Kahden tiettävästi Syyriassa taistelevan britin isä uskoo, että hänen lapsensa ovat tappolistalla. Puolustusministeri Fallon sanoi, että tappolistaa ei ole.

"Emme epäröi tällaisten iskujen tekemistä myös tulevaisuudessa", Fallon sanoi. "Syyriassa on paljon ihmisiä – kaikki heistä eivät ole brittejä –, jotka suunnittelevat iskuja Britanniaan."

Ranska suoritti ensimmäisen valvontalentonsa Syyrian yllä tiistaina. "Näiden lentojen perusteella päätämme, millaisiin toimiin ryhdymme sitten, kun sen aika koittaa", ulkoministeri Laurent Fabius sanoi tiistaina.

Ranskan presidentti François Hollande sanoi, että Ranska lisää tiedustelulentojaan Syyriaan.

"Meillä on näyttöä siitä, että Syyriasta on suunniteltu iskuja useita valtioita, myös Ranskaa, vastaan."

Hollanden mukaan Ranska ei suunnittele maavoimien lähettämistä Syyriaan. "Se olisi epärealistinen ajatus. Paikallisten asevoimien on kannettava vastuunsa. Ranska jatkaa poliittisten ratkaisujen etsimistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat