Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Keep calm and do your duty" – Kuningatar Elisabetista tuli Britannian pisimpään hallinnut monarkki

Kuningatar Elisabet II:sta tulee tänään Britannian pisimpään hallinnut monarkki. Kuningatar jatkaa töitä vielä 89-vuotiaana, eikä loppua näy.

Ulkomaat
 
Luke Macgregor Reuters
Kuningatar Elisabet II Lontoossa vuonna 2014.
Kuningatar Elisabet II Lontoossa vuonna 2014. Kuva: Luke Macgregor Reuters
John Stillwell Reuters
Elisabet II koululaisten seurassa Lontoossa 2012.
Elisabet II koululaisten seurassa Lontoossa 2012.

Tänään keskiviikkona Britannian kuningatar Elisabet II keskeyttää jokavuotisen Skotlannin-kesälomansa ja piipahtaa töissä.

Kuningatar käy vihkimässä uuden junalinjan ja hyppää samalla höyryjunan kyytiin miehensä prinssi Philipin kanssa.

Arkinen työrupeama merkkaa samalla paljon tärkeämpää virstanpylvästä. Keskiviikkona illansuussa Elisabet II:sta tulee Britannian pisimpään hallinnut monarkki. Hän päihittää näin oman isoisoisoäitinsä kuningatar Viktorian, joka kuoli 1901.

Kuningatar Elisabet on istunut valtaistuimella 63 vuotta, seitsemän kuukautta ja kaksi päivää. Se on pitkä aika monarkille, josta ei pitänyt koskaan edes tulla hallitsijaa.

Prinsessa Elizabeth Alexandra Mary (s. 1926) päätyi kuningattareksi sattumalta.

Isän veli eli huikentelevainen kuningas Edward VIII rakastui väärään naiseen, eli amerikkalaiseen eronneeseen Wallis Simpsoniin. Edward valitsi Walliksensa ja luopui 1936 kruunusta. Kuninkaaksi nousi vastahakoisesti nuorempi veli Yrjö VI, ja hänen kuoltuaan 1952 kruunun ja valtakunnan peri – pojan puuttuessa – tytär Elisabet.

Siinä se on, monarkia tiivistettynä. Koskaan ei tiedä, milloin omalle kohdalle sattuu yli 63 vuoden kakku.

Briteillä ei ole kuitenkaan ollut valittamista. The Sunday Times -lehden teettämän tuoreen mielipidemittauksen mukaan Elisabet II on kansan mielestä kaikkien aikojen suosikkihallitsija.

"Kuningattaren velvollisuudentunto on yksi hänen suosionsa tärkeimmistä tekijöistä. Britit pitävät siitä, että hän täyttää velvollisuutensa tinkimättä", Britannian kuningashuoneeseen erikoistunut kirjailija-toimittaja Charlie Jacoby kertoo.

Eläkkeelle jääminen ei kuulu kuningatar Elisabetin, 89, suunnitelmiin. Viime vuonna hän teki 393 työkeikkaa, mikä oli enemmän kuin edellisvuonna. Tehtäviin kuului valtiovierailuja, erilaisia vastaanottoja sekä mitä moninaisempien tapahtumien kunnioittaminen läsnäololla.

Pakettiin kuuluu värikäs asu ja hattu, joilla pieni kuningatar erottuu alamaisistaan.

94-vuotias prinssi Philip ei hänkään ole jäänyt kotiin tohvelit jalassa. Philipillä työtehtäviä kertyi 273.

Vanha pariskunta olikin selvästi ahkerampi kuin nuoret kuninkaalliset, Cambridgen herttuapari eli William ja Kate sekä prinssi Harry. Työtehtävien määrä ja sisältö on julkista tietoa, ja kuninkaallista kalenteria voi seurata sanomalehdistä sekä verkosta.

Monarkia-asiantuntija Jacobyn mukaan kuningatar on kuitenkin alkanut siirtää virallisia tehtäviä pikkuhiljaa kruununprinssi Charlesille, 66.

"Kruunusta luopuminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä", hän arvioi.

Valtaa ja pakollisia tehtäviä perustuslaillisella monarkilla on vähän. Hän nimittää pääministerin, mutta vaalituloksen perusteella. Hän lukee kruunu päässä parlamentille hallitusohjelman, mutta sen on pääministerikokelas kirjoittanut.

Kuningatar tapaa pääministeriä säännöllisesti noin kerran viikossa. Mistä tapaamisissa rupatellaan, sitä ei kerrota muille. Pääministereitä Elisabet II:n valtakauteen on mahtunut jo 12.

Historioitsija David Starkey kohautti Britanniaa aiemmin tänä syksynä sanomalla, että kuningatar Elisabet II ei ole tehnyt tai sanonut mitään, josta hänet muistettaisiin.

Starkey sohaisi ampiaispesään, sillä Britanniassa monarkian vastustajillakaan ei ole tapana arvostella suoraan kuningatarta. Työteliästä kuningatarta arvostetaan, vaikka instituutiosta ei pidettäisi.

Mutta mistä muistamme kuningattaren? Mitä hän teki – paitsi kuningatartöitä?

Hänestä tiedetään paljon triviaa. Hän pitää hevosista ja koirista, etenkin corgeista. Hänestä on maalattu ainakin 130 muotokuvaa. Hän on matkustanut yli sadassa maassa. Hän on lähettänyt 175 000 sähkösanomaa, mutta on ollut myös jo vuosia Twitterissä, YouTubessa ja Facebookissa.

Hän on rikas, vaikka maksaakin nykyään veroja. Hänen aamiaismurojaan säilytetään Tupperware-muovirasiassa. Hän on yli 600 hyväntekeväisyysjärjestön suojelija.

"Hän itse haluaisi varmaankin tulla muistetuksi siitä, että on pitänyt Kansainyhteisöä kasassa", Jacoby arvioi.

Jacobyn mielestä kuningattaren saavutuksiin kuuluu myös se, että hän on osannut uudistaa monarkiaa. Charlesista ja nuorista kuninkaallisista riippuu, pystyykö kuningashuone perustelemaan olemassaolonsa oikeutuksen vielä kuningattaren jälkeenkin.

Säännöt ovat muuttuneet. Nyt kuninkaalliset saavat mennä naimisiin katolilaisen kanssa, ja tytöt ovat poikien kanssa tasa-arvoisia kruununperimysjärjestyksessä.

Jacoby ei usko, että kuninkaallisen perheen jäsenen homouskaan olisi enää ongelma.

"Se, mitä ei hyväksyttäisi, on moraalinen selkärangattomuus."

Selkärangasta Elisabet II onkin näyttänyt mallia. Pysy rauhallisena – ja täytä velvollisuutesi. Keep calm – and do your duty.

Hattujen kuvituksen lähteenä on käytetty Shopalike.fi-palvelua, katso tarkempi esittely täällä.

Universal Images Group
Kruunun Elisabet II peri vuonna 1952.
Kruunun Elisabet II peri vuonna 1952.

Timo Hämäläinen
Elisabet II tapasi presidentti Urho Kekkosen Suomessa 1976.
Elisabet II tapasi presidentti Urho Kekkosen Suomessa 1976.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat