Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump on väärä stereotypia USA:sta

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Jonathan Ernst Reuters
Donald Trump saapui puhumaan Iranin ydinsopimusta vastustavaan tilaisuuteen Washingtonissa keskiviikkona.
Donald Trump saapui puhumaan Iranin ydinsopimusta vastustavaan tilaisuuteen Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: Jonathan Ernst Reuters

En juuri välitä Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivästä Donald Trumpista. Hän on karkea, itsekeskeinen, tietämätön ja ylimielinen. Hän solvaa naisia, siirtolaisia, kilpakumppaneitaan ja toimittajia.

Vähiten pidän Donald Trumpista siksi, miltä hän saa kotimaansa näyttämään. Trump on kuin pahin stereotypia Yhdysvalloista, jota pidetään ulkomailla karkeana, itsekeskeisenä, tietämättömänä ja ylimielisenä.

Sellaisiakin amerikkalaisia on. He ovat kuitenkin vähemmistössä, kuten Trumpin kannattajat koko kansan keskuudessa.

Suurin osa amerikkalaisista on järkeviä ihmisiä. Siksi on hyödyllistä kysyä, miksi Trumpin kaltainen ehdokas on Yhdysvalloissa niin suosittu (CNN:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan häntä kannattaa 32 prosenttia republikaaneista). Sitähän voi vaikka tulla katsoneeksi maailmaa eri näkökulmasta kuin yleensä.

Trumpin suosion syyt ovat pohjimmiltaan samat kuin Euroopan ja Suomen talousongelmien: globalisaatio ja digitalisoituminen. Paljon niistä puhuttiin jo 1900-luvulla, mutta nyt ne ovat iskeneet länsimaihin lujaa.

Ensin vakituiset työpaikat menivät tehdastyöläisiltä, sittemmin toimistotyöläisiltä, joiden tehtävät on voitu ulkoistaa halpatyömaihin tai tietokoneille.

Monet vähän koulutetut republikaanit ovat eri mieltä vapaakaupasta puolueensa markkinahenkisen johdon kanssa. He haluaisivat vanhat, turvalliset työpaikkansa takaisin. He kantavat kaunaa rikkaille siitä, että nämä eivät ole kärsineet talouden muutoksista yhä paljon kuin he itse.

Tämän takia Trumpin kannattajat kuulostavat samalta kuin sosialisti Bernie Sandersin kannattajat. Nämäkin vastustavat vapaakauppaa, vaikka suhtautuvat siirtolaisiin myötätuntoisemmin kuin trumpilaiset. Vihollinen on yhteinen: raharikas eliitti, johon lasketaan myös ehdokkaat Hillary Clinton ja Jeb Bush.

Ensi vuoden presidentinvaalien todellista kamppailua ei käydäkään republikaanien ja demokraattien kesken. Se käydään puolueiden sisällä puolue-eliitin ja päähän potkittujen kesken.

Toistaiseksi päähän potkittujen ehdokas on voitolla.

"Tämä maa on helvetin persläpi", Trump sanoo, ja moni nyökyttelee. "Olemme naurunalaisia kaikkialla maailmassa."

Se voi olla totta, mutta eri syistä kuin Trump kuvittelee. Moni amerikkalainen luulee, että Super-Trump voi korjata hulluksi tulleen maailman. Ulkomaalaisten on siihen vaikeampi uskoa.

Laura Saarikoski HS laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat