Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Lähes ihminen" yllätti tutkijat

Uuden ihmislajin useita fossiileja löytyi vaikeapääsyisestä luolasta Etelä-Afrikassa

Ulkomaat
 
Tällainen oli löydetty Homo naledi
Tällainen oli löydetty Homo naledi
Professori Lee Berger eteläafrikkalaisesta Witwatersrandin yliopistosta selittää videolla, millainen nyt löydetty Homo naledi oli, miten se eroaa aiemmin löydetyistä ja mitä yhteistä sillä oli nykyihmisen kanssa. Kuva: Reuters, editointi ja tekstitys: Jukka Hiiro

Nykyihmisen vuosimiljoonien ikäistä sukupuuta pitää nyt hieman ravistella, sillä Etelä-Afrikasta on löytynyt uusi ehdokas ihmisen edeltäjäksi.

Tutkijat eivät vielä tarkasti kykene kartoittamaan uuden ihmislajin paikkaa sukupuussa.

Aikajana

Nykyihmisellä oli monta edeltäjää

Homo erectus eli pystyihminen oli nykyihmisen kokoinen.

Ihmisen sukupuuta on ravisteltu ja siitä on kiistelty. Yksi pohdittu linja johtaa käteväihmisestä nykyihmiseen. Uusi Homo-suvun edustaja hakee paikkaansa sukupuussa

Käteväihminen
Homo habilis

 Eli 2,8 miljoonaa–1,5 miljoonaa vuotta sitten.

 Runsaan metrin pituinen varhaisin Homo-suvun edustaja. Tosin kiistellään, oliko kyseessä apinaihminen (Australopithecus).

 

Pystyihminen
Homo erectus

 1,9 miljoonaa–ehkä 100 000 vuotta sitten.

 Kooltaan nykyihmisen kaltaisia pystyihmisiä oli useita, kuten afrikanihminen Homo ergaster.

 

Uusi pyrkijä sukupuuhun
Homo naledi

 Ikä varmistamatta.

 Selvästi Homo-sukua, pienipäinen ja vain puolitoistametrinen.

 Jäännöksissä on nähty myös pystyihmisen piirteitä.

 

Heidelberginihminen
Homo heidelbergensis

 700 000–200 000 vuotta sitten.

 Kehittyi neandertalinihmiseksi, denisovanihmiseksi ja nykyihmiseksi.

 Osasi tehdä tulta, metsästi mammutteja, ehkä puhui.

 

Nykyihminen
Homo sapiens

 200 000 vuotta sitten–nykypäivä

 Kehittyi Afrikassa. Lähti Afrikasta ehkä 100–125 000 vuotta sitten ja levisi laajemmin maapallolle 60 000 vuotta sitten.

 Sai matkalla geenejä neandertalinihmiseltä.

 

Teksti: Matti Mielonen HS, lähteet: National Geographic, BBC, professori Mikael Fortelius, Smithsonian, Wikipedia

Harvinaiseksi löydön tekee kuitenkin se, että tutkijat löysivät peräti viidentoista ihmisen edeltäjän jäännökset syvältä maan alla olevasta luolasta.

Yleensä paleoantropologit saavat tyytyä pelkkiin luunpalasiin tai hampaisiin.

Uusi esi-isämme on saanut nimen Homo naledi, ja tutkijat ovat sanoneet sitä "lähes ihmiseksi."

Yhdysvaltalainen paleoantropologi Lee Berger julkisti kohua herättäneen löytönsä suorassa televisiolähetyksessä torstaina Etelä-Afrikassa.

Tiedelehti New Scientist pohtii Bergerin tietojen perusteella, että Homo naledi saattoi elää 2–3 miljoonaa vuotta sitten.

"Löytö on fantastinen. Fossiilien ikä on kuitenkin pikemminkin arvattu fossiilien muodon perusteella", professori Mikael Fortelius Helsingin yliopistosta sanoo.

Hän veikkaa, että fossiilit ovat 1,5 miljoonan vuoden ikäisiä.

Fortelius tutustui oletetun uuden ihmislajin kalloista tehtyihin valoksiin tiedekokouksessa Keniassa. Iän tarkentaminen on tärkeää, jotta tulokas voidaan panna oikealle paikalle lajinkehityksessä.

Tutkijat löysivät Homo naledin jäännöksiä syyskuussa 2013 luolasta, joka sijaitsee fossiileistaan tunnetulla alueella noin 50 kilometriä Johannesburgista pohjoiseen.

Yleinen käsitys paleontologiassa on, että ihmisellä ja apinoilla on yhteinen esi-isä, mutta jossain vaiheessa lajit erkanivat.

Forteliuksen mukaan kyseessä on selvästi jo Homo-sukuun kuuluva ihmisen esi-isä. Se ei siis enää ole jokin etelänapina eli Australopithecus.

"Pää on huomattavan pieni, ja hampaat ovat pienet. Yksi mahdollinen ajatus on ollut, että kyseessä olisi jokin pystyihminen. Mutta tällä ei ole sellaisia kulmakaaria silmien yllä kuin Homo erectusilla", Fortelius kuvailee.

Homo naledilla oli tutkijoiden mukaan pienet, appelsiininkokoiset aivot. Se oli noin 1,5 metriä pitkä ja painoi 45 kiloa.

Berger kuvasi löytöään suoraan ihmisen esi-isäksi.

Harvinaiseksi Bergerin löydön tekee jo se, että tutkijat löysivät kerralla viidentoista yksilön jäänteet tai osittaiset luurangot. Hämmästyttävä oli päätelmä, että Homo naledi ilmeisesti hautasi kuolleita tovereitaan.

"Aiemmin olemme ajatelleet, että tämä kuuluu vain inhimilliseen käytökseen", Berger sanoi.

Rituaalisen hautaamiseen viittaa se, että kaikki luurangot löytyivät samasta vaikeapääsyisestä luolasta. Luolaan johti kapeimmillaan vain parinkymmenen senttimetrin levyinen rako.

Tutkijoiden mukaan luurangot eivät voineet päätyä luolaan vahingossa. Joukossa oli vauvojen, lapsien, aikuisten ja vanhuksien jäänteitä. Tutkijoiden mukaan ne ovat päätyneet luolaan eri aikoina, joten kyse ei ollut yhtäaikaisesta joukkokuolemasta.

Tutkijoilla on nyt käytössään kaikkiaan 1 550 näytettä, luunpalasia, hampaanpalasia ja kokonaisia hampaita. Tutkimukseen liittyvät paperit julkaistiin torstaina verkossa kaikkien käytettäväksi ilmaiseksi ja vapaasti.

Yllättävää fossiilien löytymisessä oli myös, että ne sijaitsevat alueella, jota paleontologit ovat tutkineet vuosikymmeniä.

Ihmiskunnan kehdoksi sanotulta alueelta on löydetty ilmeisesti enemmän esi-ihmisten fossiileja kuin mistään muusta paikasta maailmassa.

Samasta paikasta voidaan ehkä löytää vielä satoja fossiileja lisää, tutkimusjohtaja John Hawks sanoi torstaina julkistamistilaisuudessa.

Luolasto on nimeltään Rising Star. Siitä juonnettiin myös uuden lajin nimi. Naledi tarkoittaa tähteä setswanan kielellä, joka on yksi Etelä-Afrikan yhdestätoista virallisesta kielestä.

Alueen näyttelykeskus on suosittu turistikohde.

Sami Sillanpää HS
Matti Mielonen HS
Johannesburg/Helsinki

mark thiessen national geographic
Taiteilijan näkemys Homo naledista, jonka jäännöksiä on löydetty Etelä-Afrikasta. Tutkijoiden mukaan laji saattoi olla ihmisen edeltäjä.
Taiteilijan näkemys Homo naledista, jonka jäännöksiä on löydetty Etelä-Afrikasta. Tutkijoiden mukaan laji saattoi olla ihmisen edeltäjä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat