Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän lähemmäksi Isisiä ei pääse – HS seurasi kurdien hyökkäysvalmisteluja terroristijärjestöä vastaan

Ulkomaat
 
HS matkasi kurdien tukikohtaan Isisin-vastaisen sodan etulinjalla
HS matkasi kurdien tukikohtaan Isisin-vastaisen sodan etulinjalla
Kurdien peshmergajoukot ovat savustaneet viime päivinä Isisin ulos useista kylistä Kurdistanin rajaseudulla Pohjois-Irakissa. HS kävi katsomassa millaista on etulinjalla, jossa Isis kärsii kirveleviä tappioita. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo
Kaisa Rautaheimo HS
Bagdadista saapunut arabi Mohaymen liittyi kurdien peshmergajoukkoihin ja taistele Isisiä vastaan etulinjalla. Hän oli valmiudessa lähellä Dakukin kaupunkia Kirkukista etelään. Paikalta on vain noin puolen kilometrin matka terroristijärjestö Isisin lähimpään tukikohtaan.
Bagdadista saapunut arabi Mohaymen liittyi kurdien peshmergajoukkoihin ja taistele Isisiä vastaan etulinjalla. Hän oli valmiudessa lähellä Dakukin kaupunkia Kirkukista etelään. Paikalta on vain noin puolen kilometrin matka terroristijärjestö Isisin lähimpään tukikohtaan.

Hiekkasäkeistä kyhätyn tukikohdan päällä liehuu Kurdistanin lippu. Kun kurkistaa kiikarilla bunkkerin tähystysreiästä, peltoaukion takana näkyy toinen lippu. Se on terroristijärjestö Isisin synkeän musta sotalippu. Välimatkaa on runsas puoli kilometriä.

Tämän lähemmäksi kurdien peshmergajoukkojen ja Isisin välisen sodan etulinjaa ei pääse, ei ainakaan Dakukin kaupungin eteläpuolisella rintama-alueella.

Keskiviikkona iltapäivällä etulinjalla oli vielä rauhallista.

"Isis nukkuu päivällä", kertoo peitenimellä Reso Dersimi esiintyvä kurdisotilas. Hän on Ruotsissa asuva Turkin kurdi, joka saapui pari viikkoa sitten Tukholmasta vapaaehtoisena taistelemaan Isisiä vastaan.

"Heillä on pimeänäkölaitteet. Yöllä Isisin sotilaat hiippailevat väijymään kolmenkymmenen metrin päähän", Dersimi jatkaa.

Toinen, nimettömänä pysyttelevä kurdisotilas vihjaa, että peshmergat suunnittelevat lähipäivinä hyökkäystä Isisin asemia vastaan juuri tästä Arab Koin kenttälinnoituksesta.

Ja näin tapahtuukin. Kaksi päivää HS:n vierailun jälkeen peshmergat savustivat Isisin ulos yhdeksästä lähialueen kylästä.

Vain kaksi viikkoa aiemmin peshmergat olivat vapauttaneet kolme kylää samalta strategisesti tärkeältä alueelta, josta Isis on uhannut Kirkukin ja Bagdadin välistä valtatietä.

Kurdien voittokulku tällä alueella näyttäisi trendinomaiselta. "Sodan alkuvaiheessa peshmergat kävivät puolustustaistelua. Nyt tilanne on muuttunut", sanoo prikaatikenraali Araz Abdulqadir peshmergojen tukikohdassa Dakukissa.

"Olemme muuttuneet puolustajasta hyökkääjäksi. Voitamme jatkuvasti, ja tästä voi kiittää yhteistyötä kansainvälisen liittouman kanssa."

Abdulqadir ei suostu tarkentamaan, mutta hän puhuu voitokkaasta "teknologia- ja informaatiosodasta" Isisiä vastaan. Hän viitannee Yhdysvalloilta saatuun teknologiseen ja tiedusteluapuun sekä tietysti liittouman tekemiin ilmaiskuihin.

Kaikkialla Isisin-vastaisen sodan rintamalla tilanne ei näytä yhtä valoisalta. Syyriassa Isis on vallannut uusia alueita Palmyran tietämillä. Sunnien sydänmaille Irakin Anbarin maakuntaan Isis on pinttynyt kuin lika.

Myös Kurdistanin rajalinjoilla nähdään pahaenteisiä asioita. Alkuviikosta Saksan tiedustelupalvelu vahvisti, että Mosulin läheisyydessä haavoittuneiden kurdisotilaiden verinäytteistä oli saatu todisteita sinappikaasusta.

"Meillä on tietoja siitä, että heillä on kaasuaseita. Ne ovat peräisin joko Syyriasta tai Saddam Husseinin vanhoista asevarastoista", Abdulqadir sanoo.

"On mahdollista, että he osaavat itse valmistaa kaasuaseita."

Irakin kurdeista on tullut länsivaltojen tärkein liittolainen sodassa Isisiä vastaan.

Isis perusti vuosi sitten islamilaiseksi kalifaatiksi kutsumansa hirmuhallinnon Syyriasta ja Irakista valtaamilleen alueille. Sitten terroristijärjestö uhkasi muun muassa kurdilaista jesidivähemmistöä kansanmurhalla.

Vaikka Kurdistan on jakautunut keskenään erimielisiin puolueisiin, aluetta pidetään yhä Irakin vakaimpana. Kurdistan on kuin turvasatama kauhujen kalifaatin kyljessä.

Myös Suomi on mukana kansainvälisessä Isisin-vastaisessa operaatiossa, johon osallistuu yli kuusikymmentä maata.

Miksi?

"Presidentti Sauli Niinistö päätti operaatioon osallistumisesta, koska YK kehotti jäsenmaitaan ryhtymään kaikkiin lain sallimiin keinoihin Isisin-vastaisessa taistelussa", sanoo koulutusoperaatiossa Kurdistanin pääkaupungissa Erbilissä palveleva suomalainen osastonjohtaja.

"Lähtökohta ei ole kurdien auttaminen vaan taistelu Isisiä vastaan."

Suomi lähetti kesällä viidenkymmenen hengen koulutusosaston Kurdistaniin. Kouluttajien ja heidän omaistensa suojelemiseksi operaatiosta pidetään tiukkaa tiedotuslinjaa. HS tapasi Erbilissä kaksi suomalaista upseeria, jotka eivät turvallisuussyistä saa esiintyä omalla nimellään.

Kouluttajien mukaan ensimmäinen noin sadan sotilaan peshmergakomppania on jo koulutettu. Jos suunnitelmat pitävät, vuoden mittaiseksi kaavaillun operaation kuluessa noin tuhat peshmergaa saa oppeja suomalaisilta sotilailta.

Suomalaiset opettavat kurdeille lähinnä jalkaväen perustaitoja.

Kaisa Rautaheimo HS
Kurdijoukot katsovat muuttuneensa puolustajista hyökkääjiksi kansainvälisen liittouman tuen ansiosta.
Kurdijoukot katsovat muuttuneensa puolustajista hyökkääjiksi kansainvälisen liittouman tuen ansiosta.

"Aseen käsittelyä, ampumakoulutusta, improvisoitujen räjähteiden tunnistamiseen ja niiltä suojautumiseen liittyvää koulutusta sekä lääkintäkoulutusta", listaa osastonjohtaja.

"Varsinkin lääkintäkoulutuksessa meillä on paljon annettavaa", sanoo operaatiossa palveleva suomalaisupseeri. "Heillä ei ole riittävästi tietämystä henkeä pelastavasta ensiavusta."

Kouluttajien mukaan peshmergojen suurimmat tappiot liittyvät nimenomaan improvisoituihin räjähteisiin, kuten tienvarsipommeihin, ja toisaalta ensiaputaitojen puutteeseen.

Peshmergojen pyynnöstä Suomi antaa koulutusta myös asutuskeskustaisteluihin.

Suomalaiset viettävät Kurdistanissa suoranaista "luostarielämää". Turvallisuussyistä he eivät juuri poistu tukikohdistaan.

He kuvailevat Kurdistania kuitenkin melko turvalliseksi ympäristöksi verrattuna esimerkiksi Afganistaniin, jossa terroristit pääsevät liikkumaan lähellä kansainvälisiä joukkoja.

Niin, onko Erbil turvallinen kaupunki? Kun Isis lähti vuosi sitten vyörymään valloittamastaan Mosulista kohti Erbiliä, kauhu levisi myös Kurdistanin pääkaupunkiin.

Isisin vyöry pysähtyi liittouman ilmaiskuihin. Nyt rintamalinja on vakaa, eikä Erbiliä uhkaa muu kuin satunnaiset pommi-iskut.

"Isisillä on salaisia soluja Kurdistanissa. He ovat onnistuneet tekemään pommi-iskun puolen vuoden välein. Tärkeimmät Isisiä tukevat kurdiradikaalit on kuitenkin saatu jo tapettua", sanoo Erbilissä asuva Kurdistan-asiantuntija Wladimir van Wilgenburg.

"Liikkuu myös huhuja siitä, että Isis yrittäisi siepata Erbilissä länsimaalaisia. Mitään tällaista ei ole kuitenkaan tapahtunut."

Kaisa Rautaheimo HS
Irakin arabien pakolaisleirille päätyneellä Rosailla on päässään kaksi isoa arpea jälkenä Isisin hyökkäyksestä.
Irakin arabien pakolaisleirille päätyneellä Rosailla on päässään kaksi isoa arpea jälkenä Isisin hyökkäyksestä.

Isis on onnistuttu pitämään loitolla, mutta sodan vaikutukset näkyvät myös Kurdistanissa.

Matkalla Dakukista Erbiliin valtatien varrella vilisee pakolaisleirejä.

Yhdellä leireistä asuu arabeja, joiden kotikylä tuhoutui Isisin ja peshmergojen välisessä taistelussa vuosi sitten. Korkeajännitelinjojen alle on pystytetty YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n lahjoittamia telttoja. Osa teltoista on repeytynyt seulaksi myrskyssä. Pakolaiset kyhäävät nyt mutatiilistä tukevampia asumuksia talven varalle.

"Isis on kuin syöpä", sanoo Isisin hallinnassa aiemmin olleen arabikylän päällikkö Sheikh Khalil al-Shimmeri.

"Mutta Isis ajettiin kylästämme jo vuosi sitten. Miksi peshmergat eivät päästä meitä palaamaan vieläkään kotiimme?" päällikkö tivaa.

Sähköttä ja vedettä jääneissä arabien pakolaisleireissä kytee kasvava epäluulo kurdeja kohtaan. Kansanryhmät ovat ottaneet historian varrella yhteen lukuisia kertoja.

Erbiliin johtavan tien varrella peshmergojen tarkastuspisteille kasautuu iltahämärän laskeutuessa pitkiä autojonoja. Etelän arabialueilta virtaa Kurdistanin sydänmaita kohti autoja, joiden peräkontit on pakattu täyteen muuttotavaraa. Yhdestä asiasta ei jää epäselvyyksiä: tämä seutu on yksi Eurooppaakin koettelevan pakolaiskriisin alkulähteistä.

Jukka Huusko HS, teksti
Kaisa Rautaheimo HS, kuvat
Dakuk/Erbil

Kaisa Rautaheimo HS
Kotikylästään paenneet Irakin arabit ovat saaneet suojakseen YK:n lahjoittamia telttoja. Rafa-lasta sylissään pitävä Jamila (oik.) ojensi tuoretta leipää Jamilalle. Mukana olivat myös Masai (vas.) ja Milat.
Kotikylästään paenneet Irakin arabit ovat saaneet suojakseen YK:n lahjoittamia telttoja. Rafa-lasta sylissään pitävä Jamila (oik.) ojensi tuoretta leipää Jamilalle. Mukana olivat myös Masai (vas.) ja Milat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat