Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren ylittänyt jo yli 400 000 ihmistä

Unkarissa sotilaat pitävät turvapaikanhakijat poissa, Saksassa armeija auttaa vastaanotossa

Ulkomaat
 
Dimitris Michalakis reuters
Kumiveneellä Kreikan Lesbokselle saapuneita pakolaisia kiipesi ylös saaren rinteitä perjantaina.
Kumiveneellä Kreikan Lesbokselle saapuneita pakolaisia kiipesi ylös saaren rinteitä perjantaina. Kuva: Dimitris Michalakis reuters

Ennätykselliset 432 761 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista on ylittänyt Välimeren tänä vuonna, kertoi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM perjantaina.

Viime vuonna heitä saapui Eurooppaan meritse kaikkiaan hieman alle 200 000. Suurin osa, noin 310 000 ihmistä, on rantautunut Kreikkaan, 121 000 Italiaan, parituhatta Espanjaan ja noin sata Maltalle.

Artikkeliin liittyvät

Esimerkiksi Makedonia ilmoitti perjantaina, että edellisen yön kuluessa maa oli vastaanottanut kuuden tunnin aikana ennätykselliset 7 600 turvapaikanhakijaa. He rekisteröityvät YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n perustamissa keskuksissa, minkä jälkeen heidät viedään busseilla Serbian rajalle. YK vaati, että esimerkiksi Kreikkaan ja Unkariin perustettaisiin pikaisesti suuria vastaanottokeskuksia.

Euroopan maat ovat yksi toisensa perään korjanneet arvioitaan maihin tänä vuonna saapuvien ihmisten määrästä.

Esimerkiksi Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi perjantaina, että Unkariin odotetaan saapuvan tänä vuonna jopa puoli miljoonaa ihmistä. Arvio on suuri ottaen huomioon, että tähän mennessä maahan on saapunut 170 000 turvapaikanhakijaa.

Unkari ilmoitti perjantaina lähettävänsä 3 800 sotilasta vartioimaan Serbian rajalle pystyttämäänsä aitaa. Sotilaille annettiin oikeus ampua ylitystä yrittäviä kumiluodeilla, ja Szijjarto uhkasi, että ensi viikosta alkaen Unkari alkaa asettaa syytteeseen ihmisiä, jotka yrittävät tuhota aitaa.

Aita ei ole estänyt ihmisiä ylittämästä rajaa Serbiasta Unkariin. Pääministeri Viktor Orbán muistutti, että ensi viikolla voimaan tuleva lakimuutos antaa mahdollisuuden pidättää laittomasti Unkariin tulevat turvapaikanhakijat. On epäselvää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Itävalta sulki perjantaina turvallisuussyistä osan Wienin ja Unkarin välisestä moottoritiestä. Noin 8 000 ihmistä ylitti rajan Unkarista Itävaltaan torstaina, ja perjantain vastaisena yönä vielä 3 600 lisää, Itävallan poliisi kertoi.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, että Saksa odottaa viikonlopun aikana 40 000 uutta turvapaikanhakijaa. Maa määrää 4 000 sotilasta viikonlopuksi auttamaan turvapaikanhakijoiden vastaanotossa, kertoi puolustusministeri Ursula von der Leyen perjantaina. Turvapaikanhakijoita majoitetaan tarvittaessa käyttämättömiin koulu- ja toimistorakennuksiin sekä kasarmeille.

Perjantaina useat julkisuudesta tutut henkilöt ilmoittivat tukevansa Eurooppaan saapuneita, kotimaistaan paenneita ihmisiä. Esimerkiksi brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch ilmoitti olevansa mukana julkaisemassa hyväntekeväisyyssingleä, ja taiteilija Anish Kapoor sekä näyttelijät Keira Knightley ja Colin Firth vaativat uutistoimisto Reutersin mukaan Britanniaa ottamaan vastaan enemmän pakolaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat