Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa uhkia voivat olla uusin Terminator-elokuva ja Bon Jovin keikka

Kommunistipuolue torjuu Terminatorin ja Bon Jovin uhkaa

Ulkomaat
 
Melinda Sue Gordon Paramount pictures
Uusi Terminator Genisys -elokuva sai Kiinassa maan viranomaisten mukaan vähemmän katsojia kuin valtion tuottama Sadan rykmentin offensiivi -propagandafilmi.
Uusi Terminator Genisys -elokuva sai Kiinassa maan viranomaisten mukaan vähemmän katsojia kuin valtion tuottama Sadan rykmentin offensiivi -propagandafilmi. Kuva: Melinda Sue Gordon Paramount pictures

Kommunistien johtama yksipuoluemaa Kiina näyttää joskus päältä katsoen melkein samanlaiselta vauraalta ja vapaamieliseltä markkinatalousmaalta kuin monet Euroopan maat. Etenkin suurkaupungeissa.

On kalliita tavarataloja, kahviloita ja elokuvateattereita. Kadut ovat täynnä hienoja autoja, ja ihmiset ostelevat kulutustavaraa vaikkapa italialaisen Pradan tai suomalaisen Marimekon liikkeistä.

Kansainvälisiä rokkitähtiäkin käy esiintymässä melkein kuin vapaan maailman metropoleissa. Hiljattain mainostettiin Yhdysvaltalaisen Bon Jovi -yhtyeen tulevia keikkoja.

Ulkokuoren alla on kuitenkin kaikesta huolimatta tiukka ja konservatiivinen yksipuoluemaa. Puolueen komento putkahtaa esiin joskus hämmentävissä paikoissa.

Puolue esimerkiksi näyttää ajattelevan, että olisi noloa, jos kiinalaista elokuvayleisöä kiinnostaisi enemmän amerikkalaisen toimintaelokuvan Terminatorin viides versio kuin suuri isänmaallinen sotaelokuva.

Jos uskoisi elokuvateatterien lipunmyyntitilastoa, voisi ajatella, ettei puolueella ei ole hätää. Valtiollisten elokuvayhtiöiden suursatsaus Sadan rykmentin offensiivi on vankasti katsojalukujen kärjessä.

Se on propagandaelokuva, jossa Kiinan kommunistipuolueen joukot taistelevat voitokkaasti japanilaisia miehittäjiä vastaan. Ensi-ilta oli Japanin-vastaisen sodan päättymisen 70-vuotisjuhlan alla.

Viime viikolla elokuvaan myytiin lippuja noin 35 miljoonalla eurolla, ilmenee tutkimusyhtiö Entgroupin julkaisemalta listalta. Listan kakkonen, uusi Terminator Genisys -elokuva, sai Kiinassa kokoon vajaat 24 miljoonaa euroa.

Kiinalaiselokuva ei kuitenkaan välttämättä todellisuudessa kiinnostanut kovin montaa kiinalaista. Viime viikolla internetissä julkaistu nimetön blogikirjoitus väittää, että viranomaiset määräsivät elokuvateattereille katsojaluvut, jotka pitää saavuttaa. Yhdysvaltalaisen The Hollywood Reporter -lehden mukaan sen haastattelema nimeämätön elokuvateatterinjohtaja myönsi blogikirjoituksen pitävän paikkansa.

Kiinalaisessa internet-palvelussa Weibossa ihmiset ovat jakaneet kuvia ostamistaan elokuvalipuista, joihin lippukone on tulostanut Sadan rykmentin offensiivin tiedot, mutta joihin on kynällä korjattu uudet elokuvasalin ja paikkojen numerot. Näyttää siltä, että elokuvateatterien kassoilla on lyöty koneeseen Sadan rykmentin offensiivi, vaikka asiakkaalle on myyty lippu toisessa salissa pyörivään toiseen elokuvaan.

Lisäksi Entgroupin viime viikon elokuvatilastoa koskevassa tiedotteessa todetaan, että elokuvan näytöksistä suurimman osan olivat varanneet virastot, koulut ja valtionyhtiöt. Edes he, jotka todella näkivät elokuvan, eivät siis menneet katsomaan sitä omasta aloitteestaan, vaan työnantajan tai koulun käskeminä.

Eikä Bon Jovikaan tule Kiinaan, Taiwania lukuun ottamatta. Yhtye oli tulossa Manner-Kiinaan, kunnes konserttijärjestäjä yllättäen ilmoitti Weibossa, että konsertti on "jostain syystä" peruttu.

Syyksi arveltiin sitä, että Bon Jovin konsertissa Taiwanissa on aiemmin näkynyt Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman kuva. Lisäksi yhtyeen yhdessä musiikkivideossa on kuvia Tiananmenin aukion verilöylystä vuodelta 1989.

Kommunistipuolue pitää Dalai Lamaa separatistijohtajana, joka uhkaa kansan yhtenäisyyttä. Omien kansalaisten surmaamisen Tiananmenilla taas puolue yrittää aktiivisesti unohtaa.

Sen sijaan puolue haluaisi kansan ajattelevan entistä enemmän Japanin sodanaikaisia hirmutekoja. Sellainen pönkittää mielikuvaa ulkoisesta uhasta ja yhdistää kansaa.

Se on politiikkaa. Yksipuoluemaassa viihdekin on täynnä poliittisia sudenkuoppia, joita puolueen täytyy torjua.

Mikko Paakkanen HS
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat