Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-idän ja Euroopan symbioosi

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Pääseekö Saksasta junalla Suomeen? Onko Venäjän ja Suomen rajalla sotilaita vastassa? Irakilaisella tulkilla oli monia kysymyksiä siitä, mikä on helpoin reitti Irakista pohjolaan.

Juristiksi kouluttautunut ja kielitaitoinen, kolmikymppinen perheellinen mies pohdiskeli samaa, mitä niin monet irakilaiset: lähtemistä.

Sillä maa on täysin sekaisin. Shiiojen ja sunnien välisistä erimielisyyksistä johtuva kaaos kasvaa maan keskiosissa. Isisin "kalifaatissa" on inhimillisesti katsottuna sammutettu valot.

Pohjoisen Kurdistan sinnittelee vielä vakaana, mutta sielläkin tulevaisuudennäkymät hämärtyvät sodan ja pakolaiskriisin takia. Eikä ole merkkejä siitä, että tilanne helpottaisi. Pikemminkin päinvastoin.

Jos Isisin annetaan jatkaa riehumistaan, luvassa on lisää pakolaisia. Jos Syyrian hallinnon annetaan pysyä vallassa, luvassa on lisää pakolaisia.

Jos kansainvälinen yhteisö ryhtyy rajumpiin toimiin Isisiä tai Syyrian hallintoa vastaan, luvassa on ainakin lyhyellä aikavälillä lisää pakolaisia.

Ehkä vihdoin alamme ymmärtää, millaisessa symbioosissa Eurooppa ja Lähi-itä elävät.

Varoitin irakilaista tulkkia siitä, että Suomi kärsii vakavista talousvaikeuksista. Varoittelin myös lisääntyneestä muukalaisvastaisuudesta.

"Mutta pääministerinnehän lupasi majoittaa pakolaisia omaan kotiinsa", tulkki vastasi.

Ehkä nyt alamme ymmärtää, millaisessa symbioosissa Suomi ja Lähi-itä elävät keskenään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat