Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaska on Yhdysvaltojen villi pohjola – puskapilotti toimittaa popcornia intiaanikylään

Ulkomaat
 
Alaskan taksi on pienlentokone
Alaskan taksi on pienlentokone
"Puskapilotit" kuljettavat ihmisiä, ruokaa ja tavaroita vaikeakulkuisiin kyliin. Toimittaja: Laura Saarikoski, kuvaus: Dermot Tatlow, leikkaus: Janne Elkki

Spernakin lentoyhtiön pihalla on pelargoneja ja oven päällä hevosenkenkä. Toimiston seinällä olevassa pienessä taulussa lukee Jos sää on lentäjän mielestä huono, me emme lennä.

"Se ei lue siinä sattumalta", sanoo lentoyhtiön omistaja Mike Spernak.

"Ihmiset tulevat muualta Yhdysvalloista ja kuvittelevat, että täällä Alaskassa asiat sujuvat kuten kotona. Eivät suju."

Alaska on Yhdysvaltain villi pohjola. Sen pinta-ala on suurempi kuin Ranskan, Saksan, Britannian ja Espanjan yhteensä, mutta alaskalaisia on vain 740 000.

Osa heistä asuu pienissä kylissä korkeiden vuorten takana tai kaukaisilla saarilla, joille pääsee vain lentokoneella – ellei sitten pyrytä vaakasuoraan.

Onneksi tänään on tyyni loppukesän päivä. Spernakin Cessna-pienkoneet ovat lähdössä päivittäiselle lennolle Tyonekin intiaanikylään. Ne vievät elintarvikkeita, joiden kuljetus maksaa 80 senttiä kilolta. Intiaanit ovat tilanneet Wheaties-muroja ja mikropopcornia.

Dermot Tatlow
Rachel Allsup lentää päivittäin 9–12 tuntia. "Mikään ei vastaa lentämistä. Vapauden tunne on riemastuttava", hän sanoo. Alla näkyvät Alaskan etelärannikon vuoret.
Rachel Allsup lentää päivittäin 9–12 tuntia. "Mikään ei vastaa lentämistä. Vapauden tunne on riemastuttava", hän sanoo. Alla näkyvät Alaskan etelärannikon vuoret.

Cessna 207:n ohjaamoon nousee Spernakin nuorin lentäjä, 28-vuotias Rachel Allsup. Hänen isoisänsä oli lentäjä ja isä mekaanikko. Allsup kertoo kasvaneensa "propellien keskellä".

"Täydellinen lento on sellainen, ettei matkustamossa ole ketään haisemassa", hän sanoo.

Tällaisia alaskalaiset ovat: puhuvat vähän mutta suoraan. Kiipeämme ahtaaseen matkustamoon, kiinnitämme turvavyöt ja yritämme olla haisematta. Cessna rullaa kiitoradalla vain hetken ja nousee sitten keikkuen ilmaan.

Alaskassa pienkonelentäjiä kutsutaan lempinimellä puskapilotti (bush pilot).

1930-luvun pioneerit kuljettivat postia ja lääkkeitä Alaskan peräkyliin.

Anchoragen ilmailumuseon mustavalkoisista valokuvista näkee, että lentäjät istuivat avo-ohjaamossa, vaikka pakkasta oli kymmeniä asteita. Paikallisille he olivat sankareita.

Koska tieyhteydet ovat huonot, Alaskassa on lentäjiä suhteessa väkilukuun enemmän kuin missään muussa osavaltiossa: noin 8 000.

Ammatti on yhä vaarallinen. Liittovaltion tilastojen mukaan pienkoneonnettomuuksia oli 2000-luvun alussa noin sata vuodessa. Yksi syy on, ettei Alaskasta ole vieläkään yhtä tarkkoja karttoja kuin vaikkapa Irakista, jossa Yhdysvaltain armeija on tarvinnut niitä.

Dermot Tatlow
Craig Emery alkoi viettää aikaa lentokonehallilla 12-vuotiaana ja on lentänyt Alaskassa yli 40 vuotta. "Kerran hain konttoritöitä ilmailuhallinnosta. Työhuone oli koppi ilman ikkunoita. Ei siitä tullut mitään."
Craig Emery alkoi viettää aikaa lentokonehallilla 12-vuotiaana ja on lentänyt Alaskassa yli 40 vuotta. "Kerran hain konttoritöitä ilmailuhallinnosta. Työhuone oli koppi ilman ikkunoita. Ei siitä tullut mitään."

"Kannan mukanani paksua talvitakkia, joka toimii peittona, jos jään jonnekin jumiin. Talvisin mukana on myös vettä, ruokaa ja taskulamppu", kertoo 57-vuotias lentäjä Craig Emery.

Emery on lentänyt Alaskassa yli 40 vuotta. Hän ei silti pidä itseään aitona puskapilottina, koska asuu Anchoragessa.

"Minusta puskapilotti on sellainen, joka laskeutuu suksilla joen jäälle, valuttaa bensan koneesta kanisteriin ja vie sen mukanaan yöksi lämpimään", Emery nauraa.

Hänen mukaansa parhaita lentäjiä tulee maatilojen lapsista. Huonoimpia ovat kärsimättömät kaupunkilaiset, jotka ovat "eläneet säilykepurkissa".

"Pitää pysyä nöyränä. Jos luulee itsestään liikoja, alkaa tehdä virheitä. Kannattaa muistaa, että lentokoneesi yrittää aina tappaa sinut", Allsup sanoo.

Ilmailumuseon t-paidan mukaan "on huimapäisiä lentäjiä ja vanhoja lentäjiä muttei huimapäisiä vanhoja lentäjiä".

Cessna lentää matalalla pitkin lahden rantaa. Alhaalla kiemurtelevat hopeiset joet. Horisontissa kohoaa valkohuippuisena Yhdysvaltain korkein vuori, aiemmin Mt. McKinleynä tunnettu 6 190-metrinen Denali.

Ylhäältä näkee, että talojen pihoille on parkkeerattu pienkoneita kuin Suomessa traktoreita. Tubughna-heimon Tyonek-kylässä on vain muutama talo metsän keskellä lähellä rantaa. Kiitorata on lyhyt, eikä sitä ole asfaltoitu. Kun Cessna töyssähtää maahan, pikkukivet sinkoilevat pusikkoon.

"Tämä on superhyvä kiitorata", Allsup sanoo. "En tykkää sellaisista, joissa kasvaa pensaita."

Nyt pick-upit kaartavat kiitoradalle, ja Allsup ojentelee kauppakasseja intiaaneille. Monilla on bändipaita ja tatuointeja kaulassa tai käsissä. Kukaan ei puhu mitään.

"Täällä uusia ihmisiä tarkkaillaan ensin. Kesti pitkään, ennen kuin saavutin paikallisten luottamuksen", Allsup sanoo.

Nyt hän saa yhdeltä kyläläiseltä valkoisen kirjekuoren, jossa on luottokortti. Allsup toimittaa sen kaupunkiin sukulaiselle.

Yleensä Allsup tuo Tyonekistä kaupunkiin kalaa myytäväksi, mutta tänään on tainnut olla huono kalaonni. Paluumatkalla Cessnan perä on tyhjä. Vaikea uskoa, että sinne mahtuu vaikka lauma metsästyskoiria.

Dermot Tatlow
Tarvikelennoilla koneen alapuolella avautuvat Alaskan huimat ja samalla karut maisemat.
Tarvikelennoilla koneen alapuolella avautuvat Alaskan huimat ja samalla karut maisemat.

Alaskassa on totuttu selviämään yksin äärimmäisissä olosuhteissa. Siksi täällä vieroksutaan Washingtonia, joka on kauempana Anchoragesta kuin New Delhi Helsingistä.

Puskapilottien ja hallituksen riita alkoi 1930-luvulla, kun virkamiehet halusivat säännellä, millaisissa olosuhteissa pienkoneet saavat lentää. Heidän mielestään alaskalaisia vaivasi "puskapilottisyndrooma", joka sai nämä ottamaan turhia riskejä. Puskapilottien mielestä Alaskassa ei voitu toimia Washingtonin ehdoilla.

Täällä Yhdysvaltain muista osista käytetään nimitystä "Lower 48", alempien leveyspiirien 48 osavaltiota. Sävy ei ole arvostava. Jännite on samankaltainen kuin Suomen ja EU:n välillä.

"Minä en ole koskaan asunut missään muualla, joten en osaa kaivatakaan sinne", Rachel Allsup sanoo.

Hänen unelmansa on ostaa pieni mökki keskeltä erämaata ja rakentaa viereen kiitorata. Tällaisia omatekoisia kiitoratoja on Alaskassa tuhansia.

"Siellä saisi olla ihan rauhassa. Kuulostaako hassulta?"

Rachel, kyllä suomalaiset ymmärtävät.

Laura Saarikoski HS
Anchorage/Tyonek

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat