Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppaa uhkaa hermoromahdus pakolaiskriisin takia

Ulkomaat
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pakolaiskriisi levittää Euroopassa pelkoja, ahdistusta ja turhautumista. Saksalainen tutkija selittää, miksi.

Euroopassa on meneillään eräänlainen kollektiivinen hermoromahdus, tiivistää Carnegie Europe -tutkimuskeskusta Brysselissä johtava Jan Techau.

Hän arvioi Euroopan olotilaa Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä.

Kyseessä on tässä yhteydessä poliittinen hermoromahdus, joka on eri asia kuin kliininen versio, mutta aidosti ahdistava kuitenkin.

Ahdistus tulee inhimillisen hädän ohessa siitä, että meneillään on hyvin nopea ja monimutkainen mullistus, jota on vaikea hahmottaa. Sellaisia mullistukset nykyään ovat.

Muut tutkijat puhuvat "mustasta joutsenesta" eli kriisistä, johon ei ole valmistauduttu ja joka muuttaa kaiken.

Paitsi että tämä kriisi ei tullut yllätyksenä muuten kuin ehkä mittasuhteiltaan. Techaun mukaan monimutkaista kriisiä edelsi monimutkainen epäonnistuminen.

Techau luetteli 12 epäonnistumista. Eurooppa on epäonnistunut maahanmuutossa, kotouttamisessa, turvapaikoissa, rajavalvonnassa, humanitaarisessa avussa, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, työvoimapolitiikassa, identiteetin rakentamisessa, kaupassa, EU:n sisäisessä solidaarisuudessa, kehitysyhteistyössä ja lopuksi myös ulkopolitiikassa.

Lopputuloksena on "monimutkaisuuden helvetti". Päättäjille kyse on kriisistä, jota he eivät todellakaan olisi toivoneet, mutta joka jää määrittelemään heidän elämäntyötään.

Kriisin monimutkaisuudesta seuraa se, ettei sille ole yksinkertaisia selityksiä eikä ratkaisua. Kun maailma nykyisellään tuottaa nopeasti tavattoman monimutkaisia kriisejä, tarvitaan kattavia ja vastuullisia ratkaisuja, joiden pitää olla myös legitiimejä eli oikeutetuiksi tunnustettuja.

Techauta soveltaen voi päätellä, että yksinkertaisten selitysten ja ratkaisujen tarjoajiin pakolaiskriisissä kannattaa suhtautua epäluuloisesti.

Yksinkertaisten ratkaisujen tarjoamisen voi tässä yhteydessä nähdä poliittisena rahastuksena ihmisten hädällä. Sitä on valitettavasti Euroopassa liikkeellä.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat