Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Labourin uusi sosialistijohtaja: Epätasa-arvo on irvokasta – ja säästökuuri on väärin ja turhaa

Vasemman laidan Jeremy Corbyn nousi Britannian työväenpuolueen johtoon. Hän jakaa mieliä.

Ulkomaat
 
Stefan Wermuth Reuters
Britannian työväenpuolueen uusi johtaja Jeremy Corbyn varoitti lauantaina, että epätasa-arvo maailmassa ja Britanniassa on jo irvokkaalla tasolla. Rikkaiden pitäisi auttaa entistä enemmän.
Britannian työväenpuolueen uusi johtaja Jeremy Corbyn varoitti lauantaina, että epätasa-arvo maailmassa ja Britanniassa on jo irvokkaalla tasolla. Rikkaiden pitäisi auttaa entistä enemmän. Kuva: Stefan Wermuth Reuters

Britannian poliittinen maisema muuttui lauantaina kertaheitolla, kun työväenpuolueen uudeksi johtajaksi nousi vasemman laidan Jeremy Corbyn.

Sosialistiksi tunnustautuva Corbyn sai valtavan äänivyöryn eli peräti 59,5 prosenttia annetuista äänistä. Näin hänellä on vahva mandaatti ohjata labouria haluamaansa suuntaan – eli jyrkästi vasemmalle.

Artikkeliin liittyvät

Labourin varajohtajaksi valittiin Tom Watson.

Labourin yhtenäisyyden kannalta Corbynin murskavoitto on huono uutinen. Yhtenäisyys alkoikin rakoilla jo heti lauantaina, kun moni puolueen napamiehistä ja -naisista ilmoitti, että ei ole käytettävissä oppositiojohtaja Corbynin johtamassa varjohallituksessa.

Varjohallituksen tehtävä on haastaa pääministeri David Cameronin johtama konservatiivihallitus kaikilla eri politiikan lohkoilla. Siksi Corbynin pitäisi löytää varjohallitukseen parhaat kyvyt työväenpuolueen kansanedustajien joukosta.

Corbynin valinnalla voi olla myös koko Euroopan laajuisia heijastuksia. Jos työväenpuolue hajoaa riiteleviin leireihin, voi konservatiivipuolueen EU-skeptikkojen olla entistä helpompaa puhua britit EU-eron kannalle. Corbyn ei ole vielä itse ilmaissut selkeää EU-kantaansa.

Puheenjohtajavaalin tulos todisti, että Corbynillä on kentän eli labourin rivijäsenten vankka tuki. Corbyn, 66, on houkutellut puolueeseen myös paljon uusia jäseniä kaikista ikäryhmistä.

Iso osa labourin kansanedustajista kuitenkin vierastaa Corbynia, joka on vetänyt parlamentin alahuoneessa omaa linjaansa jo yli 30 vuotta. Tuen puuttuminen omien joukossa heikentää Corbynin mahdollisuuksia onnistua oppositiojohtajana.

Moni epäilee Corbynin mahdollisuuksia voittaa seuraavat parlamenttivaalit vuonna 2020.

Corbyn itse painotti puolueen yhtenäisyyttä lauantaisessa kiitospuheessaan. Väkevästä ja tunteikkaasta puheesta kävi hyvin selville myös se, että Corbyn alkaa vetää aivan erilaista linjaa kuin edeltäjänsä.

Corbyn tuomitsi maailmassa ja Britanniassa vallitsevan epätasa-arvon, joka on hänestä jo "irvokkaalla" tasolla: "Köyhyys ei ole väistämätöntä – – tilanne voi ja sen pitää muuttua."

Hänen mukaansa Britannian konservatiivipuolue käyttää vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä tekosyynä karsia julkisia palveluja. Köyhiin iskevät säästötoimet eivät ole Corbynin mukaan sen enempää välttämättömiä kuin oikeinkaan.

Pyöräilevänä kasvissyöjänä ja tinkimättömänä pasifistina tunnetun Corbynin nousu työväenpuolueen johtoon tietää myös lopullista pesäeroa Tony Blairin vuosiin, jolloin labour siirtyi poliittiseen keskustaan. Flirttailu oikeistolaisten aatteiden kanssa ei tule Corbynin johdolla enää kysymykseen.

Corbyn ei ole mikään "samppanjasosialisti". Hän on entinen ay-aktivisti ja oman vasemman polun kulkija. Corbynin mielestä raideliikenteen ja energiayhtiöiden pitäisi olla valtion omistuksessa.

Englannin keskuspankin hän alistaisi taas poliitikkojen päätösvallan alle, ja talousongelmista päästäisiin painamalla lisää rahaa.

Corbyn suhtautuu epäilevästi Natoon ja haluaa Britannian luopuvan ydinsukellusveneistään. Sotiin hän ei Britanniaa enää veisi, vaan ulkopolitiikan painopisteet siirtyisivät ihmisoikeuksiin ja ympäristöön.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat