Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheet pakenevat Balkanin köyhyyttä ja joutuvat todennäköisesti palaamaan

Balkanin maista saapuvia odottaa Saksassa melko varma käännytys

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Bosnialaiset Nevresa (vas.), Asja ja Jasmin Hodžić odottavat jo kolmatta päivää vuoroaan ensimmäiseen haastatteluun Berliinin pahasti ruuhkautuneen sosiaali- ja terveysviraston pihalla.
Bosnialaiset Nevresa (vas.), Asja ja Jasmin Hodžić odottavat jo kolmatta päivää vuoroaan ensimmäiseen haastatteluun Berliinin pahasti ruuhkautuneen sosiaali- ja terveysviraston pihalla. Kuva: Kaveh Rostamkhani

BERLIINI. Digitaalinen taulu on koko aamupäivän näyttänyt pelkkää päivämäärää: yhdeksäs yhdeksättä.

Kun jonotusnumeroita alkaa hieman yhden jälkeen ilmestyä taululle Berliinin osavaltion sosiaaliviraston pihalla, kurkottaa bosnialainen Nevresa Hodžić, 27, nähdäkseen sinne paremmin.

Viraston sisäpihalle on kerääntynyt ehkä pari tuhatta pakolaista odottamaan vuoroaan ilmoittautuakseen turvapaikanhakijaksi.

Nevresan Hodžić on miehensä Jasminin, 31, ja pian kaksivuotiaan tyttärensä Asjan kanssa matkustanut bussilla Bosnia ja Hertsegovinan Žedanjsko-Srebrenicasta Saksaan.

He tietävät, että Balkanilta tulevien on lähes mahdotonta saada Saksasta turvapaikkaa, koska heidän katsotaan pakenevan köyhyyttä eikä sotaa. Saksa on määritellyt heidän kotimaansa turvalliseksi, mikä tarkoittaa lähes varmaa käännytystä takaisin.

Elokuuhun mennessä turvapaikkahakemukset Kosovosta ja Albaniasta Saksaan viisinkertaistuivat viime vuoteen verrattuna.

Esimerkiksi Kosovosta ja Albaniasta saapuneista turvapaikanhakijoista 0,1–0,2 prosenttia on saanut Saksasta tänä vuonna turvapaikan. Elokuun alkuun mennessä Saksassa tehdyistä turvapaikkahakemuksista lähes puolet (97 000) oli tullut Länsi-Balkanin maista.

Saksan hallituksen maanantaina julkaiseman pakolaispolitiikan linjan mukaan Kosovo, Albania ja Montenegro julistetaan turvallisiksi lähtömaiksi. Viime vuonna Saksa siirsi jo Bosnia ja Hertsegovinan, Serbian ja Makedonian tähän luokkaan. Turvallinen lähtömaa tarkoittaa pakolaispolitiikassa maata, joka takaa demokratian toteutumisen, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelun.

Kriteerit ovat herättäneet Saksassa myös arvostelua, ja varsinkin vihreät katsovat, että esimerkiksi Kosovossa syrjitään laajasti romaneita.

Saksa perustelee Balkanin maiden turvapaikkapolitiikan kiristämistä osittain sillä, että jo elokuun aikana Syyriasta, Irakista ja Afganistanista pakenevien määrä on noussut valtavasti ja siksi ihmisiä täytyy asettaa järjestykseen heidän hädänalaisuutensa perusteella.

Serbialainen, nimettömänä pysyttelevä iäkäs mies sanoo sosiaaliviraston jonossa palaavansa takaisin Serbiaan, jos on pakko.

"Meillä ei ole työtä eikä syötävää. Ehkä olemme sitten Saksassa kuukauden tai kaksi ja odotamme".

Matkassa on iäkkään pariskunnan kaksi poikaa perheineen ja yhteensä viisi lasta

Saksalaiset viranomaiset ovat selvittäneet ihmisten oloja ja lähtösyitä Balkanin maissa. Kun esimerkiksi Makedoniassa työtön perhe saa noin 40 euroa sosiaaliavustusta kuussa, Saksassa turvapaikanhakijan taskuraha on 140 euroa kuussa. Tämä on joillekin riittävä syy käydä läpi muutaman kuukauden turvapaikkaprosessi.

Saksan maahanmuuttovirasto on perustanut Balkanin maihin maahanmuuton infopisteitä, joissa sekä kerrotaan turvapaikan saamisen epätodennäköisyydestä mutta myös työhausta Saksassa.

Bosnialainen Hodžićin perhe kertoo, että he eivät lähteneet vain köyhyyden takia. Heitä painaa Srebrenican joukkomurhassa vuonna 1995 kuolleen Nevresan isän ja Jasminin veljien katoaminen.

Lisäksi Serbian rajalla asuvina muslimeina he sanovat kokevansa jatkuvaa syrjintää. Heidän kertomaansa ei voi tarkistaa, heidän voi vain antaa kertoa.

Mukana jonossa oleva Saksassa asuva Nevresan täti sanoo: "Olisivathan heidän elämänsä täällä minun lähelläni paljon paremmin".

HSTV:n studiokeskustelu: Miksi pakolaiset tulevat juuri nyt?
HSTV:n studiokeskustelu: Miksi pakolaiset tulevat juuri nyt?
Myönnetäänkö kaikille pyytäville pakolaisasema? Miksi Syyriasta paetaan? Ovatko kaikki tulijat vain nuoria miehiä? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta HSTV:n pakolaisaiheisessa studiokeskustelussa. Keskustelijoina ovat maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä, asiantuntija VTT Outi Lepola sekä Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas Weissenberg. Keskustelua johtaa HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Voisiko turvapaikkoja myöntää selvimmille tapauksille pikapäätöksillä?
Voisiko turvapaikkoja myöntää selvimmille tapauksille pikapäätöksillä?
Maahanmuuttotutkija Outi Lepola ehdottaa, että esimerkiksi syyrialaisille voitaisiin myöntää Suomesta turvapaikka suoraan ilman pitkää käsittelyä. Maahanmuuttoviraston Juha Similän mukaan näin välillä jo tehdään.

Maahanmuuttovirasto ihmettelee, missä ovat syyrialaiset
Maahanmuuttovirasto ihmettelee, missä ovat syyrialaiset
Miksi Suomeen tulee niin paljon turvapaikanhakijoita Irakista, mutta Syyriasta ei juuri ketään? Asiantuntijat yrittävät vastata.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat