Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriasta on tullut Obaman painajainen

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi, etteivät amerikkalaissotilaat astu Syyrian maaperälle, hän tuskin arvasi, että sinne astuisivatkin venäläissotilaat.

Syyriasta on tullut Obamalle painajainen. Hän lupasi panna kovan kovaa vastaan, jos Syyrian diktaattori Bashar al-Assad käyttää kemiallisia aseita. Niin tapahtui, mutta Yhdysvallat ei tehnyt mitään.

Kun Obama päätti olla sekaantumatta syvemmälle Syyrian sisällissotaan, hän antoi vapaat kädet al-Assadille ja tätä tukevalle Venäjälle.

Vielä tänä kesänä Obama elätteli toivoa, että Venäjä suostuisi al-Assadin syrjäyttämiseen yhteistyössä amerikkalaisten kanssa. Todellisuudessa presidentti Vladimir Putin on vain vahvistanut tukeaan al-Assadille.

Nyt tilanne alkaa muistuttaa kylmän sodan ajoista.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat eri puolilla sisällissotaa sekä Syyriassa että Ukrainassa. Venäjä pyrkii palauttamaan vaikutusvaltaansa Lähi-idässä, jossa oli ennen paljon Neuvostoliiton ystäviä.

Äärijärjestö Isisiä ei ole pyyhitty kartalta Yhdysvaltain ilmapommituksilla, vaikka Obama vertasi Irakin ääri-islamisteja "juniorijoukkueeseen".

Kun tähän lisää Iranin ydinsopimuksen, republikaanit pääsevät väittämään, että Yhdysvallat on menettämässä otteensa Lähi-idässä.

Tämä putoaa kovia puhuvan Donald Trumpin pussiin, mutta myös demokraatti Hillary Clinton on arvostellut Obamaa liian passiiviseksi. Kuka sitten valitaankin, seuraavan presidentin ulkopolitiikka on kovempaa kuin Obaman.

Mutta onko se vain huono uutinen?

Eurooppalaiset arvostelivat syystä Yhdysvaltain presidentti George W. Bushia, kun tämä hyökkäsi Irakiin. Norjalaiset antoivat rauhan Nobelin Obamalle, joka lupasi vetää joukot pois.

Amerikkalaiset lähtivät Irakista, mutta se ei ratkaissut alueen ongelmia. Syntyi valtatyhjiö, jonka täytti Isis. Sadattuhannet pakolaiset vyöryvät Eurooppaan.

Yhdysvaltoja haukutaan, kun se puuttuu asioihin, mutta seurauksensa on silläkin, kun se päättää olla puuttumatta.

Laura Saarikoski HS
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat