Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin hallitus erosi korruptioskandaalin takia

Uusi hallitus luvassa viikon kuluessa

Ulkomaat
 

Egyptin hallitus erosi pääministeri Ibrahim Mehlebin johdolla lauantaina. Presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyysi öljyministeri Sherif Ismailia muodostamaan uuden hallituksen viikon kuluessa.

Mehlebin hallitus jatkaa siihen saakka toimitusministeristönä. Uuden hallituksen on määrä aloittaa viikon kuluessa. Asiasta kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Eron taustalla on korruptioskandaali. Maatalousministeri Salah el-Din Helal pidätettiin maanantaina epäiltynä lahjusten ottamisesta. Hän erosi hetkeä ennen pidätystä.

Televisiokanava Al Jazeeran mukaan Helal ja ministeriön virkamiehet olisivat ottaneet lahjuksia ja auttaneet liikemiehiä kiertämään lakia niin, että nämä pystyivät hankkimaan omistukseensa valtion maita.

Syyttäjänlaitos kielsi viime viikolla egyptiläismediaa julkaisemasta asiaan liittyviä tietoja. Al-Sisi on toistuvasti sanonut kitkevänsä maasta korruptiota.

Reutersin haastattelemien nimettömien virkamieslähteiden mukaan al-Sisi oli tyytymätön myös muiden ministeriensä toimintaan ja halusi hallitukseen uutta verta. Se on melko yleisluontoinen selitys, mutta muita syitä tai virallista selitystä koko hallituksen erottamiselle ei vielä lauantaina annettu.

Tuleva pääministeri Sherif Ismail on ilmeisesti edelleen suosiossa, ja häntä onkin Egyptissä pidetty yhtenä pätevimmistä ministereistä. Ennen ministeriksi nousuaan hän työskenteli pitkään öljyalalla.

Öljyministerinä Ismail vei läpi joitakin poliittisesti tulenarkoja uudistuksia, leikkasi energiatukia ja pyrki parantamaan Egyptin mainetta investoijien silmissä maksamalla jonkin verran velkoja ulkomaisille energiayhtiöille.

Armeija syrjäytti Egyptin ensimmäisen demokraattisilla vaaleilla valitun presidentin Mohammed Mursin kesällä 2013.

Mursi edusti islamistista Muslimiveljeskuntaa, jonka Egyptin nykyhallinto on kieltänyt.

Al-Sisi erosi maaliskuussa 2014 armeijan ylipäällikön virasta, asettui ehdolle presidentiksi ja voitti vaalit.

Sotilasneuvosto hajotti parlamentin kesäkuussa 2012. Al-Sisin mukaan tarkoitus on ollut järjestää uudet, demokraattiset parlamenttivaalit. Ne oli määrä pitää jo alkuvuodesta, mutta niitä on siirretty eri syistä.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan vaalit on tarkoitus järjestää tänä syksynä ja alkutalvesta. Ne käydään useammassa vaiheessa, joista ensimmäinen on lokakuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat