Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta palannut Zuber ei taivu Isisin edessä

Entinen pakolainen toivoo, että kurdit jäisivät rakentamaan kotimaataan

Ulkomaat
 
Kaisa Rautaheimo HS
Zuber Jalal Isa (oik.) ei enää haluaisi lähteä Kurdistanista. Kuvassa vaimo Gulnam Jalal ja poika Sidar, 4.
Zuber Jalal Isa (oik.) ei enää haluaisi lähteä Kurdistanista. Kuvassa vaimo Gulnam Jalal ja poika Sidar, 4. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kun Zuber Jalal Isa palasi kolme vuotta sitten Suomesta Kurdistaniin, näkymät kotiseudulla olivat valoisat.

Kurdistanista oli tullut diktaattori Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen Irakin vakain alue. Talous kukoisti. Öljy ja kaasu virtasivat ulkomaille.

"Töitä riitti, ja Kurdistanissa oli turvallista, toisin kuin vielä 1990-luvulla", Zuber kertoo suomen kielellä kotinsa olohuoneessa Erbilin lähiössä.

Kaksikerroksisen erillistalon terassikalusteet on ostettu Suomesta, ja pöydällä on tarjolla lakritsia. Mistään ei voisi päätellä, että terroristijärjestö Isisin pahamaineisen kalifaatin rajalle on vain noin 30 kilometriä.

Kaksitoista vuotta aiemmin Zuber oli paennut vaimonsa kanssa Kurdistanista Suomeen. Sisällissodan jälkeisessä Kurdistanissa oli tuolloin levotonta, ja Zuberia vainottiin poliittisen toisinajattelun vuoksi.

Perheen kolme lasta syntyivät Lahdessa, missä Zuber teki töitä ravintolassa. Nyt hän työskentelee tutkijana järjestössä, joka raportoi ihmisoikeusloukkauksista Kurdistanin paikallishallinnolle.

Perhe ehti elää kaksi vuotta suhteellisen vakaassa Kurdistanissa, kun tilanne muuttui dramaattisesti kesällä 2014.

Syyrian sodasta voimaa saanut Isis valtasi kesäkuun salamasodassa Erbilin naapurikaupungin Mosulin. Mosulista Isis eteni aivan Erbilin porteille saakka.

Monet Zuberin ystävistä pakenivat autoilla valtatietä Erbilistä pohjoiseen.

"Soitin ystävilleni ja kyselin, että jätättekö kotinne näin helpolla? Annatteko muutaman paljain varpain saapuvan arabin tai somalialaisen tulla ja viedä tuosta vain kotinne?"

Vaikka kurdien peshmergajoukot joutuivat aluksi vetäytymään, Yhdysvaltain johtaman liittouman käynnistämät ilmaiskut muuttivat taistelujen suunnan. Sen koommin Isis ei ole kyennyt uhkaamaan Erbiliä.

"Uskon, että kaupunki on nyt turvassa."

Sota on kuitenkin vaikuttanut Kurdistaniin. Isisin uhka karkotti ulkomaiset yritykset.

Kurdistaniin virtaa pakolaisia Irakin arabialueilta ja Syyriasta. Ainakin 30 000 kurdia on vuoden aikana jättänyt kotimaansa.

Vaikka Zuber on entinen pakolainen, hän ei katso hyvällä niitä kurdeja, jotka nyt lähtevät. Hän sanoo ymmärtävänsä sisällissotaa ja Isisiä pakenevia syyrialaisia sekä irakilaisia, jotka pakenevat Isisin hirmuvaltaa.

"Mutta Kurdistanissa meillä on oma vakaa hallinto. Miksi lähteä nyt, kun Eurooppa ja Yhdysvallat haluavat auttaa meitä? Kurdien pitäisi jäädä rakentamaan omaa valtiota."

Jos sota leviäisi Kurdistanin puolelle, Zuber lähettäisi lapsensa Suomeen. Mutta itse hän jäisi.

"Suomi on kaunis maa, jossa on paljon järviä ja metsiä. Mutta Kurdistanissa vuoret ovat kultaa."

Jukka Huusko HS
Erbil

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat