Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK varoittaa: Miljoona syyrialaista pakenee kodeistaan tänä vuonna

Syyrian naapurimaihin on lähtenyt jo yli neljä miljoonaa pakolaista

Ulkomaat
 

Jopa miljoona syyrialaista jättää kotinsa vuoden loppuun mennessä, ellei Syyrian sisällissodassa tapahdu muutoksia parempaan, YK varoittaa. Jo aiemmin tänä vuonna miljoona syyrialaista on paennut kodeistaan.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattorin Yacoub El Hillon mukaan taistelut ovat kiihtyneet tänä vuonna entisestään sisällissodassa, jota käydään Syyriassa jo viidettä vuotta.

"Ellei jotain merkittävää tehdä tämän konfliktin ratkaisemiseksi poliittisin keinoin, Syyriasta lähtenyt ihmisjoukko kasvaa monen kuukauden ajan", El Hillo sanoi uutistoimisto Reutersille.

El Hillo vertaa pakolaistilannetta vuoteen 1950, jolloin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR perustettiin.

Osa lähtijöistä jää maan sisäisiksi pakolaisiksi, mutta yhä surkeammiksi käyneet elinolot Syyriassa sekä naapurimaiden pakolaisleireillä ajavat tuhansittain sotaa pakenevia ihmisiä myös kohti Eurooppaa.

Syyrian sodassa on kuollut arviolta 250 000 ihmistä.

"Syyriassa viime kuukaudet ovat olleet brutaaleja. Taistelut ovat kiihtyneet lähes kaikilla hallintoalueilla", järjestön edustaja Melissa Fleming kertoi järjestön tiedotteessa perjantaina.

Tilanteen huonontuminen on vaikuttanut kasvaviin pakolaisvirtoihin Euroopassa. Mahdollisuus yhä suurempiin turvapaikanhakijamääriin onkin merkittävä, sillä Syyrian naapurimaihin on majoittunut yli neljä miljoonaa pakolaista. Näissä maissa pakolaiskeskukset ovat ääriään myöten täynnä, ja niihin on majoittunut vain 12 prosenttia kaikista sotaa paenneista.

"On syytä olettaa, että ihmiset pyrkivät yhä enemmän kohti Eurooppaa. Se on oikeutettua, koska avokätisesti pakolaisia isännöineet Libanon, Jordania, Irak, Turkki ja Egypti, tai ainakin jotkin näistä, ovat lähellä katkeamispistettä", El Hillo sanoi.

Turkissa on noin 1,9 miljoonaa pakolaista, Libanonissa 1,1 miljoonaa ja Jordaniassa 630 000.

Väkivallan lisääntymiseen Syyriassa on monta syyllistä. Maan johtajan Bashar al-Assadin joukot taistelevat kapinallisryhmiä ja terroristijärjestö Isisiä vastaan.

UNHCR:n mukaan ihmiset ovat taisteluiden vuoksi menettäneet asuntonsa ja elinympäristönsä, työttömyys ja inflaatio ovat huikeissa lukemissa, ja maan valuutan arvo on heikentynyt 90 prosenttia yli neljä vuotta jatkuneen sodan aikana.

Suuressa osassa Syyriaa sähköä on korkeintaan 2–4 tunniksi päivässä, monilla alueilla on vesipula, ja yli puolet syyrialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Syyriasta naapurimaiden pakolaisleireille päässeiden olot ovat myös kurjistuneet. Osasyy tähän on UNHCR:n mukaan kansainvälisen avun puute. Esimerkiksi YK:n ruokajärjestö WFP joutui tässä kuussa rahoituspulan vuoksi lopettamaan ruoka-avustukset 229 000 pakolaiselle Jordaniassa.

UNHCR:n suurimmat rahoittajat ovat tällä hetkellä Yhdysvallat, Japani, Kuwait, EU sekä Ruotsi.

Sotavuosien jatkuessa Syyriasta lähimaihin lähteneet pakolaiset ovat kuluttaneet jo säästönsä. Yli puolella pakolaisperheistä on lisäksi paljon velkaa, ja monet ovat joutuneet epätoivoisiin keinoihin selviytyäkseen. Esimerkiksi lapsien koulunkäynti on keskeytetty ja heidät on lähetetty kaduille kerjäämään, kertoo UNHCR.

"En tiedä, kuinka tulemme selviytymään ilman ruoka-apua", kertoi Alepposta paennut Abu Abdullah, 48, UNHCR:lle pakolaisleirillä Jordaniassa. Kolme hänen kymmenestä lapsesta haavoittui vakavasti perheen kodin pommituksessa.

"Olemme lainanneet jo 4 000 euroa vuokraa varten. Lihaa emme ole syöneet kahteen kuukauteen", Abu Abdullah kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat