Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyhallintoa vastustavan Ilja Jašinin vaalikampanja sujui vaisusti Kostromassa

Ulkomaat
 
Syrjäinen Kostroma nousi Venäjän politiikan keskiöön
Syrjäinen Kostroma nousi Venäjän politiikan keskiöön
Venäjällä sunnuntaina pidettävien aluevaalien suurin huomio on keskittynyt Kostroman alueeseen nelisensataa kilometriä Moskovasta koilliseen. Provinssin vaaleissa on ehdolla 15 puoluetta ja niiden joukossa myös muualla syrjään pakotettu oppositiopuolue Parnas. Helsingin Sanomat seurasi Parnasin ja kansasllismielisen LDPR-puolueen kampanjointia Kostromassa. Toimittaja Pekka Hakala. Kuvaaja Arthur Bondar. Leikkaus Terhi Liimu.

Tihkusade kastelee leikkikenttää 1970-luvun kerrostalojen välissä Kostroman kaupungin koillisosassa. Syyspäivän lämpötila jää alle kymmenen asteen. Kaksi eläkeläistä istuu muovituoleilla ja saa kohta seurakseen keski-ikäisen naisen. Parnas-puolueen työntekijä antaa kolmikkolle siniset sateenvarjot.

Parnas-puolueen ykkösehdokas aluevaaleissa, moskovalainen oppositiopomo Ilja Jašin, 32, tarttuu urhoollisesti mikrofoniin ja alkaa vaatia verotulojen tilittämistä suoraan aluehallinnolle. Moskovasta nelisensataa kilometriä koilliseen sijaitseva Kostroman lääni on korviaan myöten veloissa.

"Tiedättekö, paljonko putinisti-oligarkki, valtiollisen Rosneft-yhtiön johtaja Igor Setšin tienaa?" Jašin tivaa yleisöltään.

"Miljoonan päivässä. Kuulitteko, päivässä!"

Arthur Bondar
Ilja Jašinin yleisönä oli torstaina muutama Kostroman asukas, kun hän kertoi opposition tavoitteista sunnuntaina pidettävissä aluevaaleissa.
Ilja Jašinin yleisönä oli torstaina muutama Kostroman asukas, kun hän kertoi opposition tavoitteista sunnuntaina pidettävissä aluevaaleissa.

Eläkeläisnainen pidättelee kyyneleitään.

"Onhan hän nuori mies, ja nuorisoa politiikassa nyt tarvitaan", Svetlana Renzajeva sanoo Jašinin palopuheen jälkeen. "Mutta mitä hän sitten todellisuudessa pystyisi tekemään, en tiedä."

Jašinin mukaan ihmiset pelkäävät osallistumista Parnasin vaalitilaisuuksiin ja erityisesti valokuvatuksi tulemista. Hän kertoo esimerkin äskettäisestä tilaisuudesta, jossa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli vauhdittamassa Jašinin kampanjaa.

"17-vuotias poika otti selfien kännykällään itsestään Navalnyin vieressä ja pani sen Twitteriin. Seuraavana päivänä poliisi tuli hänen vanhempiensa luokse ja aloitti kuulustelut. Kostroma on hyvin konservatiivinen alue, ja ihmiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta aivan ymmärrettävistä syistä."

Arthur Bondar
Parnas-puolueen vaalitoimiston seinät Kostromassa on peitetty ehdokkaiden julisteilla.
Parnas-puolueen vaalitoimiston seinät Kostromassa on peitetty ehdokkaiden julisteilla.

Kostroman konservatiivisuus saattaa olla juuri se syy, miksi Venäjän nykyhallintoa vastustava oppositio kampanjoi nimenomaan täällä. Viranomaiset ovat nimittäin hylänneet puolueen kannattajalistat kaikilla muilla alueilla, joissa sunnuntaina järjestetään aluehallinnon vaalit. Kostromassa opposition mahdollisuudet ovat olemattomat.

Puunjalostusteollisuutta, pienyrittäjiä ja unohdettua maaseutua: Volgan rannalla sijaitsevan 260 000 asukkaan pääkaupungin lisäksi alueelta tuskin löytyy kylää, jota kaupungiksi kehtaisi sanoa. Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän voivat täällä haastaa korkeintaan kommunistit ja kansallismieliset räyhähenget.

"Ei hän oikeasti mikään Navalnyi ole, Aleksei Analnyi paremminkin", riemukansallisen LDPR-puolueen johtaja Vladimir Žirinovski irvailee oppositiopäälliköstä Kostroman teknillisen instituutin juhlasalissa.

Muutama sata opiskelijaa on täyttänyt salin opettajakunnan johdolla.

Arthur Bondar
Vladimir Žirinovski otti selfien yhdessä Kostroman teknillisen instituutin opiskelijoiden kanssa.
Vladimir Žirinovski otti selfien yhdessä Kostroman teknillisen instituutin opiskelijoiden kanssa.

Niin, Žirinovskikin on saapunut yöjunalla tänne. Parnas-puolueen ainutlaatuisen ehdokaslistan hyväksymisen myötä paikallisista viranomaisista on tullut nimittäin muutoinkin yllättävän avaramielisiä: ehdokkaita on vaaleissa asettanut peräti 15 puoluetta. Piskuinen Kostroma on päässyt hetkeksi valtakunnan poliittisen huomion keskiöön.

Ehdokasluettelon ensimmäinen lista kuuluu puolueelle, jonka nimi on "Kaikkia Vastaan". Parnasin lista on luonnollisesti arvottu alimmaiseksi.

Žirinovski käyttää melkoisen osan esiintymisestään opposition haukkumiseen. Miksi ihmeessä, sehän on Venäjän nykypolitiikassa aivan marginaalinen ryhmä?

"Miten niin Navalnyi ei olisi vaarallinen?" Žirinovski tyrmistelee tilaisuuden jälkeen.

"Seikkailija, saa rahaa petoksella, varastaa, haluaa lyödä Venäjää. Tyypillinen Amerikan erikoisjoukkojen agentti, joita Ukraina on nyt pullollaan. Nuoriso ei aina ymmärrä asioita."

Vanha populisti ei malta olla käyttämättä hyväkseen tilaisuutta tölväistä vielä suomalaisia. "Tehän sen Talvipalatsin valtasitte ja pidätitte Venäjän ensimmäisen demokraattisen hallituksen, eivät pietarilaiset työläiset. Vielä me teidät nappaamme."

Taitaa puhua lokakuun 1917 vallankumouksesta ja Leninin suomalaisista liittolaisista, Rahjan veljeksistä. Täsmentämättä jää, sillä seuraavaksi Žirinovskilla onkin jo kiire haukkua Baltian maat ja otattaa itsestään valokuvia opiskelijoiden kanssa.

Fakta

Duumanvaalien esinäytös

 Venäjän aluevaaleissa sunnuntaina valitaan 21 alueen kuvernöörit, 11 alueen paikallisparlamentti ja 25 kaupungin valtuustot.

 Aluevaaleja pidetään esinäytöksenä ensi syksyn valtakunnallisille parlamenttivaaleille.

 Oppositiopuolue Parnasin ehdokaslista on hyväksytty vain Kostroman alueella.

 Yhdenkin alueparlamentin paikan saaminen on puolueelle tärkeää, sillä silloin sen ei tarvitse kerätä tuhansien nimien kannattajalistoja valtakunnallisissa vaaleissa. Listojen hylkääminen on keskeinen tapa syrjäyttää puolueita vaaleista.

Parnasin vaalitoimiston seinässä Kostroman historiallisen keskustan kupeessa on laskuri: puolueen virkailija Andrei Pivovarov on ollut 44 päivää tutkintavankeudessa tietomurrosta – hän haki poliisilaitokselta aineistoa vaalilautakunnalle. Puolue pitää häntä poliittisena vankina.

"Aika monet ovat nyt alkaneet epäillä tätä touhua", sanoo puolueen esitteitä Sovjetskaja-kadulla jakava pietarilaisaktivisti Ilja Lvov.

"Mutta aika monet sanovat, etteivät tunne koko puoluetta."

Ihmekös tuo, tv-aikaa ei ole pahemmin tippunut. Ilja Jašinkin tuo kerrostalon pihalla väistämättä mieleen tuulimyllyjä vastaan taistelevan Don Quijoten.

"Don Quijote taisteli yksin", Jašin korjaa.

"Minulla on rinnallani vaikka kuinka paljon vapaaehtoisia ja runsaasti ehdokkaita. Kokonainen komppania don quijoteita!"

Pekka Hakala HS
Kostroma

Oikaisu 14.9. kello 16.26: Andrei Pivovarovin sukunimi oli aiemmin kirjoitettu virheelliseen muotoon Pivovar.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat