Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Operaatio autopesu paljasti Brasilian valtavan öljypetoksen – urheiluautoja, rahanpesua ja setelinippuja tukiliivin sisässä

Brasilialaisen öljy-yhtiö Petrobrasin jättimäinen lahjusskandaali on kuin elokuvasta

Ulkomaat
 
sergio moraes reuters
Irtisanottu työntekijä osoitti mieltään öljy-yhtiö Petrobrasin pääkonttorin edessä Rio de Janeirossa elokuussa. Kasvoillaan hänellä oli ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvaa esittävä naamio. Korruptioskandaali ja öljyn hinnan lasku ovat jättäneet satojatuhansia työttömiksi.
Irtisanottu työntekijä osoitti mieltään öljy-yhtiö Petrobrasin pääkonttorin edessä Rio de Janeirossa elokuussa. Kasvoillaan hänellä oli ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvaa esittävä naamio. Korruptioskandaali ja öljyn hinnan lasku ovat jättäneet satojatuhansia työttömiksi. Kuva: sergio moraes reuters

Epäilykset herätti kallis auto.

Oli vuosi 2013, kun brasilialainen Alberto Youssef maksoi 250 000 realia (tuolloin 95 000 euroa) mustasta Land Rover Evoquesta. Auto oli lahja öljy-yhtiö Petrobrasin entiselle hankintajohtajalle Paulo Roberto Costalle.

Fakta

Syyteneuvottelu tuo tutkijoille tietoja

 Petrobrasin korruptioskandaalissa keskeinen rooli on ollut "palkitulla ilmiannolla" (delação premiada) eli syyteneuvottelulla.

 Syytetyt voivat saada helpotuksia tuomioonsa vastineeksi tutkintaa edistävistä tiedoista.

 Brasilia hyväksyi asiaa koskevan lakiuudistuksen vuonna 2013. Muutos oli osa uutta korruption vastaista lainsäädäntöä.

 Korruptioskandaali on syönyt pahoin presidentti Dilma Rousseffin hallinnon suosiota. Talouslehti Financial Times kuitenkin arvioi, että hänen allekirjoittamansa uudistus korruption suitsimiseksi voi jäädä Rousseffin kauden myönteisimmäksi perinnöksi.

Brasilian liittovaltion poliisi oli jo jonkin aikaa epäillyt vanhaa tuttuaan Youssefia rahanpesusta. Petrobras ei ollut tutkinnan kohde, mutta hyvin pian siitä tuli sellainen.

Kun Costa joutui tutkintavankeuteen, hän alkoi laulaa kuin pikkulintu. Entinen johtaja teki syyttäjien kanssa sopimuksen lieventääkseen omaa tuomiotaan. Hänen lausuntonsa auttoivat valottamaan Brasilian historian suurinta korruptioskandaalia. Vyyhti on ruokkinut talouden taantumaa ja vienyt telkien taakse keskeisiä poliitikkoja ja korkeinta yritysjohtoa.

Pääpiirteissään Petrobrasin tapaus on perinteinen lahjuskuvio. Syyttäjien mukaan öljy-yhtiön johtajat ja poliittiset puolueet ottivat yrityksiltä lahjuksia vastineeksi sopimuksista Petrobrasin kanssa. Yritykset hankkivat voitelurahat ylihinnoittelemalla sopimuksia.

Petrobras ei ole mikä tahana öljypumppu. Sen vaikutus Brasilian kokonaistuotantoon on isoimmillaan ollut noin kymmenen prosenttia. Nyt yhtiön alamäki on jättänyt jopa satojatuhansia ilman töitä, etupäässä rakennusalalla.

Korruptiotutkinta tunnetaan Brasiliassa nimellä Operaatio autopesu. Nimi tulee bensa-asemasta, jota käytettiin rahanpesuun.

Yksityiskohdat ovat hetkittäin kuin rikossarjasta. Kuten kuriiri, joka kuljetti kymmenientuhansien euroja arvosta setelinippuja jalkapallosukan varressa ja ortopedisen tukiliivin sisällä. Lahjoihin sisältyi huvijahteja, prostituoituja ja vuosikertaviinejä.

Kaikki alkoi vaatimattomasti: rahaa kirjekuoressa silloin tällöin, Costa kertoi lausunnossaan. Sittemmin lahjonta Petrobrasissa muuttui järjestelmälliseksi.

Entisen kansallisylpeyden kohtalo on järisyttänyt Brasiliaa, olkoonkin, että korruptio on maassa vanha tuttavuus.

"Operaatio autopesussa yllättävää on ollut sen valtava koko. Se on todella paljon suurempi kuin Brasilian aiemmat korruptiotutkinnat", sanoo professori Sérgio Lazzarini puhelimitse São Paulosta. Hän on tutkinut valtion ja suuryritysten suhteita.

Hallitsevan työväenpuolueen ja sen liittolaisten vaikuttajia jäi kiinni jo viime vuosikymmenellä Mensalãona tunnetussa lahjusskandaalissa. Petrobrasin lahjonnan sanotaan alkaneen edellisen hallinnon aikana, mutta rahavirrat paisuivat myöhemmin.

Tapauksen mittakaavasta kertoo, että yksi öljy-yhtiön päälliköistä, Pedro Barusco, lupasi antaa takaisin kavaltamansa rahat – kaikki sata miljoonaa dollaria. Hän on vain yksi lukuisista kuviosta hyötyneistä.

Syytetyiltä on takavarikoitu urheiluautoja, kiinteistöjä ja niin paljon arvotaidetta, että niistä tehtiin näyttely Oscar Niemeyer -museoon. Yli 125 ihmistä on saanut syytteet, ja ainakin 30 ihmistä on tuomittu. Tutkinnan kohteena ovat myös senaatin sekä parlamentin alahuoneen puhemiehet.

"Tunnelma Brasiliassa on hyvin kielteinen. Monista tuntuu, että Brasilia on murskautumassa joka suunnalta, poliittisesti ja taloudellisesti", Lazzarini sanoo.

Ueslei Marcelino Reuters
Liittovaltion poliisi ajoi ex-presidentti ja senaattori Fernando Collorin tilalta yhden häneltä takavarikoiduista urheiluautoista.
Liittovaltion poliisi ajoi ex-presidentti ja senaattori Fernando Collorin tilalta yhden häneltä takavarikoiduista urheiluautoista.

Vuonna 2007 Brasilian rannikolla tehtiin suuria öljylöytöjä.

Öljy oli syvällä merenpohjan suolakerroksen alla. Sen pumppaaminen olisi kallista ja vaikeaa, mutta sitä oli paljon.

Brasilia oli nousemassa maailmanmahtien joukkoon, ja öljyllä oli strategiassa tärkeä rooli.

Öljyresurssit houkuttelivat apajille myös poliittisia puolueita. Monet Petrobrasin johtajista saivat tehtävänsä työväenpuolue PT:n tai sitä parlamentissa tukevien puolueiden suosituksesta.

Rakennusliikkeiden ja valtion läheinen suhde Brasiliassa juontaa juurensa jo sotilasdiktatuurin vuosiin. Mutta työväenpuolueen kaudella hallitus alkoi puuttua talouden ja samalla valtionyhtiöiden toimintaan vahvemmin.

"Valtionyhtiöistä tuli PT:n kaudella hallituksen jatke", Lazzarini sanoo.

Petrobras on listautunut pörssiin, mutta valtio omistaa sen osakkeista suoraan tai epäsuorasti noin 60 prosenttia.

Juuri kukaan Brasiliassa ei usko, että presidentti Dilma Rousseff olisi henkilökohtaisesti hyötynyt korruptiosta. Hän toimi kuitenkin Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana aikana, jolle korruptioepäilyt pitkälti ajoittuvat. Nyt hänen suosionsa on pohjamudissa.

Pilar Olivares reuters
Öljynporauslautta Rio de Janeiron edustalla. Taustalla näkyy kuuluisa Sokeritoppavuori.
Öljynporauslautta Rio de Janeiron edustalla. Taustalla näkyy kuuluisa Sokeritoppavuori.

Skandaali kertoo joidenkin mielestä Brasiliasta myös hyvää.

"Minua hävettää korruption määrä, mutta samalla olen ylpeä instituutioidemme vahvuudesta", sanoo arvostettu taloustoimittaja Míriam Leitão.

Leitãon mukaan Petrobrasin tapaus osoittaa tutkintaviranomaisten kehittyneen talousrikosten selvittämisessä.

Tärkeä osuus on ollut myös lakimuutoksella, joka lisäsi mahdollisuuksia saada syyteneuvottelussa lievennys tuomioon tietoja vastaan.

Samaan aikaan julkista syyttäjänvirastoa vastaavassa Ministério Públicossa ja liittovaltion poliisissa on kasvanut uusi sukupolvi. Autopesun pääsyyttäjä Deltan Dallagnol on 35-vuotias ja valmistunut Harvardin yliopistosta.

Uusi sukupolvi ei epäröi kajota eliittiin, joka aiemmin on usein nauttinut suojaa lain edessä. Kun entinen presidentti Fernando Collor oli 1990-luvun alussa syytettynä korruptiosta, tuomari huomioi lausunnossaan eräästä liikemiehestä, että "syytetty on tunnettu vieras São Paulon parhaissa salongeissa". Nyt Collor on taas syytettynä Petrobrasin skandaalissa, ja häneltä on takavarikoitu useita urheiluautoja.

”Syyttäjä sanoi osuvasti, että korruptio ei ole intohimorikos. Se on hyvin rationaalinen rikos, jossa toimija punnitsee hyödyt ja riskit”, Leitão toteaa.

Autopesu on tehnyt selväksi, että riskit ovat kasvaneet.

"Korruptio Brasiliassa ei lopu tähän, mutta sen hinta on noussut merkittävästi", Leitão sanoo.

Ei tosin välttämättä aivan kaikille. Vastineeksi kertomistaan tiedoista rahanpesijä ja taparikollinen Alberto Youssef päässee vapauteen jo vuonna 2017. Se on ainakin kuudes kerta hänen elämässään.

Ueslei Marcelino Reuters
Korruptiopaljastusten keskellä eronnut Brasilian entinen presidentti, senaattori Fernando Collor on epäiltynä Petrobrasin skandaalissa.
Korruptiopaljastusten keskellä eronnut Brasilian entinen presidentti, senaattori Fernando Collor on epäiltynä Petrobrasin skandaalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat