Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU on Britanniassa tunteen asia – hullun lehmän taudin nöyryytys ei ole unohtunut

Hullun lehmän tauti 1990-luvulla kylvi kaunaa EU:ta kohtaan. Eurooppa on brittien mielessä yhä kaukainen.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
Toby Melville Reuters
EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage avasi puolueensa kansanäänestyskampanjan viime perjantaina Lontoossa.
EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage avasi puolueensa kansanäänestyskampanjan viime perjantaina Lontoossa. Kuva: Toby Melville Reuters

Faktoista viis, monille briteille suhtautuminen Euroopan unioniin on puhtaasti tunteen asia.

Tutkijoiden mukaan Britannian kansanäänestystä EU-jäsenyydestä eivät ratkaise asiakysymykset, vaan se, miltä äänestäjistä tuntuu.

Tästä on kyse

 Britannia järjestää ensi vuonna kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä jatkosta.

 Sitä ennen brittihallitus yrittää neuvotella jäsenyysehtonsa uusiksi muun EU:n kanssa.

 EU-vastaisuus on Britanniassa nousussa. Kansanäänestyksen lopputulosta on silti vaikea ennustaa.

"Britit eivät ole koskaan tunteneet EU:ta läheiseksi. Eurooppa on aina ollut jotain muuta kuin 'me'. EU on 'ne muut'", professori John Curtice Strathclyden yliopistosta arvioi kansainvälisille toimittajille Lontoossa.

Asetelma johtuu niin historiasta kuin maantieteestäkin.

Britannia on saari – erillään muista. Maailmansotien aikana vihollinen ei pystynyt maihinnousuun, vaan Britannia selvisi voittajana. Tämä kaikki on lisännyt ulkopuolisuuden tunnetta.

EU-kaunalle on ollut kasvualustaa myös lähihistoriassa.

"Usein unohtuu 1990-luvun hullun lehmän tauti ja sitä seurannut EU:n asettama brittilihan vientikielto", Curtice sanoi.

Brittiläisen lihan boikotti kävi kansankunnan kunnialle ja lisäsi EU-kielteisyyttä. Brittilehdet ovat lietsoneet EU-skeptisismiä kärkevillä jutuillaan, joissa EU eli "Bryssel" esiintyy konnana ja Britannia uhrina.

Britit saavat päättää EU-jäsenyyden jatkosta ensi vuonna, kun konservatiivipääministeri David Cameron järjestää lupaamansa kansanäänestyksen.

Mielipidemittaukset osoittivat pitkään jäsenyyden kannattajien lievää ylivoimaa, kunnes syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina pamahti. The Daily Mail -lehden teettämän kyselyn mukaan 51 prosenttia äänestäjistä haluaa ulos EU:sta. Uhkaako Brexit?

Professori Curticen mukaan yhdestä mittauksesta ei voi vielä päätellä mitään: "Kannat heilahtelevat rajustikin, eikä kukaan voi ennustaa varmasti, kuinka kansanäänestyksessä käy."

Moni britti ei tiedä unionista perusasioitakaan, eikä edes välitä tietää. Hallituksella ei ole myöskään haluja aloittaa valistuskampanjaa.

"Hallituksen järjestämä informaatiokampanja unionista koettaisiin kampanjoinniksi EU:n puolesta", selitti professori Simon Hix London School of Economicsista.

Jopa työväenpuoluelainen pääministeri Tony Blair joutui aikoinaan perumaan EU-valistuskampanjan, koska hanke herätti suurta vastustusta. EU-epäilijät haluavat myös, että Cameron hallituksineen pysyy hiljaa EU-asioista kansanäänestyksen alla, jotta äänestäjiä ei vain puhuttaisi EU-jäsenyyden puolelle.

Britanniassa keskustelu EU:sta kiinnostaa lähes yksinomaan eliittiä. Poliitikot, tutkijat ja media osallistuvat, mutta kansa miettii muita asioita.

"Esimerkiksi Twitterissä hyvin harva puhuu EU:sta", professori Laura Cram Edinburghin yliopistosta sanoi toimittajille.

Mikä ratkaisee EU-kansanäänestyksen? Mikä lisäisi brittien EU-myönteisyyttä?

Ydinkysymys on maahanmuutto. Britannian nettomaahanmuutto oli maaliskuuhun päättyneellä vuosijaksolla 329 000 henkilöä. Monen mielestä Britannia on liian täynnä.

EU-maista tulevaa muuttoa Britannia ei pysty rajoittamaan, koska vapaa liikkuvuus on EU:n peruspilareita. Siksi Cameron haluaakin evätä uusilta EU-tulijoilta määräajaksi sosiaaliavustukset, kuten asumistuen.

"Paljon riippuu siitä, tuleeko äänestäjille Cameronin EU-neuvottelujen jälkeen tunne, että maahanmuutto-ongelma helpottuu", Curtice arvioi.

Toinen Cameronin haasteista on se, onnistuuko Britannia turvaamaan jatkossa Lontoon Cityn edut vai pääsevätkö euromaat päättämään keskenään rahoituspalvelujen sääntelystä.

Mitä ikinä Cameron ja hänen hallituksensa sopivatkaan jouluun mennessä muun EU:n kanssa, Cameron esittelee sen briteille suurena voittona. Yhtä varmaa on, että Britannian EU-skeptikot pitävät sopimusta täysin epäonnistuneena. Ratkaisevaa on se, kumpi mielikuva on vahvempi.

EU:n erinomaisuutta briteille ei kannata toitottaa. Eurooppalaiselle identiteetille ei löydy kaikupohjaa saarivaltakunnassa.

"Tärkeintä on brittiläinen identiteetti", Hix sanoi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat