Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin oppositio: Maan johto lietsoo sisällissotaa

Levottomuudet ovat yltäneet myös suosittuihin lomakohteisiin

Ulkomaat
 

Turkin oppositio syyttää maan johtajia "lynkkauskampanjasta", joka on johtanut kaikkialla Turkissa rajuiksi yltyneisiin mielenosoituksiin oppositiota vastaan.

Turkin ja kurdikapinallisten väliset taistelut ovat kiihtyneet, ja samalla turkkilaisnationalistit ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään kurdimielisiä puolueita vastaan.

Oppositiojohtaja Selahattin Demirtas syyttää presidentti Recep Tayip Erdogania levottomuuksien lietsonnasta. Demirtas johtaa kurdimyönteistä HDP-puoluetta. Keskiviikkona hän sanoi Britannian yleisradio BBC:n mukaan, että Erdogan on "aloittanut tämän sodan ja kiihdyttänyt sitä".

Keskiviikon vastaisena yönä turkkilaisnationalistit polttivat HDP:n päämajan Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Demirtasin mukaan HDP:n toimistoihin on tehty kahden päivän aikana jopa 400 hyökkäystä. Näistä useimmat sijaitsevat kurdialueilla Kaakkois-Turkissa.

Kukaan ei toistaiseksi ole kuollut levottomuuksissa.

Turkin ja kurdikapinallisten välinen tulitauko kaatui heinäkuussa. Tulitauko oli solmittu kaksi vuotta sitten. Turkkilaisnationalistien mukaan HDP on todellisuudessa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n poliittinen siipi.

Turkki on iskenyt PKK:n asemiin sotilaskoneilla, ja tiistaina Turkin maajoukot jahtasivat PKK:n sissejä Irakin puolelle ensimmäistä kertaa tulitauon solmimisen jälkeen. PKK:n pommi-iskuissa on kuollut kymmeniä poliiseja ja sotilaita.

Turkissa on määrä pitää uudet parlamenttivaalit marraskuun 1. päivänä. Kiristyvässä tilanteessa näyttää epäselvältä, voidaanko vaaleja järjestää lainkaan.

Opposition mukaan juuri se on ollut Erdoganin tarkoituskin. Demirtasin HDP-puolueen 14 prosentin äänisaalis riitti estämään Erdoganin maltillisen islamistipuolueen AKP:n muodostamasta hallitusta yksin, eikä AKP saanut houkuteltua kumppaneita koalitiohallitukseen.

Levottomuudet ovat yltäneet myös suosittuihin turistikohteisiin, esimerkiksi Alanyaan. Useimmat suomalaiset matkatoimistot kuitenkin jatkavat matkojaan normaalisti.

Ulkoministeriö kehotti keskiviikkona Turkissa olevia tai sinne matkustavia suomalaisia välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Esimerkiksi Alanyaan oli suunnitteilla keskiviikkoillaksi mielenosoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat