Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia äänestää kahden viikon kuluttua Espanjasta irtautumisesta – itsenäisyyden kannattajat johdossa

Katalonia äänestää kahden viikon kuluttua Espanjasta irtautumisesta

Ulkomaat
 
Michaela Rehle reuters
Bayern München -jalkapalloseuraa Saksassa valmentava Pep Guardiola on itsenäisyysmielisten ehdokkaana Katalonian aluevaaleissa.
Bayern München -jalkapalloseuraa Saksassa valmentava Pep Guardiola on itsenäisyysmielisten ehdokkaana Katalonian aluevaaleissa. Kuva: Michaela Rehle reuters

Katalonian suosituin urheilusankari on voittanut lähes kaiken jalkapallossa. Voittokulku saattaa jatkua Katalonian aluevaaleissa, joissa äänestetään itsenäistymisestä.

Josep "Pep" Guardiola, 44, pelasi ja valmensi FC Barcelonassa, jota on usein kuvailtu Katalonian epäviralliseksi maajoukkueeksi. Ikuiseksi kansansuosikiksi Guardiola nousi vuosina 2008–2012, jolloin hän valmensi seuran sen historian suurimpaan menestykseen, yhteensä neljääntoista mestaruuteen.

Huippu-urheilun maailmassa poliittiset kannanotot ovat harvassa, mutta Guardiola ei ole suostunut asettumaan muottiin. Katalonian sydänmailla Santpedorin pikkukaupungissa syntynyt jalkapallotähti on aina puhunut avoimesti Katalonian puolesta, ja heinäkuussa hän otti aiempaa painavamman askeleen.

Guardiola asettui itsenäisyysmielisen Junts pel Sí -liittouman (suom. Yhdessä kyllä-äänen puolesta) ehdokkaaksi aluevaaleihin, jotka käydään kahden viikon päästä sunnuntaina. Ehdokkuus on tosin lähinnä symbolinen, sillä kyseessä on listavaali, ja Guardiola on liittoumansa listalla järjestyksessä viimeinen.

Guardiola valmentaa nykyään Saksan liigassa pelaavaa Bayern Müncheniä. Hänen ehdokkuutensa oli uutinen, jota kommentoi muiden muassa Espanjan sisäministeri Jorge Fernández Díaz.

"Ei voi olla samanaikaisesti Bayernin valmentaja ja omistautunut politiikalle. Pitää valita jompikumpi", Fernández Díaz sanoi uutistoimisto Efen mukaan.

Guardiola vastasi ihmettelevänsä, miksi hän ei saa puolustaa rehellistä mielipidettään. "Olen tavallinen ihminen, joka haluaa kansalleen parasta. Siinä kaikki", hän sanoi urheilulehti Marcan mukaan.

Fakta

Itsenäisyyden kannattajat enemmistönä

 Katalonialaiset äänestävät sunnuntaina 27. syyskuuta aluevaaleissa käytännössä Espanjasta irtautumisesta.

 Tuoreen kyselyn mukaan itsenäisyysmieliset ovat saamassa niukan enemmistön aluehallinnossa.

 Espanjan hallitus pitää Katalonian mahdollista itsenäisyysjulistusta laittomana.

 Kataloniassa on noin 7,5 miljoonaa asukasta.

Fernández Díaz tulkitsi myös, että Guardiola edusti peliurallaan Espanjan maajoukkuetta rahan eikä isänmaallisten arvojen takia. Guardiola juhli kultaa Espanjan kapteenina Barcelonan olympialaisissa 1992.

"Jos Katalonian valtio olisi ollut olemassa, olisin pelannut Katalonian joukkueessa, koska olen kotoisin Santpedorista. Mutta rakastin pelata Espanjan joukkueessa. Annoin kaikkeni", Guardiola sanoi tällä viikolla tv-ohjelma Ganaremosin haastattelussa.

Guardiolan nimen ja kasvojen merkitystä vaalikampanjalle on vaikea arvioida, mutta vielä kesällä itsenäisyysmieliset puolueet vaikuttivat olevan kaukana tavoittelemastaan yhteisestä enemmistöstä alueparlamentissa. Torstaina Espanjan valtiollinen sosiologinen tutkimuslaitos CIS ennusti heille niukkaa enemmistöä, 68–69:ää paikkaa 135-paikkaisesta parlamentista.

Nykyisen aluejohtajan Artur Masin mukaan se tarkoittaisi, että aluehallinto alkaisi valmistella Espanjasta irtautumista 18 kuukauden kuluessa. Mas on puhunut vaaleista viimeisenä keinona ja käytännön äänestyksenä itsenäistymisestä, koska Espanjan hallitus ei ole sallinut kansanäänestystä asiasta.

Espanjan hallitus pitää mahdollista itsenäisyysjulistusta laittomana ja uhkaa sellaisen tekeviä poliitikkoja vankilatuomiolla.

Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa, mutta sen noin 7,5 miljoonan asukkaan itsenäisyystahtoa on entisestään kasvattanut Espanjan talouskriisi ja Katalonian itsehallinnon laajentamisen kaatuminen vuonna 2010.

Vaalikampanjointi alkoi virallisesti perjantaina Katalonian kansallispäivänä. Barcelonan keskustaan odotettiin viime vuosien malliin satojatuhansia ihmisiä vaatimaan itsenäisyyttä.

Syksyllä 2014 kaduille kokoontui eri viranomaisarvioiden mukaan 0,5–1,8 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2013 itsenäisyysmieliset muodostivat 400 kilometrin ihmisketjun Katalonian halki. Sitä edeltävällä kerralla väkijoukolle välitettiin sapattivuotta New Yorkissa viettävän Guardiolan videotervehdys:

"Täältä tulee vielä yksi ääni itsenäisyydelle!"

Katalonian aluehallinto yritti ajaa virallista, joskin vain neuvoa antavaa kansanäänestystä itsenäistymisestä jo viime marraskuulle, mutta se perääntyi suunnitelmistaan Espanjan hallituksen vastustuksen takia. Silloin järjestettiin vain epävirallinen, vapaaehtoisvoimin toteutettu kysely. Itsenäistyminen sai 80,8 prosentin kannatuksen, mutta se ei kertonut mitään todellisuudesta, koska itsenäisyyden vastustajat eivät ymmärrettävästi viitsineet vaivautua uurnille.

Guardiola sen sijaan viitsi, vaikka joutui edellisiltana käymään Bayernin joukkueen kanssa pelimatkalla Frankfurtissa.

"Me katalonialaiset, yhdessä demokraattisten hallituksen ja instituutioidemme kanssa, haluamme äänestää päättääksemme, millaisen suhteen Espanjan kanssa haluamme tulevaisuudessa", sanottiin Guardiolan ja muiden katalonialaisten merkkihenkilöiden allekirjoittamassa lausumassa.

Guardiola ei peitellyt mielipiteitään nuorempanakaan. Kun hän vuonna 1992 sai puheenvuoron Katalonian aluehallinnon päärakennuksen parvekkeella FC Barcelonan mestaruusjuhlissa, hän nosti käsiinsä seuran ensi kertaa voittaman Euroopan cupin pokaalin ja lausui juhlaväelle:

"Katalonian kansalaiset, viimeinkin se on meillä täällä!"

Huudahdus oli suora viittaus Katalonian poliittisen historian ehkä tunnetuimpaan lauseeseen. Katalonian syrjäytetyn aluehallinnon johtaja Josep Tarradellas palasi maanpaosta vuonna 1977 Espanjan diktaattorin Francisco Francon kuoltua ja lausui samalta parvekkeelta:

"Katalonian kansalaiset, viimeinkin olen täällä!"

Runsaan kahden viikon päästä Katalonian kansalaisilla on viimeinkin edessään oikeat vaalit, joissa he äänestävät itsenäistymisestä, vaikkakin kiertoteitse.

Itsenäisyysmielisten mahdollisen voiton seurauksia on vaikea ennakoida.

Jos he häviävät, ajatus kuopataan suosiolla ainakin toistaiseksi. Jos he voittavat, vaikeudet vasta alkavat, koska Espanja pitää suunnitelmia vallankaappausyrityksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat