Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimailla nyt kova kisa Iranin-apajille

Iranin varapresidentin mukaan nopeat ovat parhaassa asemassa pakotteiden purkautuessa

Ulkomaat
 
Sami Kero HS
Helsingissä vieraillut Iranin varapresidentti Masoumeh Ebtekar mainitsi Iranin tarvitsevan nyt erityisesti puhdasta teknologiaa.
Helsingissä vieraillut Iranin varapresidentti Masoumeh Ebtekar mainitsi Iranin tarvitsevan nyt erityisesti puhdasta teknologiaa. Kuva: Sami Kero HS

Iranin-vastaisten pakotteiden purkaminen on innostanut erityisesti eurooppalaisten maiden johtajia ja länsimaisia yrityksiä luomaan nopeasti hyviä suhteita Teheranin kanssa, kertoo Suomessa vieraillut Iranin varapresidentti Masoumeh Ebtekar.

"Länsimaisia johtajia tulee Teheraniin nyt enemmän kuin koskaan. Olemme saaneet vieraita muun muassa Itävallasta, Italiasta, Espanja ja Puolasta. Lisäksi monista muista maista on tulossa delegaatioita Iraniin", Ebtekar kertoi HS:lle Helsingissä.

Kuka

Masoumeh Ebtekar

 Masoumeh Ebtekaria on pidetty Iranin vaikutusvaltaisimpana naisena. Hän on yksi Iranin varapresidenteistä ja valtiollisen ympäristöjärjestön johtaja.

 Kansainvälisesti Ebtekar tuli tunnetuksi Teheranin panttivankikriisin yhteydessä vuosina 1979–1980. Tuolloin iranilaisopiskelijat ottivat 52 amerikkalaista panttivangiksi Yhdysvaltojen suurlähetystössä. Ebtekar toimi kaappaajien puhenaisena ja tulkkina. Hänet tunnettiin tuolloin kansainvälisessä lehdistössä nimellä "Mary".

 Suomessa vieraillut Ebtekar osallistui niin sanotun "puhtaan teknologian" konferenssiin. Hän tapasi myös suomalaisministereitä sekä tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

Iranin osittainen avautuminen maailmalle tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun kesällä saatiin aikaiseksi kansainvälinen sopimus Iranin ydinohjelmasta. Sopimuksen tavoitteena on estää Irania kehittämästä ydinaseita. Vastalahjaksi länsimaat lupasivat purkaa maata vastaan vuosien ajan asetettuja ankaria talouspakotteita.

Pakotteet ovat muun muassa lamaannuttaneet Iranin pankkisektorin ja rajoittaneet yritysten toimintaa vuodesta 2005 lähtien. Jos ne poistetaan, portti aukeaa ulkomaisille investoinneille.

Pankkisaarron vuoksi Iranin kauppa on ollut vaikeaa myös yrityksille, joiden tuotteet eivät ole olleet pakotteiden joukossa.

Iranin markkinat houkuttelevat länsimaita monista syistä. Iranin öljy- ja kaasuvarannot ovat maailman suurimpia, ja Iran tarjoaa lähes 80 miljoonan kansalaisen kuluttajamarkkinat.

Iranin presidentti Hassan Rouhani on kuitenkin todennut, etteivät ulkomaiset yhtiöt pääse maan markkinoille täysin vapaasti. Rouhanin mukaan yhtiöiden on toimittava yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa ja niiden on tuotava teknologiaa Iraniin sekä palkattava töihin iranilaisia.

"Ulkomaiset yritykset ovat väärässä, jos ne kuvittelevat ottavansa vallan 80 miljoonan kansalaisen markkinoilla. Me emme sitä salli", Rouhani sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan elokuun lopussa.

Ebtekarin mukaan suomalaisilla olisi hyvät mahdollisuudet Iranin markkinoilla esimerkiksi energiaan, jätteenkäsittelyyn ja vedenkäyttöön liittyvissä teknologioissa.

Suomen vientiä edistävä Finpro on puolestaan arvioinut, että suomalaiselle osaamiselle voisi olla kysyntää monilla aloilla Iranissa, kuten maatalouskoneissa, lääkealan teknologiassa ja infrastruktuurin rakentamiseen tarvittavissa laitteissa.

Ebtekar kuitenkin kehottaa suomalaisia olemaan nopeita, sillä monien muiden eurooppalaisten maiden yritykset ovat jo apajilla täydessä vauhdissa.

"Suomalaiset tulevat kohtaamaan kovaa kilpailua, koska monet kilpailijat ovat jo tekemässä sopimuksia iranilaisten kanssa. Erityisesti puhdas teknologia olisi meille tärkeää, koska kärsimme vesipulasta, kuivuudesta ja hiekkamyrskyistä. Myös kaivosteollisuus on Iranille tärkeä tulevaisuudessa", Ebtekar sanoo.

Kesällä vuosikausien neuvotteluiden jälkeen solmittua ydinsopimusta on pidetty merkittävänä, koska onnistuessaan se voi vähentää kansainvälisiä jännitteitä.

Sopimus on herättänyt myös ankaraa vastustusta Yhdysvaltojen republikaaneissa ja Iranin konservatiiveissa. Ebtekar vakuuttaa Iranin pitäytyvän omalta osaltaan sopimuksessa. Iranin on muun muassa hankkiuduttava eroon lähes kaikesta rikastetusta uraanistaan.

"Olemme osoittaneet neuvottelupöydässä olevamme tosissamme. Vaikka sopimusta on arvosteltu Iranissa, se ei tarkoita, että olisimme muuttaneet kantaamme kansallisesti. Odotamme myös muiden osapuolten kunnioittavan sopimusta."

Ebtekar ei halua ottaa suoraan kantaa siihen, miten Iranin suhteet maan arkkiviholliseen Yhdysvaltoihin ovat mahdollisesti muuttuneet kesäisen ydinsopimuksen jälkeen.

"Ainakin suhteet ja sopimus ovat olemassa, ja meillä on molemmilla tavoitteena sopimuksen toteuttaminen. Molemmissa maissa ymmärretään, että tällä on kauaskantoisia vaikutuksia. Sopimus on tärkeää meidän lisäksemme myös Euroopalle ja koko maailmalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat