Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän aluevaaleista opposition nöyryytys

Kostroman ovensuukyselyt jättivät Parnas- puolueen selvästi äänikynnyksen alle

Ulkomaat
 

Venäjän nykyisiä vallanpitäjiä vastustavan opposition rökäletappio paikallisvaaleissa näytti sunnuntai-iltana ilmeiseltä sen jälkeen, kun vaalihuoneistot olivat sulkeutuneet.

Oppositiopuolue Parnas sai ehdokaslistansa hyväksytyksi vain Kostroman alueella, ja sielläkin viiden prosentin äänikynnys näytti ovensuukyselyjen perusteella jäävän saavuttamatta.

Valtakunnallisen Vtsiom-tutkimuslaitoksen Peterburgskaja Politika -säätiön tilauksesta tekemä ovensuukysely lupaili Parnasille vain 2,6 prosentin kannatusta Kostroman alueparlamentin vaaleissa. Läpi olivat menossa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän lisäksi Oikeudenmukainen Venäjä, kommunistit ja täpärästi myös räyhäkansallinen LDPR.

Paikallisen Region Median ovensuukysely tuotti hyvin samanlaisen tuloksen. Ainoastaan Parnasin oma kysely lupasi sille parempaa: kuuden prosentin kannatuksen. Ääntenlaskun arveltiin kestävän pitkälle yöhön.

Vallanpitäjät onnistuivat siis huolehtimaan, ettei Moskovan kahden vuoden takaisten pormestarinvaalien yllätys toistu: tuolloin oppositiopomo Aleksei Navalnyi onnistui keräämään pikakampanjalla yli 27 prosenttia äänistä.

Kostnroman alueelta raportoitiin useista väärinkäytöksistä, kuten äänestäjien kierrättämisestä ja väärennetyistä lipukkeista. Illansuussa poliisi teki ratsian maanpaossa olevan entisen miljardöörin Mihail Hodorkovskin perustaman Avoin Venäjä -säätiön vaalitarkkailijoiden tiloihin.

Poliisi perusteli yllätysratsiaa saamallaan ilmoituksella huoneistossa tapahtuneesta murhasta. Ruumista ei löytynyt, mutta vielä illalla poliisin piirittämässä huoneistossa oli kolmetoista vaalitarkkailijaa.

"Täällä tapahtuu aivan hämmästyttäviä asioita", kommentoi paikalle kiiruhtanut Navalnyi lehdistötilaisuudessa.

"Toisaalta valtapuolue Yhtenäinen Venäjä julistaa ehdotonta voittoaan. Toisaalta me todistamme tässä varsinaista myrskyä vaalitarkkailijoita vastaan."

Muualla Venäjällä paikallisvaalit sujuivat pääosin käsikirjoituksen mukaan. Ainoastaan Irkutskissa kommunistit järjestivät yllätyksen pakottamalla Yhtenäistä Venäjää edustavan kuvernöörin toiselle vaalikierrokselle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuvernöörin valitsemiseen tarvitaan kaksi vaalikierrosta sen jälkeen kun aluejohtajien suorat kansanvaalit aloitettiin Venäjällä uudelleen vuonna 2012.

Sunnuntaisissa vaaleissa valittiin 21 alueen johtajat, 11 alueparlamentin jäsenet ja 25 maakuntakeskuksen valtuustot. Äänioikeutettuja vaaleissa oli 59 miljoonaa, mutta äänestysprosentit jäivät pieniksi. Aiemmissa aluevaaleissa ne ovat olleet keskimäärin parikymmentä prosenttia, mutta nyt luvut olivat selvästi suurempia.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat