Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runsas kolmannes Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on oikeasti turvan tarpeessa

Puolet hakijoista on nyt Irakista, mikä saattaa nostaa turvaa tarvitsevien määrää

Ulkomaat
 
HSTV:n studiokeskustelu: Miksi pakolaiset tulevat juuri nyt?
HSTV:n studiokeskustelu: Miksi pakolaiset tulevat juuri nyt?
Myönnetäänkö kaikille pyytäville pakolaisasema? Miksi Syyriasta paetaan? Ovatko kaikki tulijat vain nuoria miehiä? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta HSTV:n pakolaisaiheisessa studiokeskustelussa. Keskustelijoina ovat maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä, asiantuntija VTT Outi Lepola sekä Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas Weissenberg. Keskustelua johtaa HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista selkeästi alle puolet, ehkä vain runsas kolmannes on oikeasti kansainvälisen suojelun tarpeessa.

Tämä käy ilmi Maahanmuuttoviraston tilastosta, jonka mukaan 2010-luvulla Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista keskimäärin 38 prosenttia on saanut myönteisen päätöksen ja luvan jäädä maahan.

"Toisaalta tänä vuonna tulleista hakijoista puolet on Irakista. Se voi nopealla johtopäätöksellä nostaa myönteisten päätösten määrää. Irakilaisista 54 prosenttia on saanut tänä vuonna luvan jäädä maahan", Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Juha Similä sanoo.

Tilaston mukaan selkeimpiä suojelun tarvitsijoita ovat somalialaiset, syyrialaiset ja irakilaiset. Somaliasta tulleista turvapaikanhakijoista peräti 72 prosenttia on saanut tänä vuonna myönteisen päätöksen, syyrialaisista 68 prosenttia.

Sen sijaan Albaniasta saapuneista hakijoista yksikään ei ole saanut myönteistä päätöstä.

"Kyseessä on turvallinen maa", Similä perustelee. "Toki siellä on työttömyyttä ja köyhyyttä, mutta kansainvälisen suojelun tarvetta hakijoilla ei ole."

Albanialaisten hakijoiden määrä on vähentynyt heinäkuun huippuluvuista. Heidät pyritään Maahanmuuttovirastossa käsittelemään nopeasti kutsumalla puhutteluihin isompina ryhminä.

Kielteinen päätös on lähes varmasti edessä myös kosovolaisilla sekä melko usein myös marokkolaisilla hakijoilla. Heidänkin lähtömaansa on luokiteltu turvallisiksi.

Nigeriasta tulleista turvapaikanhakijoista myönteisen päätöksen on saanut tänä vuonna vähemmän kuin joka viides. Maahanmuuttoviraston mukaan oleskelu Nigeriassa on turvatonta vain osassa maata.

"Tutkimme aina sisäisen paon mahdollisuuden. Se tarkoittaa, että ihmisellä voi olla turvalliset olosuhteet jossain toisessa osassa kotimaataan", Similä kertoo.

Sisäisen paon mahdollisuus voi tuottaa kielteisen päätöksen myös joillekin irakilaisille hakijoille. Osa Irakin maakunnista on yhä luokiteltu turvallisiksi.

Maahanmuuttoviraston jonossa on tällä hetkellä yli 7 000 turvapaikanhakijaa odottamassa hakemuksensa käsittelyä.

"Kyllä siinä seuraavat lumet ehtivät sulaa ennen kuin saamme jonoa purettua", Similä toteaa.

Jos viraston päätös on myönteinen, henkilö saa oleskeluluvan neljäksi vuodeksi. Jos hän sen jälkeen haluaa jäädä, luvan voi uusia poliisilaitoksessa.

"Käytännössä meillä ei ole resursseja ryhtyä siinä vaiheessa selvittämään, onko henkilön tilanne muuttunut ja paluu alkuperämaahan mahdollistunut", Similä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat