Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä myönsi lähettäneensä sotilaita Syyriaan

Yhdysvallat suhtautuu Venäjän toimiin nihkeästi

Ulkomaat
 

Venäjän ulkoministeriö myönsi keskiviikkona Venäjän lähettäneen sotilaitaan Syyriaan presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tueksi. Ministeriön tiedotuspäällikön Marija Zaharovan mukaan kyseessä ovat sotilasasiantuntijat, jotka auttavat Venäjän asetoimitusten saattamisessa perille Syyriaan.

Ulkoministeri Sergei Lavrov keskusteli aiheesta Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa puhelimitse tiistaina. Lavrov kertoi keskustelussa asetoimituksista Syyriaan ja huomautti, ettei Venäjä ole pyrkinyt missään vaiheessa salaamaan niitä.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Lavrov toisti puhelinkeskustelussa pyyntönsä, että Yhdysvallat tukisi Venäjän ja Syyrian hallituksen ponnisteluja taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Venäjä yritti houkutella Saudi-Arabiaa ja Syyrian oppositiovoimia liittymään Isisin-vastaiseen rintamaan viime kuussa, huonolla menestyksellä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat, nimettöminä esiintyneet Yhdysvaltalaiset virkamiehet kertoivat tiistaina, että Latakian rannikkokaupunkiin Syyriaan on saapunut kolme venäläistä sotilaskonetta – kaksi rahtikonetta ja yksi matkustajakone.

Tietoja Venäjän osallistumisesta Syyrian sotaan on tihkunut kuitenkin jo kuukauden ajan. Syyrialaiset tiedotusvälineet kertoivat elokuun alkupuolella venäläisten sotilasneuvonantajien saapumisesta Latakiaan. Myöhemmin sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia lentotukialus Nikolai Filtšenkovin saapumisesta alueelle Bosporinsalmen kautta. Elokuun lopussa israelilaiset tiedotusvälineet kertoivat nimettömiin diplomaattilähteisiin viitaten venäläisten hävittäjien ja rynnäkköhelikopterien saapumisesta Syyriaan al-Assadin tueksi.

Tämän jälkeen Syyrian hallituksen virallinen lehti al-Batan kertoi Venäjän aikovan perustaa tukikohdan Latakian eteläpuolelle. Viime viikolla alueella kerrottiin nähdyn venäläisiä rynnäkköpanssareita. Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov kiisti vielä tuolloin Venäjän asevoimien osallistumisen Syyrian sotaan.

Yhdysvallat on suhtautunut Venäjän toimiin nihkeästi. Kreikan mukaan Washington on lähettänyt sille pyynnön sulkea ilmatilansa venäläisiltä sotilaskoneilta, ja Bulgaria kertoi aiemmin tehneensä jo niin. Keskiviikkona Bulgaria kuitenkin kertoi harkitsevansa asiaa uudelleen.

Tarkkailijat ovat uumoilleet, että Venäjän aktiivisuus on merkki uudesta ulkopoliittisesta avauksesta – varsinkin, kun taistelut Itä-Ukrainassa ovat samaan aikaan rauhoittuneet merkittävästi. Putinin on määrä osallistua YK:n yleiskokoukseen ensi viikolla New Yorkissa, ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

"Jos suunnitelma onnistuu edes osittain, saavuttaa Venäjän hallinto kaiken mitä se vain voi toivoa", sanomalehti Novaja Gazetan politiikan toimituksen esimies Kirill Martynov arvioi kolumnissaan.

"Länsisuhteiden normalisoinnin ja neuvotteluiden aloittamisen Krimin asemasta. Ja samaan aikaan se voi näyttää maailmalle Venäjän voiman: erotuksena kyvyttömistä länsidemokratioista me pystymme jopa hyökkäämään terroristeja vastaan Lähi-idässä", Martynov kirjoittaa.

Presidentti al-Assadille kaikki mahdollinen tuki on enemmän kuin tarpeen, sillä hänen sotamenestyksensä ei ole viime aikoina ollut sanottavaa. Keskiviikkoisten uutisten mukaan Syyrian joukot ovat joutuneet vetäytymään Syyrian luoteisosassa sijaitsevasta Idlibin lentotukikohdasta, jota Isisin taistelijat ovat piirittäneet jo kahden vuoden ajan.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat