Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis on vain sivujuonne Syyrian kriisissä – kansainvälinen yhteisö ei osaa päättää, miten sisällissotaan puututtaisiin

Ulkomaat
 
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Vaikka Suomessa ja muissa länsimaissa puhutaan paljon terroristijärjestö Isisistä, se on Syyrian sodassa vain sivujuonne.

"Keskeinen kamppailu Syyriassa on hallinnon ja opposition välillä. Isis toimii laitamilla ja pyrkii hyödyntämään kaaosta", sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.

"Isis on sodan sivunäyttämö, vaikka siihen keskitytään lännessä eniten. Isisin valtaama alue esimerkiksi Palmyran kaupungin ympäristössä näyttää kartalla suurelta, mutta on enimmäkseen aavikkoa."

bassam khabieh reuters
Syyrian kapinallisiin kuuluva sotilas kantoi aseita asettuakseen taisteluasemiin maan hallinnon joukkoja vastaan Damaskoksen esikaupungissa Jobarissa heinäkuun lopussa.
Syyrian kapinallisiin kuuluva sotilas kantoi aseita asettuakseen taisteluasemiin maan hallinnon joukkoja vastaan Damaskoksen esikaupungissa Jobarissa heinäkuun lopussa.

Terroristijärjestö Isis on tappanut suuren joukon syyrialaisia siviilejä, mutta se jää edelleen selvästi kakkoseksi Syyrian hallituksen joukoille. Neljässä vuodessa on kuollut arviolta neljännesmiljoona syyrialaista, ja Bashar al-Assadin hallinto on syypää suurimpaan osaan kuolemista.

Syrian Network for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön laskujen mukaan Isis on tappanut esimerkiksi tämän vuoden tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana noin 1 100 ihmistä, hallituksen joukot noin 7 900.

Syyrian sisällissodassa on yksinkertaistettuna kolme osapuolta: Syyrian hallinnon eli al-Assadin joukot, erilaiset kapinallisryhmät sekä terroristijärjestö Isis.

Hallinnon joukkojen tärkein kohde ovat kapinalliset. Tunnusmerkiksi ovat muodostuneet ilmahyökkäykset, joissa ihmisiä tapetaan pommeilla summittaisesti. Venäjä ja Iran tukevat al-Assadin hallinnon joukkoja.

Kapinalliset käyvät sotaa kahdella rintamalla: he taistelevat sekä hallinnon joukkoja että Isisiä vastaan. Yhdysvallat ja sen liittolaiset, kuten Britannia, Ranska ja Australia sekä iso osa Persianlahden maista tukee kapinallisryhmiä erityisesti niiden taistelussa Isisiä vastaan.

Isis taistelee enimmäkseen kapinallisryhmiä vastaan, koska ne ovat lähempänä Isisin valtaamia alueita kuin hallituksen joukot. Isisiä ei tue kukaan. Sen huhutaan saavan varoja joiltakin yksityishenkilöiltä Persianlahden maista, mutta varat eivät muodosta merkittävää osaa järjestön tuloista.

Kansainvälinen yhteisö ei ole yhtä mieltä siitä, mitä Syyriassa pitäisi tehdä, jotta sota loppuisi. Yhdysvallat ja monet länsimaat ovat tehneet vuoden ajan ilmaiskuja, joiden tarkoitus on auttaa kapinallisia taistelussa Isisiä vastaan.

"Isisin alue on jopa hieman kasvanut sinä aikana, kun iskuja on tehty", kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, terrorismin asiantuntija Teemu Sinkkonen.

"Niillä on kuitenkin kyetty tuhoamaan Isisin öljylähteitä ja vaikuttamaan Isisin päätulonlähteeseen, öljyn salakuljetukseen. Ilmaiskut Isisiä vastaan eivät kuitenkaan ratkaise tilannetta."

Venäjä puolestaan tukee ja aseistaa al-Assadin hallintoa.

Viime viikolla Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov kiisti, että Venäjän asevoimat osallistuisi Syyrian sotaan. Keskiviikkona Venäjän ulkoministeriö kuitenkin myönsi Venäjän lähettäneen sotilaitaan Syyriaan, ja ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä toimittaa sinne aseita.

"Jos ajatellaan puhtaasti ihmishenkien säästämisen ja sodan lopettamisen kannalta, yksi ratkaisu voisi olla se, että länsi alkaisikin kannattaa al-Assadin hallintoa. Al-Assadilla on vakaa valtiorakenne, ja näin voitaisiin estää Irakissa tapahtunut valtion hajoaminen. Länsi joutuisi kuitenkin myöntämään tappionsa, mikä olisi poliittisesti vaikeaa", Sinkkonen sanoo.

Monille syyrialaisille al-Assadin tukeminen on kestämätön ajatus. "Suurin osa väkivallasta on al-Assadin hallinnon toimien seurausta. On epärealistista odottaa, että kaiken taistelun jälkeen syyrialaiset sanoisivat, että okei, jatketaan sitten al-Assadin hallinnolla", Patokallio sanoo.

Mitä mieltä Suomi on siitä, että Venäjä aseistaa al-Assadin joukkoja?

"Ulkopuolisten puuttuminen asiaan, esimerkiksi asevienti, ei edistä asioita", sanoo ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkö Jarno Syrjälä.

Hänen mukaansa Suomi ei tue eikä vastusta al-Assadin hallintoa tai oppositiota. Suomi tukee YK:n rauhanprosessia. Vuonna 2012 laaditun rauhansuunnitelman ajatus oli, että al-Assadin hallinto ja oppositio sopisivat yhdessä, miten Syyriaa jatkossa hallitaan. Rauhanprosessi ei ole edistynyt käytännössä lainkaan.

Syrjälä kertoo, että Suomi tukee syyrialaisten rauhanverkostojen toimintaa.

Teemu Sinkkonen ei usko, että tilanne ratkeaisi poliittisin keinoin. "Kaikki kansainväliset kortit on käytetty. Niin kauan kuin Venäjä on YK:n turvallisuusneuvostossa, poliittista ratkaisua on hyvin vaikea saada aikaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat