Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IRA-murhat lamauttivat Pohjois-Irlannin

Poliittinen tilanne on tulehtunut, neuvottelut alkavat tänään maanantaina

Ulkomaat
 
cathal mcnaughton reuters
Protestanttipuolue DUP:n Arlene Foster toimii Pohjois-Irlannin väliaikaisena pääministerinä.
Protestanttipuolue DUP:n Arlene Foster toimii Pohjois-Irlannin väliaikaisena pääministerinä. Kuva: cathal mcnaughton reuters

Pohjois-Irlannin itsehallinto on kriisissä ja lähes halvaantunut, kun terroristijärjestö IRA:ta lähellä olevien henkilöiden epäillään sekaantuneen kesällä kahteen murhaan.

Tänään maanantaina on määrä aloittaa neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi. Neuvotteluista veikataan vaikeita, sillä suurimman protestanttipuolueen DUP:n ja nationalistisen Sinn Féin -puolueen välillä vallitsee epäluottamus.

Tästä on kyse

 Pohjois-Irlannin poliittinen tilanne on yhä herkkä ja altis kriiseille, vaikka rauhansopimus solmittiin jo vuonna 1998.

 Valta Pohjois-Irlannissa on jaettu brittimielisten unionistien, Irlannin yhdistämistä ajavien nationalistien ja riippumattomien kesken.

 Pohjois-Irlannin levottomuuksissa kuoli noin 3 500 henkeä. Väkivaltaisuuksiin syyllistyivät sekä lojalisti- että tasavaltalaisryhmät.

Taustatukea neuvotteluille antavat Britannian ja Irlannin hallitukset. Brittihallitus on haluton ottamaan Pohjois-Irlannin hallinnon taas omiin käsiinsä. Se toivoo puolueiden löytävän sovun Belfastissa.

Brittihallintoa vastaan taistellut IRA ilmoitti luopuvansa väkivallasta kesällä 2005. Pohjois-Irlannin rauhansopimus oli solmittu vuonna 1998.

Kuluneena kesänä tapahtuneet IRA:n sisäiset veriteot ovat kuitenkin osoittaneet, että järjestö on yhä olemassa, vaikka se ei syyllistykään enää varsinaiseen terrorismiin.

12. elokuuta Belfastissa ammuttiin kadulle Kevin McGuigan, entinen IRA:lainen. McGuiganin uskotaan murhanneen toukokuussa toisen IRA:laisen Gerard Davisonin.

IRA:n sisäiset väkivaltaisuudet johtivat siihen, että DUP menetti luottamuksen yhteishallinnointiin Sinn Féinin kanssa.

Sinn Féin -puoluetta on pidetty aiemmin IRA:n poliittisena siipenä.

DUP:n Peter Robinson erosi viime viikolla Pohjois-Irlannin aluehallituksen pääministerin paikalta ja veti mukanaan muutkin puolueen ministerit yhtä lukuun ottamatta. Väliaikaisena pääministerinä toimii Arlene Foster, joka myös valvoo DUP:n etua hallituksessa.

Sinn Féinin ministerit, kuten varapääministeri Martin McGuinness, sen sijaan jatkavat aluehallituksessa. McGuinness on kuvaillut McGuiganin ja Davisonin murhaajia "alamaailman rikollisiksi", The Irish Times -lehti raportoi lauantaina.

Sinn Féinin mukaan DUP-erojen takana on vallanhalu, ei niinkään huoli IRA:laisten välienselvittelystä. Pohjois-Irlannissa on kuohunut politiikassa koko vuoden, sillä Sinn Féin vastustaa brittihallituksen Pohjois-Irlantiinkin ulottamia säästötoimia.

Britannian pääministeri David Cameron kuvaili viime viikolla Pohjois-Irlannin poliittista tilannetta "erittäin huolestuttavaksi ja vaikeaksi".

Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Theresa Villiers puolestaan vahvisti BBC:lle, että IRA on yhä olemassa, vaikka ei varsinaisena terroristijärjestönä. Samaan on päätynyt Pohjois-Irlannin poliisi.

Pohjois-Irlantiin saatetaan perustaa taas riippumaton elin, joka kartoittaisi tasavaltalaisten ja lojalistien ryhmien rikollista toimintaa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat