Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komission puheenjohtaja vetosi pakolaisten puolesta

"Talvi lähestyy, annammeko perheiden nukkua kylmissä teltoissa?"

Ulkomaat
 

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vetosi keskiviikkona kiihkeästi jäsenmaihin pakolaisten puolesta.

"Talvi lähestyy. Haluammeko todella perheiden nukkuvan rautatieasemilla Budapestissa ja muualla kylmissä teltoissa?" Juncker kysyi Strasbourgissa EU-parlamentin täysistunnossa, jossa hän piti komission puheenjohtajan vuosittaisen puheen unionin tilasta.

"Veneiden käännyttäminen laitureilta, tulipalojen sytyttäminen pakolaisleireille ja silmien sulkeminen köyhiltä ja tarvitsevilta – se ei ole Eurooppa!"

Juncker muistutti Euroopan olevan maanosa, jossa lähes jokainen kansa on joskus ollut pakolaisina. Hän nosti esimerkiksi muun muassa unkarilaiset, jotka pakenivat Itävaltaan ja muualle Eurooppaan Neuvostoliiton kukistettua Unkarin kansannousun 1956.

Juncker totesi Euroopan epäonnistuneen taakanjaossa ja sanoi, ettei Italiaa, Kreikkaa ja Unkaria saa jättää yksin pakolaiskriisin kanssa.

Ratkaisuksi Juncker esitti odotetusti uutta hätäjärjestelmää pakolaisten jakamiseksi jäsenmaiden kesken. Komission esityksen mukaisesti EU-maiden pitäisi jakaa keskenään 120 000 Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin saapunutta pakolaista.

Juncker vaati jäsenmaiden sisäministereitä sopimaan pakolaiskiintiöistä, kun he kokoontuvat ylimääräiseen kokoukseen 14. syyskuuta.

"Toivon, että tällä kertaa kaikki osallistuvat. Ei retoriikkaa, toiminta on se mitä tarvitaan."

Selvänä viestinä Unkarin pääministerille Viktor Orbánille ja muille muslimipakolaisia vieroksuville EU-johtajille Juncker sanoi, ettei pakolaisia voi erotella heidän uskontonsa perusteella.

"Ei ole olemassa uskontoa, uskoa tai filosofiaa, kun on kyse pakolaisista."

Lisäksi Juncker esittää, että EU perustaa pysyvän mekanismin turvapaikanhakijoiden jakamiseksi jäsenmaiden kesken.

Juncker vaati jäsenmaita muuttamaan kansallista lainsäädäntöään, jotta turvapaikanhakijat voisivat tehdä töitä saapumispäivästä lähtien.

"Olen vahvasti sitä mieltä, että pakolaisten pitäisi antaa tehdä työtä ja ansaita omat rahansa, kun he odottavat päätöstä."

Juncker lupasi, että komissio antaa laajemman maahanmuuttoa koskevan ehdotuspaketin vuoden 2016 alussa. Laillisen maahanmuuton väyliä Eurooppaan pitäisi komission puheenjohtajan mukaan kehittää.

"Me olemme ikääntyvä ja laskevan väestökehityksen maanosa. Siirtolaisuus täytyy muuttaa ongelmasta hyvin hallituksi resurssiksi. Maahanmuutto täytyy laillistaa. Meidän täytyy järjestää laillisia väyliä Eurooppaan."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat