Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari näytti Euroopan kylmät kasvot – maan myötätunto katosi lähihistoriasta huolimatta

Ulkomaat
 
Rio Gandara HS
Unkarin pääkaupungista Budapestista eteenpäin lähteneitä pakolaisia saapui Itävallan rajalle syyskuun alussa.
Unkarin pääkaupungista Budapestista eteenpäin lähteneitä pakolaisia saapui Itävallan rajalle syyskuun alussa. Kuva: Rio Gandara HS

Bussisaattue etenee M1-moottoritiellä yön pimeydessä kohti Itävaltaa.

Pisarat rapsuttelevat ikkunoita, kukaan ei puhu. 9-vuotias syyrialaispoika yrittää käpertyä siedettävämpään asentoon lattialla olevien nyssäköiden päälle.

Fakta

Unkari kapinoi vapauksien puolesta

 Unkarilaiset nousivat lokakuussa 1956 kapinaan maan kommunistihallintoa vastaan. He vaativat uudistuksia, kuten sanan- ja uskonnonvapautta sekä vapaita vaaleja. Unkari suunnitteli myös eroavansa Varsovan liitosta.

 Neuvostoliitto pelkäsi kapinaliikkeen leviämistä muualle etupiiriinsä, joten se lähetti puna-armeijan kukistamaan kansannousun. Arviolta 3 000 unkarilaista kuoli taisteluissa, ja yli 200 000 pakeni maasta.

 Neuvostoliitto musersi vastarinnan mutta joutui myöntymään Unkarissa uudistuksiin.

Epävarmuus ja huoli paistavat vanhempien kasvoista. Minne tämä tie oikein vie?

Kun saavutaan rajanylityspisteelle, bussinkuljettaja patistelee 60 pakolaista kiireesti ulos.

"Itävalta, Itävalta", kuljettaja huutaa ja huitoo eteenpäin.

Samoin tekevät Unkarin Punaisen ristin avustustyöntekijät jaettuaan uupuneille ihmisille nopeasti vilttejä, vettä ja leipää.

"Itävalta! Alkakaa mennä!"

Seuraava bussilastillinen on jo tulossa perässä.

Kymmenettuhannet pakolaiset ovat kävelleet runsaan viikon aikana Unkarin ja Itävallan rajan yli Hegyeshalomissa. Itävaltalaiset ovat ottaneet heidät vastaan avosylin ja auttaneet eteenpäin Saksaan. Helppoa se ei ole, koska virta on loputon.

Kyseessä ei ole ensimmäinen pakolaisjoukko, joka ylittää tämän rajan. Itävalta auttoi vuonna 1956 myös unkarilaisia, jotka pakenivat epäonnistuneen kansannousun jälkeen neuvostojoukkoja ja vainoa.

UP
Vuonna 1956 epäonnistuneen kansannousun jälkeen 200 000 unkarilaista pakeni neuvostojoukkoja ja vainoja Itävaltaan.
Vuonna 1956 epäonnistuneen kansannousun jälkeen 200 000 unkarilaista pakeni neuvostojoukkoja ja vainoja Itävaltaan.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun 200 000 unkarilaista pakeni rautaesiripun yli länteen. Länsi-Euroopan maat tarjoutuivat vapaaehtoisesti antamaan heille turvapaikan. Ne tunsivat häpeää, koska olivat jättäneet Unkarin yksin ja suurvaltapolitiikan pelinappulaksi.

Nyt etelästä tulevat pakolaiset ovat vuorostaan pelinappuloina, ja unkarilaiset näyttävät unohtaneen omat kokemuksensa.

Itävallan puolella rajaa lähellä Nickelsdorfin kylää Michael Trampert, 57, pysäyttää autonsa ja antaa tulla täyslaidallisen Unkarin pääministerille Viktor Orbánille ja Euroopan unionille.

"Suoraan sanoen poliitikot kyrsivät minua!" kivahtaa Trampert, joka on ajanut kotoaan Badenista poikansa Laurinin, 20, kanssa tuomaan avustuksia pakolaisille.

"En ymmärrä EU:ta lainkaan! EU pani Itävallan boikottiin, kun Schüssel perusti hallituksen oikeistopopulistisen FPÖ:n kanssa vuonna 2000. Nyt Orbánin puheisiin ja tekoihin ei puututa lainkaan."

EU-maat yrittivät 2000-luvun alussa kurittaa äärioikealle kääntynyttä Itävaltaa boikotoimalla maan edustajia yhteisissä kokouksissa. Orbánia ei sen sijaan ole pantu liekaan, vaikka hän on moneen otteeseen ärsyttänyt EU-kumppaneitaan liberaalin demokratian lyttäämisellä ja kyseenalaisilla, oman Fidesz-puolueensa valtaa vahvistavilla lakiuudistuksilla.

Pakolaispolitiikassa Orbán on saanut Euroopan pahan pojan kasvot.

Hän on paasannut siitä, miten pakolaiset uhkaavat kristillisiä arvoja, ja sanonut, ettei Unkari halua ottaa vastaan muslimeita. Orbán on myös rakennuttanut Serbian vastaiselle rajalle 175 kilometriä pitkän aidan ja aikoo ryhtyä pidättämään pakolaisia, jotka ylittävät rajan laittomasti.

"Kyllä se tuntuu pahalta. En usko, ettemme voisi asua rinnakkain", sanoo syyrialainen Fatima Alissa, 26, joka odottaa junaa Wieniin Nickelsdorfin rautatieasemalla miehensä ja yksivuotiaan tyttärensä kanssa.

"Meillä oli ennen sotaa kaunis elämä. Nyt se ei ole enää mahdollista."

Luvuissa on vaikea pysyä perässä, mutta tänä vuonna Unkarin halki on kulkenut jo ainakin 170 000 ihmistä. Orbánin hallinnolla on kieltämättä kova työ hoitaa ennennäkemätöntä pakolaisjoukkoa, vaikka suurin osa tulijoista onkin vain läpikulkumatkalla. Orbánin pitäisi noudattaa Dublin-sääntöjä, kunnioittaa vapaan liikkuvuuden Schengen-määräyksiä ja suojella EU:n ulkorajoja, mutta samalla hän saa niskaansa arvostelua pakolaisten epäinhimillisestä kohtelusta.

Naapureiden ja EU-kumppaneiden viestit ja teot eivät nekään ole olleet kovin johdonmukaisia: Itävalta on pysäytellyt junia ja jäädyttänyt junaliikenteen Wieniin, ja Saksa on vaatinut Unkaria rekisteröimään kaikki tulijat.

Yksi on kuitenkin harvinaisen selvää: Orbánin hallinto on tahallaan laistanut pakolaisten auttamisessa. Budapestin rautatieasemalle majoittuneet pakolaiset selvisivät vapaaehtoisten avun varassa, ja viranomaiset jättivät jopa vastasynnyttäneen syyrialaisnaisen lapsineen oman onnensa nojaan.

"Häpesin sitä, mitä Unkarissa tapahtui. Se ravisteli minua", sanoo politiikan tutkija Zoltan Miklosi budapestilaisessa kahvilassa.

Hän itse osallistui Keski-Euroopan yliopiston järjestämään avustuskeräykseen pakolaisten tilanteen helpottamiseksi.

"Tämä oli selvä merkki hallitukselta, etteivät he halunneet tehdä mitään. En usko hetkeäkään, että sen täytyi mennä niin."

Mikä oikein tekee Orbánista niin kylmän?

"Orbán on huolissaan oikeasta sivustastaan, kun muutkin eurooppalaiset valtavirtapoliitikot", Miklosi sanoo.

Fideszin kannatus on kutistunut ja äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kasvanut. Äänestäjiä kosiskellakseen Orbán käynnisti viime keväänä kampanjan siirtolaisia vastaan. Hallitus lähetti kansalaisille kyselylomakkeen, jossa siirtolaiset linkitettiin terrorismiin. Hän myös pystytytti pakolaisille suunnattuja kylttejä:

"Jos tulet Unkariin, et voi viedä unkarilaisten työpaikkoja."

"Jos tulet Unkariin, sinun täytyy kunnioittaa kulttuuriamme."

Kyltit oli kirjoitettu unkariksi, jota puhuu maailmassa noin 13 miljoonaa ihmistä. Syyriasta, Afganistanista ja Irakista tulevat pakolaiset harvoin kuuluvat tähän joukkoon.

Nyt Orbán on aloittanut uuden kampanjan naapurimaissa. Pakolaisille jaettavat tiedotteet varoittelevat rangaistuksista, joita laittomasta rajanylityksestä voi seurata. Samanlaisen kampanjan on käynnistänyt myös Tanska Libanonissa.

Monet unkarilaiset ovat osoittaneet myötätuntoa pakolaisia kohtaan. Vielä useammat ovat nielaisseet Orbánin viestin pakolaisten aiheuttamasta uhasta.

Unkarin tiedeakatemian tutkijan András Kovátsin mukaan tämä johtuu siitä, ettei unkarilaisilla ole kokemusta ulkomaalaisista ja muslimeista. He eivät lue ulkomaisia lehtiä, ja tiettävästi 65 prosenttia kansasta ei osaa mitään muuta kieltä äidinkielensä lisäksi – mikä on surkein suoritus koko Euroopassa.

"Ainoat tietolähteet ovat unkarilaisia, ja valtamedia seuraa hallituksen viestiä", Kováts sanoo.

Orbán ja unkarilaiset eivät kuitenkaan ole täysin omassa joukkueessaan. Myös naapurissa Itävallassa äärioikeistolainen FPÖ on kasvattanut suosiotaan, ja oikeistopopulistit ovat hyvässä kurssissa muun muassa Ranskassa, Italiassa, Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa.

Pakolaiset avosylin vastaanottaneessa Saksassa on sytytetty tuleen vastaanottokeskuksia ja järjestetty uusnatsien mielenosoituksia.

EU-mailla on edessä vaikea vääntö siitä, miten pakolaistaakka pitäisi jakaa. Jos valtavirtapuolueet eivät onnistu pakolaiskysymyksen ratkaisemisessa, oikeistopopulistit voivat kasvattaa suosiotaan entisestään. Tänä vuonna vaalit ovat luvassa Portugalissa, Espanjassa ja Puolassa. Ensi vuonna Britanniassa äänestetään EU-jäsenyydestä, ja vuonna 2017 edessä on tärkeät vaalit Saksassa ja Ranskassa.

Kováts kuitenkin uskoo, että Saksalla on homma hanskassa ja se kykenee integroimaan tulijat.

"Uskon, että Saksa tietää, mitä tekee."

Mutta palataanpa Itävallan ja Unkarin rajalle, pisteeseen, josta pakolaiset ennen ja nyt saapuvat länteen.

Uskovatko isä ja poika Trampert, että Eurooppa saa ratkaistua pakolaisongelman?

Poliitikot ovat olleet hyödyttömiä, mutta tavalliset ihmiset ovat auttaneet kovasti, sanoo poika Laurin.

"Tämä luo minuun toivoa."

Kuljettajan paikalla istuva isä Michael pyöräyttää päätään.

"Minä olen liian vanha optimismille."

Virve Kähkönen HS
Budapest/Hegyeshalom/Nickelsdorf/Bryssel

Turvapaikanhakijoita ruokittiin kuin eläimiä Unkarissa
Turvapaikanhakijoita ruokittiin kuin eläimiä Unkarissa
Itävaltalaisen vapaaehtoistyöntekijän keskiviikkona Unkarissa kuvaama video näyttää, kuinka noin 150 turvapaikanhakijaa kamppailee heitetyistä leipäpusseista. Kuva: Reuters

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat