Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato hakee linjaansa Syyriassa

Paine sotilaalliseen puuttumiseen on lisääntymässä

Ulkomaat
 
Francois Lenoir Reuters
Pääsihteeri Jens Stoltenberg johti puhetta Naton kokouksessa Brysselissä heinäkuun lopulla, kun Turkki oli pyytänyt hätäkokousta Syyrian ja Irakin vastaisten rajojensa levottomuuksien vuoksi.
Pääsihteeri Jens Stoltenberg johti puhetta Naton kokouksessa Brysselissä heinäkuun lopulla, kun Turkki oli pyytänyt hätäkokousta Syyrian ja Irakin vastaisten rajojensa levottomuuksien vuoksi. Kuva: Francois Lenoir Reuters

Puolustusliitto Nato hakee yhteistä linjaa Syyriassa. Pakolaisten virtaaminen Eurooppaan on lisännyt painetta puuttua tilanteeseen sotilaallisesti paikan päällä.

Monet Nato-valtiot osallistuvat Yhdysvaltojen rinnalla Isisin-vastaiseen taisteluun, mutta puolustusliitolla ei ole yhteistä päätöstä osallistumisesta.

Syyriassa saattaisi nyt olla käyttöä Naton uusille nopean toiminnan joukoille, niin sanotuille keihäänkärkijoukoille. Niiden perustamisesta päätettiin vuosi sitten vastauksena Venäjän sotatoimille Ukrainassa. Ainakin niin päätös tulkittiin Naton itäisissä valtioissa.

Nato-mailla ei ole uutistoimisto Reutersin haastattelemien sotilasjohtajien mukaan yksimielisyyttä joukkojen roolista.

Natossa ei ole keskusteltu uusien nopean toiminnan joukkojen mahdollisesta osallistumisesta sotatoimiin Lähi-idässä, sanoi Viron sotilasedustaja Natossa, kenraali Valeri Saar puhelimitse HS:lle.

Uudet nopean toiminnan joukot on Saaren mukaan tarkoitettu puolustukseen, eikä niitä hänen arvionsa mukaan siksi lähetetä Syyriaan. "Mutta tämä on minun henkilökohtainen näkemykseni."

Samaa linjaa edustaa suuremmista Nato-valtioista uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Puola.

Keihäänkärkijoukkojen rooli tulee lähiaikoina ilmeisesti puheeksi, sanoo Saar.

Ranskalainen kenraali Jean-Paul Palomeros korosti puolestaan uutistoimisto Reutersille keskiviikkona, että uusien nopean toiminnan joukkojen on kyettävä vastaamaan kriisiin myös puolustusliiton eteläreunalla.

"Keihäänkärkijoukot on suunniteltu vastaamaan koko Naton tehtäväaluetta, ei vain kollektiivista puolustusta varten, vaan myös kriisinhallintaan", sanoi Palomeros Reutersille.

Palomeros vastaa Natossa tulevaisuuden uhkiin valmistautumisesta liiton oman alueen ulkopuolella.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti tällä viikolla, että Venäjän sotilaallinen tuki Bashar al-Assadin hallinnolle Syyriassa kiihdyttää konfliktia.

"Kyllä, olen huolissani raporteista, joiden mukaan Venäjä on mahdollisesti sijoittanut sotilashenkilökuntaa ja ilmavoimia Syyriaan", Stoltenberg vastasi keskiviikkona Facebookissa uutistoimisto AFP:n kysymykseen.

"Mikä tahansa sotilaallinen tuki Assadin hallinnolle voi kiihdyttää konfliktia ja johtaa uusiin syyttömien kuolemiin."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat